Νέα
  • ΓΔ: 890.73 +0.38%
  • Τζίρος: 48,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΖΑ: Τρέχει με 40% στο 10μηνο – Στα σχέδια ανθρακούχο νερό και νέα blends στη μπύρα

Πηγή: ΕΖΑ
Πηγή: ΕΖΑ

Με ανάπτυξη που προσεγγίζει ακόμη και το 40% τρέχει η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης στο δεκάμηνο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της διοίκησης, ενώ η αγορά αναπτύσσεται με ρυθμούς 15,6%. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας, Αθανάσιο Συριανό, ο τζίρος της εταιρείας αναμένεται να κλείσει φέτος στα 34 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας EBITDA γύρω στα 5 εκατ. ευρώ, με τη ζυθοποιία να επιστρέφει στα προ πανδημίας επίπεδα. «Εκτιμούμε ότι θα επιστρέψουμε στα μεγέθη του 2019, ενώ το μερίδιό μας στην αγορά είναι λίγο κάτω του 10%», τόνισε ο κ. Συριανός.

Ολοκλήρωσε επενδυτικό πλάνο 30 εκατ. ευρώ

Σημειώνεται ότι η ΕΖΑ ολοκλήρωσε το επταετές επενδυτικό της πλάνο ύψους 30 εκατ. ευρώ, ενώ, εν μέσω πανδημίας, ξεκίνησε τη νέα μονάδα εμφιάλωσης, που κοστολογείται στα 10 εκατ. ευρώ. «Είμαστε στη διαδικασία επικαιροποίησης του νέου επενδυτικού πλάνου και συνεχίζουμε την αναπτυξιακή μας πορεία, με στόχο να δημιουργήσουμε μπύρες με υψηλότερα ποιοτικά standards, ώστε να αναδείξουμε την μπύρα εθνικό πρωταθλητή», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΖΑ.

Επέκταση σε αγορές με... κοστολογικό πλεονέκτημα

Σε ό,τι αφορά το πλάνο εξωστρέφειας, η ΕΖΑ εστιάζει στην επέκταση των πωλήσεων σε κυριότερες αγορές, όπως είναι Βαλκάνια (και κυρίως Αλβανία), αλλά και Ισραήλ, Κύπρο και Μάλτα, δίνοντας παράλληλα έμφαση στη Γερμανία. «Η εξαγωγή προϋποθέτει βαθύ προγραμματισμό και μεγάλο χρονικό πλαίσιο. Εμείς κοιτάμε αγορές που έχουν και κοστολογικά πλεονεκτήματα, όπως είναι η Βόρεια Αφρική, η Μέση Ανατολή, αλλά και η Ιταλία», ανέφερε ο κ. Συριανός. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η πανδημία και οι αυξήσεις στις μεταφορές θα αλλάξουν τη μορφή παραγωγής, αλλά και όλη τη διασύνδεση του εμπορίου, δημιουργώντας πιέσεις και νέες πραγματικότητες για τη βιομηχανία. 

Καινοτόμα προϊόντα

Η ΕΖΑ, που προχώρησε και στην παραγωγή αναψυκτικών, τα οποία διέθεσε στη Μέση Ανατολή, εστιάζει στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων με ελληνικές πρώτες ύλες και συνταγές ελληνικής πραγματικότητας, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Συριανός. «Για την ώρα, δεν αποτελεί προτεραιότητα η εξαγωγή αναψυκτικών, αλλά πειραματιζόμαστε εδώ και τρία χρόνια, για να παντρέψουμε τη μαγιά μπύρας και κρασιού, με ποικιλίες Μαλαγουζιάς και Αγιωργίτικου, ενώ στα σχέδιά μας είναι και η δημιουργία μπύρας με πρώτη ύλη την κορινθιακή σταφίδα». Συμπλήρωσε, δε, ότι η ελληνική παραγωγή, με αυθεντικότητα, καινοτομία και τοπική καθετοποίηση, μπορεί να διακριθεί και να συνοδεύει το ελληνικό τουριστικό προϊόν.

Ερωτηθείς για την επέκταση σε νέες κατηγορίες προϊόντων, ο κ. Συριανός ανέφερε ότι είναι στα σχέδια της ζυθοποιίας να μπει στο ανθρακούχο νερό, project το οποίο είναι στα σκαριά και αναμένεται να ξεκινήσει να υλοποιείται το επόμενο διάστημα.

Τι έδωσε στην εταιρεία η είσοδος του Diorama

Τέλος, ο κ. Συριανός ανέφερε ότι η ΕΖΑ έχει επενδυτική αυτάρκεια, ενώ πρόσθεσε πως η είσοδος του Diorama και η συνδιαχείριση με την Deka έχει αναβαθμίσει την εταιρική διακυβέρνηση, προχωρώντας παράλληλα και σε καινοτόμες μορφές χρηματοδότησης από το γερμανικό δημόσιο. «Το γερμανικό δημόσιο εγγυήθηκε στον προμηθευτή μας, για να πάρουμε τον μηχανολογικό εξοπλισμό», μας εξήγησε.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ