Νέα
  • ΓΔ: 878.76 -0.46%
  • Τζίρος: 43,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χαραμάδα αισιοδοξίας στην αγορά ενόψει γιορτών - Την Κυριακή το πρώτο crash test

Πηγή: Eurokinissi

Δειλά χαμόγελα στον εμπορικό κόσμο τις τελευταίες ημέρες, βλέποντας τους επιδημιολογικούς δείκτες να μην επιδεινώνονται, το αντίθετο, μάλιστα, να υπάρχει κάποια μικρή τάση αποκλιμάκωσης στην πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι αυτή η χαραμάδα ελπίδας μπορεί να τονώσει την αγορά και να λειτουργήσει με ικανοποιητικούς ρυθμούς μέσα στις γιορτές, πράγμα που το έχουν ανάγκη τόσο οι επιχειρηματίες, όσο και οι καταναλωτές.

Η εορταστική αγορά εκτιμάται ότι μπορεί να αρχίσει να ζεσταίνετε άμεσα, με το πρώτο crash test να προσδιορίζεται για την προσεχή Κυριακή που τα καταστήματα θα είναι ανοικτά.

Οι επιχειρηματίες εκτιμούν ότι οι τιμές είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα και σημειώνουν ότι παρά τις αυξήσεις που παρατηρούνται στο λειτουργικό κόστος, αλλά και στις πρώτες ύλες, ούτε τα εργοστάσια παραγωγής, αλλά ούτε και τα καταστήματα λιανικής, αλυσίδες ή μεμονωμένα έχουν προχωρήσει σε ανατιμήσεις, αντιλαμβανόμενοι και οι μεν και οι δε ότι η κατάσταση δεν επιτρέπει τέτοιου είδους κινήσεις.

Η αγορά έχει επάρκεια σε αγαθά 

Αναφορικά με την επάρκεια αγαθών οι επιχειρηματίες του κλάδου σημειώνουν ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις, όπως κάποιοι φοβούνταν προ καιρού, ενώ σημειώνουν ότι υπάρχουν αγαθά για κάθε βαλάντιο.

Ο τζίρος που εκτιμάται ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί την εορταστική περίοδο φέτος είναι κοντά στα 3 δισ. ευρώ, ύψος που αντιστοιχεί στο 85% αυτού που πραγματοποιήθηκε το 2019, ενώ αν τελικά επιτευχθεί θα είναι κατά 200% υψηλότερος του περυσινού, αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πέρυσι τις γιορτές οριακά ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ.

Ουσιαστικά φέτος υπάρχουν πολλά κανάλια αγορών. Οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όλα τα καταστήματα λιανικής πώλησης, ενώ οι όλοι καταναλωτές εμβολιασμένοι και μη θα μπορούν να κάνουν χρήση του ηλεκτρονικού εμπορίου που ανθεί στις ημέρες μας.

Πλέον όλο και περισσότερα καταστήματα έχουν κανάλι διανομής στο διαδίκτυο, κάτι που τους κάνει λιγότερο ευάλωτους σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

Σηματωρός η  Black Friday

Μάλιστα, η πρόσφατη Black Friday προσφέρει ιδιαίτερη αισιοδοξία στους καταναλωτές, αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε στα περίπου 300 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 85% αυτού του 2019. Ετσι με σηματωρό τη «Μαύρη Παρασκευή», η αγορά εκτιμά ότι μπορεί να επιτύχει κάτι ανάλογο και στην εορταστική περίοδο Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Και επειδή η αγορά είναι 50% χρήμα στην τσέπη και 50% ψυχολογία, οι έμποροι εύχονται να πάμε στις γιορτές με θετικό momentum. Δηλαδή, να μην υπάρξουν φωνές απόγνωσης και φόβου, όπως ίσχυε τις περυσινές γιορτές. Αν, μάλιστα, όπως σημειώνουν υπάρξει και μία θετική αύρα (π.χ. σημαντική αποκλιμάκωση στα επιδημιολογικά δεδομένα), τότε η εικόνα στην αγορά θα ήταν ιδανική, τηρουμένων πάντα των αναλογιών.

Επίσης, σημειώνουν ότι το ρόλο τους θα διαδραματίσουν, όχι βέβαια καθοριστικό, και τα επιδόματα που θα δοθούν από την Πολιτεία ως ενίσχυση στους ευάλωτους και βέβαια το δώρο Χριστουγέννων για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ