Νέα
  • ΓΔ: 910.29 +0.68%
  • Τζίρος: 80,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ενεργειακή ακρίβεια: Αυτά είναι τα νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων - Ποιους αφορούν

Διάδρομος 400kV
Πηγή: admie.gr

Νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων κατά του κύματος ενεργειακής ακρίβειας που έχει χτυπήσει και τη χώρα, ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας.

Στο πλαίσιο αυτό, αυξάνεται η επιδότηση της κατανάλωσης ηλεκτρική ενέργειας για μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενώ για τη βιομηχανία ενεργοποιείται αναστολή της πληρωμής ρυθμιζόμενων χρεώσεων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Σκρέκας:

  • Για τις επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από το δίκτυο χαμηλής τάσης η επιδότηση αυξάνεται για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο στα 39 ευρώ το μήνα, από 9 ευρώ που ήταν το Σεπτέμβριο και 18 ευρώ τον Οκτώβριο, με όριο κατανάλωσης πάντα τις 300 κιλοβατώρες το μήνα. 
  • Για τις επιχειρήσεις (βιομηχανία χαμηλής και μέσης τάσης, λοιπές χρήσεις μέσης τάσης) αναστέλλονται για 5 μήνες (από Νοέμβριο μέχρι και Μάρτιο 2022) οι χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας. Έτσι διευκολύνεται η ρευστότητα των επιχειρήσεων με ποσό ύψους 63 εκατ. ευρώ. Τα τέλη θα καταβληθούν όταν αποκλιμακωθούν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο και μετά από αξιολόγηση των αναγκών του λογαριασμού ΥΚΩ (οι οποίες περιορίζονται όσο προχωρούν οι διασυνδέσεις των νησιών).

Ωστόσο οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο εξαιρούνται από το μέτρο της ορίζοντιας έκπτωσης 15% στους λογαριασμούς. 

Σε υψηλά επίπεδα η τιμή του ρεύματος

Η τιμή του ρεύματος στο ελληνικό Χρηματιστήριο (προημερήσια αγορά) παραμένει σήμερα σε υψηλά επίπεδα και διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στα 212,72 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ η ανώτατη υπερβαίνει και τα 300 ευρώ (διαμορφώνεται στα 302,8 ευρώ). Η ζήτηση καλύπτεται κατά κύριο λόγο (47,3 %) από ανανεώσιμες πηγές ενώ ακολουθούν οι μονάδες φυσικού αερίου (32,7 %) και οι εισαγωγές (8,4 %).

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε κατά την παρουσίαση των νέων μέτρων πως «το μήνυμα της κυβέρνησης είναι ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την κοινωνία ώστε να μη μείνει κανένα νοικοκυριό απροστάτευτο από την ενεργειακή κρίση που μαίνεται στην Ευρώπη».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ