Νέα
  • ΓΔ: 910.29 +0.68%
  • Τζίρος: 80,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ο δραστήριος Nick the Blue και το ζωηρό ενδιαφέρον της BC Partners για τις ελληνικές ΜμΕ

Πηγή: Eurokinissi

Μπορεί οι τηλεπικοινωνίες να αποτελούν έναν από τους βασικούς πυλώνες της επενδυτικής στρατηγικής της BC Partners, η οποία θυμίζουμε ότι μέσω της United Group έχει στο χαρτοφυλάκιό της τη Wind-Nova, ωστόσο, μεγάλο ενδιαφέρον για τον Νίκο Σταθόπουλο, επικεφαλής της επενδυτικής εταιρείας που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία άνω των 33 δισ. ευρώ, παρουσιάζουν και αρκετές ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Μία από αυτές είναι και η Pet City, την εξαγορά της οποίας ανακοίνωσε στις 3 Νοεμβρίου.

Πρόκειται για την πρώτη επένδυση της BC Partners GR Investment LP (BCPGR), ενός ειδικού επενδυτικού σχήματος, που έχει ως στόχο την επένδυση και υποστήριξη ταχέως αναπτυσσόμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Η συγκεκριμένη εξαγορά όπως και το BCPGR είναι ενδεικτικά του εύρους του τοπικού δικτύου της BC Partners στις επιμέρους γεωγραφικές περιοχές της Ευρώπης.

Τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας

Ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος που έχει η BC Partners για την Ελλάδα είναι ότι έχει επενδύσει πάνω από 4 δισ. ευρώ τα τελευταία 15 χρόνια σε ελληνικές εταιρείες, καθώς σύμφωνα με τον κ. Σταθόπουλο, η χώρα μας έχει δύο σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλα κράτη:

  • Πρόκειται για ευρωπαϊκή χώρα με σπάνια γεωπολιτική θέση
  • Διαθέτει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό

Πού κάνει focus η BC Partners

Ο Νίκος Σταθόπουλος εκτιμά ότι εκτός από τους κλάδους που παραδοσιακά βρίσκονται στο στόχαστρο του fund, δηλαδή τις Τηλεπικοινωνίες και τα Φάρμακα, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες, καθώς και… προβληματικές οι οποίες δραστηριοποιούνται όμως, σε υγιείς κλάδους που έχουν προοπτική.

Σε γενικές γραμμές δηλαδή, την BC Partners ενδιαφέρουν εταιρείες που είναι leaders στον τομέα τους, διαθέτουν καλά θεμέλια, εξωστρέφεια ή δυνατότητα εξαγωγών και δραστηριοποιούνται σε μία αγορά που εμφανίζει σημαντικά ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Καμία… έκπληξη για την επιλογή της Pet City

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το τελευταίο deal της BC Partners, δεν ξάφνιασε τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, καθώς η επενδυτική εταιρεία διαθέτει εξειδίκευση και τεχνογνωσία, έχοντας υλοποιήσει σημαντικές επενδύσεις σε διεθνές επίπεδο.

Ανάμεσά τους η PetSmart, που διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων προϊόντων και υπηρεσιών κατοικίδιων ζώων στις ΗΠΑ, η Chewy, που αποτελεί το κορυφαίο ηλεκτρονικό κατάστημα για κατοικίδια στις ΗΠΑ με κεφαλαιοποίηση περίπου 32 δισ. δολαρίων και η VetPartners, ηγέτιδα εταιρεία στο χώρο των κτηνιατρικών κλινικών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ευνοείται η χώρα μας

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του fund, η ελληνική αγορά αναμένεται να συνεχίσει να επωφελείται από την ισχυρή διαρθρωτική ανάπτυξη της ευρύτερης οικονομίας και συγκεκριμένα της αγοράς των κατοικίδιων, καθώς τα ποσοστά της ιδιοκτησίας και δαπάνης σε προϊόντα και υπηρεσίες για κατοικίδια ζώα αρχίζουν να συγκλίνουν με τους Ευρωπαϊκούς μέσους όρους.

Η χώρα μας άλλωστε, όπως μαρτυρούν και άλλα μεγάλα deals που έχουν γίνει την τελευταία διετία, προσελκύει γενικότερα το ενδιαφέρον μεγάλων ξένων επενδυτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχουν στην αγορά κεφάλαια περίπου 2 τρισ. δολαρίων που ψάχνουν τους κατάλληλους κλάδους και τις εταιρείες, που έχουν τις σημαντικότερες προοπτικές ανάπτυξης για το μέλλον.

Τομείς που πρέπει να βελτιωθούν

Βέβαια υπάρχουν και ορισμένοι τομείς οι οποίοι…χρίζουν βελτίωσης, όπως είχε αναφέρει σε παλαιότερη ομιλία του ο Νίκος Σταθόπουλος, προκειμένου να ενισχυθούν οι ξένες επενδύσεις στη χώρα μας. Ειδικότερα είχε σταθεί:

  • στη γραφειοκρατία
  • στην απονομή της δικαιοσύνης
  • στο φορολογικό πλαίσιο
  • στα κίνητρα για επενδύσεις

Όσοι έχουν δουλέψει μαζί του κάνουν λόγο για έναν άνθρωπο με μεγάλη αυτοπεποίθηση και ισχυρή προσωπικότητα, ο οποίος καταφέρνει και βλέπει ευκαιρίες όπου άλλοι δεν μπορούν να τις δουν. Συνάδελφος του στους Financial Times είχε δηλώσει για τον… “Nick The Blue» - λόγω της αγάπης του για την ομάδα των Μπλε, την Τσέλσι - ότι «πρόκειται για έναν πολύ φιλόδοξο, πολύ γοητευτικό και πολύ ικανό άνθρωπο στην...δικτύωση. Για να γίνεις ένα σπουδαίο στέλεχος στα deals πρέπει να είσαι επιθετικός αλλά να μην έχεις...κοφτερούς αγκώνες και να θέλεις και άλλους μαζί σου για να κάνεις business».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ