Νέα
  • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
  • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κίνδυνος για αυξήσεις στα ασφάλιστρα αυτοκινήτων από την επιστροφή στο μποτιλιάρισμα

Πηγή: Eurokinissi

Αλυσιδωτές επιπτώσεις και στην ασφαλιστική αγορά, που οδηγεί σε ζημιές και πιθανές μελλοντικές αυξήσεις ασφαλίστρων, έχει η αύξηση της κίνησης στους δρόμους.

Η αύξηση της κίνησης στα μεγάλα αστικά κέντρα, δηλαδή σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έχει υπολογιστεί από τις ασφαλιστικές στο 30%-40% σε σχέση με πέρυσι. Οι μετρήσεις έχουν γίνει από συγκεκριμένες εταιρείες βασιζόμενες στην κίνηση σε 4-5 κομβικά σημεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Αύξηση των σοβαρών τροχαίων 

Eνδεικτικά και σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οδικά τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν σε ολόκληρη τη χώρα τον Ιούλιο 2021 και προκάλεσαν τοv θάνατο ή τον τραυματισμό ατόμων αυξήθηκαν κατά 24,5% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020 (1.223 τον Ιούλιο του 2021, έναντι 982 τον Ιούλιο του 2020).

Ασφαλιστικές : Ανοδος παραγωγής 9,5% το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2021

Από τα παθόντα πρόσωπα των οδικών τροχαίων ατυχημάτων, καταγράφηκαν 72 νεκροί, 84 βαριά τραυματίες και 1.371 ελαφρά τραυματίες, έναντι 57 νεκρών, 58 βαριά τραυματιών και 1.139 ελαφρά τραυματιών τον Ιούλιο του 2020, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 26,3% σε νεκρούς, κατά 44,8% σε βαριά τραυματίες και κατά 20,4% σε ελαφρά τραυματίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου είναι εξίσου ή και πιο αυξητικά σε σχέση με τους αντίστοιχους περσινούς μήνες.

Η αύξηση τροχαίων επηρέασε όσες ασφαλιστικές μείωσαν ασφάλιστρα το 2020

Η αύξηση της κίνησης έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για όσες ασφαλιστικές είχαν προχωρήσει πέρυσι (2020) σε μεγάλες μειώσεις ασφαλίστρων ποντάροντας στα δύο lockdown (εαρινό 2020 και φθινοπωρινό 2020) και την ελαχιστοποίηση της κίνησης. Ειδικά στο πρώτο lockdown (Μαρτίου-Απριλίου), οι δείκτες ζημιών των ασφαλιστικών εταιρειών είχαν μειωθεί στο 40%-50% επειδή δεν συνέβαιναν ατυχήματα.

Μεταφερόμενα εμπορεύματα: Αποζημιώσεις 1,05 εκατ. ευρώ πλήρωσαν το 2020 οι ασφαλιστικές για ζημιές

Έτσι κάποιες εκ των ασφαλιστικών εταιρειών που είχαν κλάδους αστικής ευθύνης αυτοκινήτου προέβησαν σε μειώσεις ασφαλίστρων προκειμένου να πουλήσουν περισσότερα συμβόλαια. Όμως, πλέον η κατάσταση έχει αλλάξει. Ουδείς μπορούσε να σκεφτεί ότι από το καλοκαίρι του 2021 η αύξηση της κυκλοφορίας στα μεγάλα αστικά κέντρα θα ανερχόταν σε 30%-40% αλλά και η αύξηση του τουρισμού θα οδηγούσε σε πολλές ζημιές και ατυχήματα με νεκρούς και τραυματίες που οι δείκτες ζημιών θα εκτοξεύονταν πάνω από το 70%.

Βάσει των στοιχείων εννεαμήνου που έχουμε στη διάθεσή μας, οι περισσότερες εταιρείες που μείωσαν ασφάλιστρα το 2020 καταγράφουν ζημιές στα τεχνικά τους αποτελέσματα (λειτουργικά αποτελέσματα) του κλάδου αυτοκινήτου.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες περνούν τα στοιχεία των ζημιών ετεροχρονισμένα (με 2-3 μήνες διαφορά) στις ενημερωτικές τους καταστάσεις. Έτσι τις άμεσες επιπτώσεις από την αύξηση των ζημιών τον Σεπτέμβριο θα τις μάθουμε επισήμως τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο.

Πάνω από 38 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους του Αυγούστου

Θέλουν αυξήσεις, αλλά δεν τις τολμούν

Η κατάσταση πλέον για τον κλάδο αυτοκινήτου (αποτελεί το 25% περίπου της συνολικής ασφαλιστικής αγοράς) είναι περίπλοκη. Αρκετές εταιρείες, αν και θέλουν να αυξήσουν ασφάλιστρα, δεν το τολμούν γιατί θα χάσουν πελατεία. Έτσι προτιμούν να «καίνε» αποθέματα (ίδια κεφάλαια) και να καλύπτουν τον ζημιογόνο πλέον κλάδο αυτοκινήτου παρά να χάσουν πελάτες. Ωστόσο εάν συνεχιστεί η αυξημένη κίνηση στους δρόμους με τους ίδιους ρυθμούς, οι ασφαλιστικές στο σύνολό τους θα είναι υποχρεωμένες να προχωρήσουν σε αυξήσεις ασφαλίστρων.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ