Νέα
  • ΓΔ: 897.63 +0.36%
  • Τζίρος: 48,76 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Evergrande: Ξανά στα πρόθυρα χρεοκοπίας για οφειλή 148 εκατ. δολαρίων

Στα πρόθυρα χρεοκοπίας βρίσκεται ξανά η κινεζική εταιρεία real estate, Evergrande, καθώς σήμερα λήγει η προθεσμία για πληρωμή τόκων ομολόγου της στο εξωτερικό, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για γενικότερα προβλήματα ρευστότητας στον κινεζικό τομέα ακινήτων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters, ορισμένοι ομολογιούχοι της Evergrande δεν έλαβαν πληρωμές τόκων στο τέλος της 30ήμερης περιόδου χάριτος που έληξε σήμερα, κατά το κλείσιμο των συναλλαγών στην Ασία, ωθώντας τον κινεζικό κολοσσό ξανά στο όριο της χρεοκοπίας. 

Παράλληλα ο όμιλος DMSA που είχε επενδύσει σε ομόλογα της κινεζικής εταιρείας μέχρι και τη λήξη της περιόδου χάριτος (σήμερα), δεν έχει λάβει τις αναλογούσες πληρωμές τόκων και ως εκ τούτου προετοιμάζεται να ξεκινήσει τη διαδικασία πτώχευσης κατά της Evergrande, ενώ καλεί όλους τους ομολογιούχους επενδυτές του κινεζικού κολοσσού να συμμετάσχουν.

Η Evergrande πορεύεται από τη μία λήξη προθεσμίας στην άλλη τις τελευταίες εβδομάδες, με τα χρέη της να υπερβαίνουν τα 300 δισ. δολάρια, από τα οποία τα 19 δισ. έχουν εκδοθεί σε διεθνείς αγορές ομολόγων.

Σήμερα λήγει η περίοδος χάριτος 30 ημερών για την πληρωμή τόκων άνω των 148 εκατ. δολαρίων για ομόλογα που λήγουν τον Απρίλιο του 2022, 2023 και 2024. Η αθέτηση αυτής της πληρωμής - που συνέβη σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters - θα κηρυχθεί τυπικά σε χρεοκοπία, διογκώνοντας την επαπειλούμενη κρίση χρέους στην Κίνα.

Τα προβλήματα στον κινεζικό τομέα real estate κλόνισαν τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Στα μέσα Οκτωβρίου υπήρξε μία σύντομη ηρεμία μετά την επιχείρηση του Πεκίνου να καθησυχάσει τις αγορές ότι η κρίση δεν θα έβγαινε εκτός ελέγχου.

Υπενθυμίζεται πως ο όμιλος China Evergrande τον Σεπτέμβριο είχε αθετήσει ακόμα δύο πληρωμές τόκων για ομόλογα, των οποίων η περίοδος χάριτος έληξε μέσα στον Οκτώβριο, χωρίς ωστόσο να κηρυχθεί σε κατάσταση χρεοκοπίας καθώς όπως ανέφεραν μέσα ενημέρωσης από την Κίνα κατάφερε τελικά να αποπληρώσει τους τόκους.

Ευρύτερα προβλήματα στον κινεζικό τομέα real estate

Οι ανησυχίες, όμως, ήρθαν ξανά στην επιφάνεια, με τη Fed να προειδοποιεί χθες ότι ο προβληματικός τομέας real estate της Κίνας μπορεί να προκαλέσει παγκόσμιους κινδύνους.

Και άλλες κινεζικές εταιρείες ακινήτων βλέπουν το αξιόχρεό τους να υποβαθμίζεται λόγω επιδείνωσης των χρηματοδοτικών συνθηκών.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P ανακοίνωσε σήμερα ότι υποβάθμισε την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Shimao Group Holdings στη βαθμίδα “BB+” from “BBB-”.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ