Νέα
 • ΓΔ: 869.23 +1.13%
 • Τζίρος: 68,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Απαλλαγή ενοικίου τον Ιανουάριο: Ποιες επιχειρήσεις αφορά – Πώς θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες

Click away / Πηγή: Intime
Click away / Πηγή: Intime

Μετά την επιβολή του νέου αυστηρού lockdown έως τις 11 Ιανουαρίου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως οι επιχειρήσεις που μένουν κλειστές με κρατική εντολή  απαλλάσσονται εξ ολοκλήρου από την καταβολή ενοικίου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, αναστέλλεται πλήρως η καταβολή του ενοικίου Ιανουαρίου, για τους εξής κλάδους της οικονομίας:

Εν ολίγοις, η απόφαση αφορά σε όλες τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές έως τις 11 Ιανουαρίου, ανεξαρτήτως αν για παράδειγμα κάποια καταστήματα λιανεμπορίου ή εστιατόρια λειτουργούν με ηλεκτρονικό εμπόριο ή ντελίβερι. Την ίδια ώρα, στο μέτρο εντάχθηκαν τα τουριστικά γραφεία, τα ταξιδιωτικά πρακτορεία και τα ξενοδοχεία, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Ωστόσο, σημειώνεται πως το μέτρο αφορά σε όλες τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή μέχρι τις 11 Ιανουαρίου, αλλά για τις πληττόμενες επιχειρήσεις (βάσει ΚΑΔ) ισχύει μείωση ενοικίου κατά 40%.

Πώς θα γίνει η απαλλαγή

Οι επιχειρηματίες (ενοικιαστές) μετά την καταχώρηση της «δήλωσης covid» από τους ιδιοκτήτες (εκμισθωτές), μπορούν να κάνουν ηλεκτρονική αποδοχή. Εάν δεν υποβληθεί δήλωση αποδοχής, θεωρείται ότι αυτή έχει γίνει αποδεκτή από τον μισθωτή (ενοικιαστή).

Κατά 80% η αποζημίωση των ιδιοκτητών

Οι ιδιοκτήτες θα αποζημιωθούν για το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος από τον κρατικό προϋπολογισμό ενώ η υπό έκδοση απόφαση αναμένεται να ορίζει πως το εισόδημα αυτό θα είναι αφορολόγητο καλύπτοντας έτσι και το 20% της απώλειας. Για τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες το 60% του μηνιαίου μισθώματος για τον μήνα Ιανουάριο.

Η διαδικασία

Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι ιδιοκτήτες (εκμισθωτές) ακινήτων είναι η εξής:

 • Εισέρχονται στο ιστότοπο της ΑΑΔΕ στην ενότητα: «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» και υποβάλλουν την δήλωση covid-19, που αναφέρετε δίπλα (με ένδειξη: «Δήλωση covid») σε κάθε ενεργό μισθωτήριο.
 • Αν το μισθωτήριο δεν είναι ενεργό π.χ. έχει λήξει, τότε πρώτα υποβάλλουν την παράταση του και κατόπιν υποβάλλουν την «δήλωση covid».
 • Αν το μισθωτήριο δεν είναι καθόλου καταχωρημένο στον ιστότοπο της Α.Α.Δ.Ε. (π.χ. μισθωτήριο προ του έτους 2014) τότε καταχωρούν πρώτα το μισθωτήριο και κατόπιν υποβάλλουν την «δήλωση covid».
 • Αν το μισθωτήριο είναι σε ισχύ (δεν έχει λήξει) αλλά δεν απεικονίζεται το σωστό μίσθωμα (ενοίκιο), τότε πρώτα τροποποιούν το μισθωτήριο γράφοντας το σωστό μίσθωμα και κατόπιν υποβάλλουν τη «δήλωση covid».
 • Κατά την υποβολή της «δήλωσης covid» δηλώνεται στην πρώτη στήλη και στον αντίστοιχο μήνα, το συμφωνειθέν μίσθωμα (ενοίκιο) και στην δεύτερη στήλη το μίσθωμα που εισπράτεται μετά την έκπτωση που προβλέπει ο νόμος (στην συγκεκριμένη περίπτωση θα αναγραφεί 0 μηδέν).
 • Επιπλέον οι ιδιοκτήτες (εκμισθωτές) ακινήτων πρέπει να δηλώσουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό (ΙΒΑΝ) στον ιστότοπο της Α.Α.Δ.Ε. στην ενότητα: «δήλωση λογαριασμού ΙΒΑΝ».
 • Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας ακινήτων, τη «δήλωση covid» την υποβάλλει αυτός που έχει υποβάλλει ηλεκτρονικά το μισθωτήριο και οι υπόλοιποι κάνουν ηλεκτρονική αποδοχή.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ