Νέα
  • ΓΔ: 932.96 +2.10%
  • Τζίρος: 86,63 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Λιανεμπόριο: Αυξήσεις τζίρων αλλά και τιμών τον Σεπτέμβριο - Οι κλάδοι πρωταγωνιστές

Πηγή: Eurokinissi

O κλάδος Ενδυσης - Υπόδησης έσυρε το άρμα της αύξησης των τζίρων στο λιανεμπόριο τον περασμένο Σεπτέμβριο. Σε ρούχα και παπούτσια αυξήθηκαν σημαντικά οι πωλήσεις σε ετήσια βάση, γεγονός που είχε αντανάκλαση και στους τζίρους.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το στοιχείο ότι σε μηνιαία βάση, ο ίδιος κλάδος είχε μεν σημαντική αύξηση τζίρου 11,2% τον Σεπτέμβριο συγκριτικά με τον Αύγουστο, αλλά σε όγκο οι πωλήσεις έπεσαν κατά 21,9%, γεγονός που δείχνει την σημαντική αύξηση τιμών μέσα σε ένα μήνα.    

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο λιανεμπόριο αυξήθηκε κατά 13% τον Σεπτέμβριο του 2021 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, ενώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2021 καταγράφηκε αύξηση της τάξης του 1,1%.

Ο κλάδος ένδυση - υπόδηση ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής στην αύξηση με ποσοστό 26,1%, καθώς αυξήθηκαν και οι πωλήσεις αλλά και οι τζίροι. Ειδικότερα ο Δείκτης Ογκου παρουσίασε αύξηση κατά 26,5% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2020, ενώ ο δείκτης κύκλου εργασιών 26,1%.

Πως κινήθηκαν τα καύσιμα

Σημαντική αύξηση στον ετήσιο κύκλο εργασιών καταγράφουν και τα καύσιμα με ποσοστό 19,7%, η οποία ωστόσο δεν οφείλεται σήτα αύξηση του όγκου των πωλήσεων, καθώς αυτές αυξήθηκαν μόλις κατά 1,4%. Συνεπώς, η αύξηση στους τζίρους των καυσίμων οφείλεται κατά κύριο λόγο στις ανατιμήσεις συγκριτικά με την περσινή χρονιά. 

Αυξητικά κινήθηκαν οι τζίροι και στον κλάδο των Επίπλων - Ηλεκτρικών Ειδών - Οικιακού Εξοπλισμού (19,7%), αύξηση που οφείλεται στις αυξήσεις του όγκου των πωλήσεων κατά 20% συγκριτικά με πέρσι. 

 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο Γενικός Δείκτης Όγκου (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές), κατά τον μήνα Σεπτέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2020, παρουσίασε αύξηση 1,1% και σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2021 μείωση 3,1%. 

Ο κλάδος που πρωταγωνίστησε στις αυξήσεις τζίρων του περασμένου Σεπτεμβρίου συγκριτικά με τον Αύγουστο ήταν αυτός των Βιβλίων - Χαρτικών - Λοιπά Είδη με ποσοστό 19,3%, ενώ αύξηση είχε και στον Δείκτη Ογκου με 18,7%. Δηλαδή αυξήθηκαν οι πωλήσεις και οι τζίροι στον κλάδο τον Σεπτέμβριο. 

Στη δεύτερη θέση ακολουθεί ο κλάδος των Επίπλων - Ηλεκτρικών - Οικιακού Εξοπλισμού ακολουθεί με αύξηση τζίρου 16,4% τον Σεπτέμβριο και στον Δείκτη Ογκου με 13,6%.

Αντίθετα, ο κλάδος Ενδυσης - Υπόδησης παρουσίασε μείωση στον Δείκτη Ογκου με ποσοστό 21,9%, αλλά στον Δείκτη Κύκλου Εργασιών εμφάνισε αύξηση κατά 11,2%. Αυτό προφανώς σημαίνει πως ενώ έπεσαν τον Σεπτέμβριο οι πωλήσεις συγκριτικά με τον Αύγουστο, αυξήθηκαν οι τζίροι καθώς αυξήθηκαν οι τιμές. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ