Νέα
 • ΓΔ: 869.71 +1.11%
 • Τζίρος: 1,19 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Μάχη κορυφής στις κατασκευές: Ωρα προσφορών για Flyover και Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη

Φωτορεαλιστική απεικόνιση του flyover
Φωτορεαλιστική απεικόνιση του flyover Θεσσαλονίκης / Πηγή: Intime

H πιο μεγάλη ώρα του 2021 για δύο μεγάλα οδικά έργα είναι σήμερα. Οι μεγάλοι τεχνικοί όμιλοι της χώρας θα κληθούν να δώσουν τις προσφορές τους σε δύο από τα μεγαλύτερα  έργα-ΣΔΙΤ που «τρέχουν» στην Ελλάδα, συνολικού ύψους 775 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ.

Πρόκειται για τα έργα που αφορούν το Flyover, το νέο «ιπτάμενο τμήμα» της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης, και τον άξονα Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη της φυσικής συνέχειας του αυτοκινητόδρομου Μορέα. Στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχουν βάλει ψηλά τον πήχη και θεωρούν ότι θα υπάρξει μεγάλη συμμετοχή και ανταγωνισμός για την ανάληψη αυτών των έργων.

Ανασχετικός παράγοντας για τις προσφορές που θα υποβληθούν είναι οι μεγάλες αυξήσεις που είδαμε στα οικοδομικά υλικά και στις πρώτες ύλες μέσα στο 2021, γεγονός που μπορεί να αντικατοπτριστεί στα προσφερόμενα ποσά από τους διεκδικητές των τριών έργων.

Οπως αναφέρει το ypodomes.com, η ακτινογραφία των έργων και οι διεκδικητές έχουν ως εξής:

Flyover Περιφερειακής Θεσσαλονίκης

Ο ανάδοχος θα αναλάβει την κατασκευή ενός υπερυψωμένου άξονα 13 χλμ., πάνω από την υφιστάμενη Περιφερειακή Θεσσαλονίκης, ο οποίος θα ξεκινά από τον Α/Κ Κ5 (στο ύψος του Παπαγεωργίου) και θα καταλήγει στον Α/Κ Κ10 (Κωνσταντινουπολίτικα).

Πιο συγκεκριμένα, το κατασκευαστικό έργο αφορά στην αναβάθμιση / κατασκευή της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης (Α.ΕΣ.ΠΕΡ.), συνολικού μήκους 13 km. Ειδικότερα: Το τμήμα από Α/Κ Κ5 έως την περιοχή του Νοσοκομείου «Γένεσις», με μήκος 9,5 km, προβλέπεται να αναβαθμιστεί με την προσθήκη υπερυψωμένης ταχείας λεωφόρου (Υ.Τ.Λ.) και το τμήμα «Γένεσις»-Α/Κ Κ12, μήκους 3,5 km, προβλέπεται να διευρυνθεί κατά 1 λωρίδα ανά κατεύθυνση (8, από 6 λωρίδες συνολικά).Συμμετέχουν τα σχήματα:

 • ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
 • ΑΒΑΞ
 • ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
 • ΙΝΤΡΑΚΑΤ
 • ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. – INTERTOLL EUROPE ZRt.

Το κόστος του έργου εκτιμήθηκε σε 462 εκατ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 373,2 εκατ. ευρώ). Η διάρκεια της σύμβασης ορίστηκε σε 360 μήνες (30 χρόνια), εκ των οποίων τα πρώτα 4 αφορούν την κατασκευή.

Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη

Σήμερα αναμένεται η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών και για το έργο-ΣΔΙΤ που αφορούν στον οδικό άξονα Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη. Η αρχική ημερομηνία ήταν η 20ή Δεκεμβρίου αλλά παρατάθηκε.

Στο πλαίσιο του έργου Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα περιλαμβάνεται η μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση της Εθνικής Οδού Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη, συνολικού μήκους περίπου 50 χιλιομέτρων, που περιλαμβάνει τα ακόλουθα διακριτά τμήματα: Το τμήμα Καλαμάτα – Ριζόμυλος μήκους 16,4 χλμ., το τμήμα Ριζόμυλος – Πύλος μήκους 25,7 χλμ. και το τμήμα Πύλος – Μεθώνη μήκους 7,9 χλμ.

Συμμετέχουν τα σχήματα:

 • ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
 • ΑΒΑΞ
 • ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
 • ΙΝΤΡΑΚΑΤ
 • ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. – INTERTOLL EUROPE ZRt.


Το κόστος του έργου έχει εκτιμηθεί σε ποσό 312,23 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ. Η διάρκεια της σύμβασης θα είναι για συνολικά 30 χρόνια. Από αυτά, τα περίπου 4 θα αφορούν την περίοδο κατασκευής.

Τι γίνεται με τον ΒΟΑΚ

Για τις 24 Ιανουαρίου μετατέθηκε η κατάθεση των προσφορών για το τμήμα του ΒΟΑΚ Χερσόνησος-Νεάπολη που ήταν προγραμματισμένο επίσης για σήμερα 30 Δεκεμβρίου.  Οι υποψήφιοι ανάδοχοι θα καταθέσουν τις δεσμευτικές προσφορές τους για το τμήμα μήκους 22,5 χιλιομέτρων που αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ Ηρακλείου και Αγίου Νικολάου. 

Το πρώτο εξάμηνο του 2022 αναμένεται να δοθούν οι προσφορές για το κεντρικό τμήμα του ΒΟΑΚ Χανιά-Ηράκλειο. Θέμα χρόνου είναι όμως και η δημοπράτηση ως δημόσιου έργου και για το τρίτο τμήμα Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος, με κόστος περίπου 140 εκατ. ευρώ.

https://www.imerisia.gr/oikonomia/30877_xekina-o-diagonismos-gia-emporeymatiko-kentro-sto-thriasio-ii-ti-perilambanei

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ