Νέα
  • ΓΔ: 932.96 +2.10%
  • Τζίρος: 86,63 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Famar: Στο -6% ο τζίρος στο 9μηνο – Η ECM ενισχύει τη θέση της στην φαρμακοβιομηχανία

Ανθεκτικότητα επέδειξε πέρυσι η ΦΑΜΑΡ στην μετά…Μαρινόπουλου εποχή με οριακή αύξηση πωλήσεων (2,73%) και μικτών κερδών (+2,43%) και διψήφια ανάπτυξη κερδοφορίας (+48,48%). Ωστόσο στο φετινό εννεάμηνο εμφάνισε μείωση των πωλήσεων κατά 6% και των λειτουργικών της κερδών σε σύγκριση με το 2020.

Τα «εφόδια» για να αντιμρτωπίσει την πανδημία

Παρόλα αυτά, όπως σημειώνεται στις ετήσιες χρηματοοικονομικές καταστάσεις, «τα σημαντικά ταμειακά διαθέσιμα, η βελτιωμένη ρευστότητα, η διατήρηση σημαντικών πελατών και η απρόσκοπτη προώθηση των προϊόντων της, προσδίδουν στην εταιρεία τα απαραίτητα εφόδια ώστε να αντιμετωπίσει πιθανές αρνητικές μεταβολές στην εξέλιξη της πανδημίας».

Η νέα διοίκηση της φαρμακοβιομηχανίας – η οποία θυμίζουμε ότι από τον Μάρτιο του 2020 είναι η ECM Partners - αναφέρει ότι «βελτιώνονται περαιτέρω οι παρεχόμενες υπηρεσίες μας και με συνέχιση της εφαρμογής νέων συστημάτων διαχείρισης και διαδικασιών (lean management, S&OP, IBP, και καινούργια IBP εργαλεία), ενώ συνεχώς εντείνονται οι προσπάθειες για την αύξηση των εξαγωγών μας». Προσθέτει δε ότι «η εταιρεία σταθερά προσανατολίζεται στην επέκταση των συνεργασιών υφιστάμενων ή και νέων πελατών».

Ειδικότερα, έχει δρομολογήσει νέες συμφωνίες και νέες επενδύσεις κυρίως στον τομέα του R&D, καθώς και στο τομέα της διανομής.

Αναδιοργάνωση

Επισημαίνεται ότι μέσω της περυσινής εξαγοράς, υλοποιήθηκε σημαντική χρηματοοικονομική αναδιοργάνωση, συμπεριλαμβανομένης της απαλοιφής του παλαιού χρέους που βάρυνε τη Famar, την έναρξη σημαντικών νέων επενδύσεων κεφαλαίου, και τη σταθεροποίηση των χρηματικών της ροών.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του 2020, η Famar εξασφάλισε χρηματοδότηση από τον καινούριο μέτοχο μέσω της λήψης ομολογιακού δανείου αξίας 14 εκατ. ευρώ και πενταετούς διάρκειας. Η συγκεκριμένη συναλλαγή είχε ως σκοπό την ενίσχυση της ρευστότητας της εταιρείας με σκοπό την απρόσκοπτη εφαρμογή του νέου επιχειρησιακού πλάνου του Ομίλου.

Μέσα στην περασμένη χρονιά, η εταιρεία πραγματοποίησε αποπληρωμή 2,1 εκατ. ευρώ και στο τέλος του 2020 η δανειακή υποχρέωση ανερχόταν σε 12,786 εκατ. Ευρώ.

Η ECM αύξησε το μετοχικό της μερίδιο – Η York ολοκλήρωσε την επένδυση

Η ECM αποφάσισε να ενδυναμώσει το μετοχικό της μερίδιο στη Famar αποκτώντας την πλειοψηφία των μετοχών. Για να υλοποιηθεί η δεύτερη φάση της ανάπτυξης της Famar, η ECM και η York αποφάσισαν από κοινού να εντάξουν ένα νέο fund (την Metric Capital Partners) σκοπός του οποίου είναι η επένδυση στην ανάπτυξη και μεγέθυνση της φαρμακοβιομηχανίας. Από τις 23 Αυγούστου 2021 η ECM είναι πλέον ο πλειοψηφών μέτοχος του ομίλου της Famar, με την ισχυρή στήριξη της Metric, ενώ η York Capital Management ολοκλήρωσε την επένδυσή της στην εταιρεία.

Όπως δήλωσε πρόσφατα ο Σάββας Λιασής, Chairman και Co-Managing Partner της ECM, «είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι από τα λειτουργικά αποτελέσματα της Famar σε σχέση με τις αρχικές μας επενδύσεις. Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους και τα σχόλια των πελατών μας είναι πολύ θετικά. Αυξάνοντας το μερίδιό μας στην εταιρεία, σήμερα είμαστε ο πλειοψηφών μέτοχος, αναμενόμενη εξέλιξη για εμάς, καθώς τώρα έχουμε μία πιο μακροπρόθεσμη οπτική για την εταιρεία».

Από την πλευρά του, ο John Sinik, Managing Partner της MCP, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «συνεργαζόμαστε με την ECM και τη διοικητική ομάδα της Famar για να οδηγήσουμε την εταιρεία στο επόμενο επίπεδο. Μαζί, έχουμε μια μακροπρόθεσμη οπτική και θα συνεργαστούμε με τους πελάτες και τους ενδιαφερόμενα μέρη της Famar για να αναπτύξουμε την επιχείρηση σε συναρπαστικούς τομείς. Μπορούμε να κάνουμε σημαντικές επενδύσεις για να αναπτύξουμε τις δυνατότητες της Famar τα επόμενα χρόνια».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ