Νέα
  • ΓΔ: 877.53 +1.12%
  • Τζίρος: 11,92 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Νιτσιάκος: Με θετικό πρόσημο η ανάπτυξη το 2021 - Φόβοι για τη μειωμένη ζήτηση

Οι κίνδυνοι από το ασταθές και προβληματικό οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα και σε μικρότερο βαθμό (όχι ουσιαστικό) ο πιστωτικός και ο κίνδυνος ρευστότητας θα αντιμετωπιστούν κατάλληλα και η ανάπτυξη της Νιτσιάκος κατά τη φετινή χρονιά θα είναι με θετικό πρόσημο.

Αυτό επισημαίνει στις ετήσιες χρηματοοικονομικές της καταστάσεις η διοίκηση της πτηνοτροφικής βιομηχανίας, η οποία πάντως σημειώνει ότι «εξαιτίας της αναστάτωσης που έχει δημιουργηθεί από το ξέσπασμα της πρόσφατης οικονομικής κρίσης στην παγκόσμια αγορά, έχει πληγεί η εμπιστοσύνη του καταναλωτικού κοινού, με συνέπεια τη μείωση του ρυθμού ζήτησης καταναλωτικών προϊόντων». Συμπληρώνει, δε, ότι «μια γενικευμένη μείωση της ζήτησης, σε συνδυασμό με την αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών, θα τροφοδοτήσουν τον παγκόσμιο πληθωρισμό και θα εντείνουν το κλίμα πληθωριστικών πιέσεων».

Επενδύσεις 4,55 εκατ. ευρώ

Αναφορικά με την περσινή χρονιά, η εταιρεία πραγματοποίησε επενδύσεις σε πάγιο εξοπλισμό (κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό και λοιπό εξοπλισμό) ποσού περίπου 4,55 εκατ. ευρώ. 

Πρόσφατα, εξάλλου, ανακοίνωσε ότι από τον προσεχή Ιανουάριο θα θέσει σε λειτουργία τη νέα μονάδα αποστέωσης και συσκευασίας μοσχαρίσιου και αρνίσιου κρέατος στη ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων.

Η νέα μονάδα συνολικής επιφάνειας 4.500 τ.μ. θα διαθέτει γραμμές αποστέωσης, παραγωγής κιμά και κρεατοσκευασμάτων, καθώς και δυνατότητες συσκευασίας κενού και τροποποιημένης ατμόσφαιρας.

Επιπλέον η Νιτσιάκος έχει δημιουργήσει υποδομές σταβλικών εγκαταστάσεων στο Καλπάκι Ιωαννίνων, όπου εκμεταλλευόμενη την τεχνογνωσία της στη διατροφή των ζώων, ήδη εκτρέφει επιλεγμένες ράτσες μοσχαριών με εντυπωσιακά αποτελέσματα στην ποιότητα του κρέατος.

Με αυτό τον τρόπο, όπως τονίζεται από τη διοίκηση, «η Νιτσιάκος θα είναι πλέον η μοναδική εταιρεία του κλάδου που θα εκτρέφει και θα παράγει εκτός από κοτόπουλο σχεδόν όλα τα είδη κρέατος: μοσχάρι, αρνί, γαλοπούλα και κουνέλι. Φυσικά, τα νέα προϊόντα θα απευθύνονται τόσο στην αγορά της λιανικής όσο και της μαζικής εστίασης και θα διακινούνται μέσω του δικτύου πωλήσεων και διανομής της Νιτσιάκος που καλύπτει το σύνολο της επικράτειας».

Πλήγμα για τα κέρδη

Σε επίπεδο μεγεθών, παρότι η Νιτσιάκος κατάφερε να συγκρατήσει τον τζίρο της στα επίπεδα του 2019 (-1,12%, στα €354 εκατ.), εντούτοις η κερδοφορία της υπέστη σημαντικό πλήγμα. Ειδικότερα το μεικτό κέρδος διαμορφώθηκε σε €28 εκατ. περίπου, μειωμένο κατά 9,54% από το 2019, ενώ πτώση άνω του 40% κατέγραψαν τόσο τα προ φόρων (-42,22%, στα €3,35 εκατ.) όσο και τα μετά από φόρους κέρδη (-44,38%, €2,35 εκατ.).

Ανοδικά οι διεθνείς αγορές

Οι πωλήσεις εκτός Ελλάδας ήταν βελτιωμένες, καταφέρνοντας να αυξήσουν ελαφρώς το μερίδιό τους επί του συνολικού τζίρου στο 7,7%, από 7% το 2019. Έτσι, ενώ ο τζίρος στην Ελλάδα υποχώρησε σε ποσοστό 1,84%, βελτιωμένη ήταν η εικόνα τόσο στην Ευρώπη (κατά 5,16%, στα €17 εκατ.) όσο και στις υπόλοιπες αγορές του εξωτερικού (14,74%, στα €10,15 εκατ.).

Με ζημιές Food Master και ξενοδοχεία

Σε ό,τι αφορά δύο θυγατρικές της εταιρείες, αυτές έκλεισαν την περσινή χρήση με ζημιές. Ειδικότερα, η Food Master, η οποία δραστηριοποιείται στην επεξεργασία, τυποποίηση και εμπορία προϊόντων κοτόπουλου, παρότι αύξησε τον τζίρο της κατά περίπου 20% σε σχέση με το 2019 αγγίζοντας τα €4,6 εκατ., έκλεισε τη χρήση με διεύρυνση των ζημιών της (σε €248.238, από €139.543 το 2019).

Σχετικά με την άλλη θυγατρική εταιρεία της, την Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Θ. Νιτσιάκος Α.Ε. (ξενοδοχεία Du Lac στα Γιάννενα και Marilena Hotel στην Κέρκυρα), ο τζίρος της έπεσε κατακόρυφα, κατά 75,27% (στα €1,19 εκατ. από €4,81 εκατ. το 2019), εμφανίζοντας, παράλληλα, αρνητικό μεικτό αποτέλεσμα (€516 χιλ.) και σχεδόν διπλάσιες ζημιές από το 2019 (€2,24 εκατ. από €1,23 εκατ. το 2019).

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ