Νέα
  • ΓΔ: 944.64 -1.23%
  • Τζίρος: 61,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΦΑΓΕ: Τα σχέδια για τη νέα μονάδα στην Ολλανδία και η κρίσιμη εκκρεμότητα

Φωτορεαλιστική απεικόνιση του εργοστασίου της ΦΑΓΕ στην Ολλανδία
Φωτορεαλιστική απεικόνιση του εργοστασίου της ΦΑΓΕ στην Ολλανδία

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν κάποια επιμέρους στοιχεία σχετικά με την επένδυση ύψους 150 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε η ΦΑΓΕ την περασμένη εβδομάδα και αφορά στην κατασκευή νέου εργοστασίου στην Ολλανδία.

Σύμφωνα με report της ελληνικής πρεσβείας (Γραφείο ΟΕΥ) στη Χάγη, η διοίκηση της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας είχε ξεκινήσει συνομιλίες με τον δήμο του Hoogeveen -ο οποίος είναι ιδιοκτήτης του οικοπέδου όπου θα κατασκευασθεί το εργοστάσιο και επιθυμεί να αναπτύξει περαιτέρω το επιχειρηματικό πάρκο Riegmeer- εδώ και έναν χρόνο, από τον Νοέμβριο του 2020.

Τοπικά media ανέφεραν ότι οι συνομιλίες είχαν κρατηθεί μυστικές εδώ και αρκετούς μήνες και μόλις στο δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας αποφασίστηκε η άρση του... απορρήτου.

Γαλακτοβιομηχανικό cluster

Η ΦΑΓΕ έχει υπογράψει με τον ολλανδικό δήμο σύμβαση για έκταση 15 εκταρίων. Το νέο εργοστάσιο της εταιρείας -το οποίο θα κατασκευαστεί κοντά στο Hollandschedijk- θα προστεθεί στο γαλακτοβιομηχανικό cluster που υπάρχει στην περιοχή του Hoogeveen και στο οποίο λειτουργούν ήδη δύο μονάδες παραγωγής της γαλακτοβιομηχανίας DOC Kaas, μέλος του γερμανικού ομίλου, DMK.

«Είναι μια σημαντική ανακάλυψη για τη Hoogeveen», υπογράμμισε ο δήμαρχος της περιοχής, Jan Zwiers, προσθέτοντας ότι «η ΦΑΓΕ πρόκειται να φτιάξει μια υπερσύγχρονη παραγωγική μονάδα για την ευρωπαϊκή αγορά. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με αυτό, γιατί θα προσφέρει ξανά απασχόληση στην περιοχή μας».

Γιατί επιλέχθηκε η συγκεκριμένη τοποθεσία

«Ο λόγος που η ΦΑΓΕ έρχεται στο Hoogeveen έχει να κάνει με την τοποθεσία. Το Hoogeveen βρίσκεται κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου και το Riegmeer ταιριάζει καλά με αυτό», σημείωσε ο Reinder de Jong της εταιρείας επενδύσεων και αναπτύξεων για τη Northern Netherlands (NOM), η οποία συμμετείχε στη διαδικασία, φέρνοντας ουσιαστικά τη ΦΑΓΕ στο Hoogeveen.

Αναφορικά, π.χ., με την οδική σύνδεση, το Hoogeveen βρίσκεται δίπλα σε οδικές αρτηρίες, με άμεση πρόσβαση στην γερμανική αγορά. Η ενεργειακή εταιρεία Rendo και η εταιρεία ύδρευσης WMD θα καλύψουν τις ανάγκες της σε ενέργεια και νερό, αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι συνολικά 41 εκτάρια αναπτύσσονται στο Riegmeer-North. Για την κατασκευή του ίδιου του εργοστασίου θα χρησιμοποιηθούν τα 15 εξ αυτών, ενώ για την υπόλοιπη έκταση θα εξεταστεί και η είσοδος τοπικών επιχειρήσεων.

Νέο αποχετευτικό δίκτυο

Προέχει πάντως, η κατασκευή νέου αποχετευτικού δικτύου σε ολόκληρη την περιοχή, καθώς και αγωγού υψηλής πίεσης μήκους 8 χλμ., ο οποίος θα συνδέει το αποχετευτικό σύστημα με τη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων στο Echten. Ο αγωγός πίεσης εκτιμάται ότι θα κοστίσει €11,8 εκατ., ποσό το οποίο, κατά τον δήμο του Hoogeveen, μπορεί να καλυφθεί, σε σημαντικό βαθμό, από τα τέλη αποχέτευσης που θα καταβάλλει η ΦΑΓΕ.

Πάντως, η κατασκευή του εν λόγω αγωγού είναι ένας από τους όρους που έχει θέσει η ΦΑΓΕ προκειμένου να εγκατασταθεί στη συγκεκριμένη τοποθεσία. Όλα αυτά τα σχέδια αναμένεται να εγκριθούν από τα δημοτικά συμβούλια του Hoogeveen, που θα πραγματοποιηθούν σήμερα (29/11) και στις 9 Δεκεμβρίου.
Ο συγκεκριμένος αγωγός θα χρησιμοποιηθεί ακόμη από την περιοχή Hollandscheveld, αλλά και τη βιομηχανία τυριού DOC Kaas.

Στα μέσα του 2022 η έναρξη των εργασιών

Η ΦΑΓΕ σχεδιάζει να ξεκινήσει την κατασκευή του εργοστασίου στα μέσα του 2022, ενώ κατά το επόμενο διάστημα θα συνεχιστούν, κυρίως, οι εργασίες για την εξασφάλιση των απαραίτητων αδειών. Πέρα από τις 250 θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν άμεσα σε σχέση με το εργοστάσιο, αναμένεται ότι το εν λόγω έργο θα δημιουργήσει περαιτέρω θέσεις στους τομείς των κατασκευών, των προμηθευτών, των μεταφορών και της συντήρησης. Εφόσον δεν υπάρξουν θεαματικές ανατροπές στον σχεδιασμό, η νέα μονάδα παραγωγής αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Επίσης, εκτιμάται ότι, με αφορμή την παρουσία της ΦΑΓΕ, στο Riegmeer θα εγκατασταθούν και νέες εταιρείες.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ