Νέα
  • ΓΔ: 903.33 +0.84%
  • Τζίρος: 54,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Brexit: Ανώμαλη προσγείωση για τους Βρετανούς μετόχους της EasyJet

Η EasyJet γίνεται η δεύτερη αεροπορική εταιρεία μετά τη Ryanair που θα προχωρήσει στην αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου Βρετανών μετόχων της, στο πλαίσιο συμμόρφωσης με τους κανόνες ιδιοκτησίας των αεροπορικών εταιρειών στη μετά-Brexit εποχή.

Το ζήτημα είναι εξαιρετικά απλά, αλλά ταυτόχρονα μη διαπραγματεύσιμο. Το ρυθμιστικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ορίζει ότι οι αεροπορικές εταιρείες της ΕΕ πρέπει να ανήκουν κατά πλειοψηφία σε μετόχους με έδρα χώρα της ΕΕ, την Ελβετία, τη Νορβηγία, την Ισλανδία ή το Λιχτενστάιν. Σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορούν να απολαμβάνουν τα δικαιώματα πτητικής λειτουργίας που ισχύουν εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ.

Μετά την εμπορική συμφωνία Λονδίνου - Βρυξελλών, η Μεγάλη Βρετανία λογίζεται ως τρίτο μέρος, οπότε σε περίπτωση που μια αεροπορική εταιρεία ανήκει κατά πλειοψηφία σε Βρετανούς μετόχους, αυτομάτως θα αντιμετωπίζεται με δυσμενέστερους εμπορικούς όρους εντός ΕΕ.

Αν και η EasyJet κατέχει αυστριακή άδεια λειτουργίας από το 2017, ανήκει κατά 52,65% σε μετόχους εκτός ΕΕ, γεγονός που δρομολογεί επείγουσες 
αλλαγές προκειμένου να συμμορφωθεί με τους εν λόγω κανόνες της ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, περιορίζοντας τα δικαιώματα ψήφου, τόσο η EasyJet όσο και ανταγωνιστές της όπως η British Airways, η Wizz Air και η Ryanair προσδοκούν να ξεπεράσουν το σκόπελο της ιδιοκτησίας.

Η EasyJet δήλωσε ότι οι επενδυτές από χώρες εκτός ΕΕ θα περιορίζονται στον έλεγχο του 49,5% των μετοχών της και απέστειλε σχετικά ενημερωτικά δελτία στους μετόχους της που κατέχουν πάνω από το 3% των μετοχών, ενημερώνοντας ειδικότερα για την αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου τους.

Το μητρώο επενδυτών θα παραμείνει υπό εξέταση, δηλώνει η εταιρεία, υπογραμμίζοντας πως εάν το ποσοστό της ιδιοκτησίας μελών εκτός ΕΕ παραμείνει πάνω από το μέγιστο όριο 49,5%, η εταιρεία θα αναγκάσει μετόχους να πουλήσουν τις μετοχές τους σε υπηκόους από χώρες της ΕΕ.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ