Νέα
  • ΓΔ: 875.2 -0.86%
  • Τζίρος: 17,72 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Εμφιαλωμένο νερό: Μπαράζ deals και μεγάλων επενδύσεων στον πολλά υποσχόμενο κλάδο

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των υφιστάμενων παικτών της αγοράς αλλά και νέων επενδυτών για τον εγχώριο κλάδο εμφιαλωμένου νερού, ο οποίος συνδυαστικά με τον τομέα των αναψυκτικών, παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και το κυριότερο, υψηλή κερδοφορία.

Σε μία χώρα, η οποία φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη τα επόμενα χρόνια, ο κλάδος των ποτών θα είναι σίγουρα από τους ευνοημένους.

Θεόνη

Ξεκινώντας από την τελευταία εξέλιξη, αυτή αφορά σε μία νέα επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ από την AHB Group (νερό Θεόνη), η οποία αφορά στη δημιουργία νέας γραμμής παραγωγής και νέου κέντρου αποθήκευσης και παροχής υπηρεσιών logistics στον Ελληνόπυργο Μουζακίου. Σύμφωνα με τη διοίκηση της θεσσαλικής βιομηχανίας, η νέα γραμμή θα αυξήσει τον όγκο παραγωγής κατά 60% των φιαλών ημερησίως σε συσκευασίες των 500ml & 1500ml και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα μέσα του 2022, ώστε να καλύψει την τεράστια ζήτηση του καλοκαιριού στην Ελλάδα, αλλά και στις διεθνείς αγορές, καθώς πρόσφατα η εταιρεία υπέγραψε μία μεγάλη εμπορική συμφωνία στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, το νέο κέντρο logistics θα λειτουργήσει εκμεταλλευόμενο την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στη διαχείριση των προϊόντων και θα είναι ενεργειακά πράσινο εκμεταλλευόμενο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις εγκαταστάσεις του.

Ζαγόρι

Οι δύο leaders της αγοράς, η Χήτος ΑΒΕΕ (Ζαγόρι) και η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων (Βίκος) - οι οποίοι σύμφωνα με στοιχεία της NielsenIQ για την αγορά των super markets στο 11μηνο του 2021 εμφάνισαν μερίδιο αγοράς 17,4% (στα επώνυμα brands) - υλοποιούν σε ετήσια βάση επενδύσεις αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.

Ειδικότερα, η Χήτος προχωράει σε επένδυση ύψους 14,09 εκατ. Ευρώ, η οποία αφορά στην επέκταση δυναμικότητας των μονάδων εμφιάλωσης φυσικού μεταλλικού νερού και επιτραπέζιου νερού στις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας. Στο συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο, το οποίο εντάσσεται στο καθεστώς ενίσχυσης της γενικής επιχειρηματικότητας του Ν. 4399/ 2016 (Δ’ κύκλου), χορηγείται ενίσχυση 947,3 χιλ. ευρώ με τη μορφή επιχορήγησης και 3,578 εκατ. Ευρώ με επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης.

Θυμίζουμε ότι η ηπειρωτική βιομηχανία υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 25 εκατ. Ευρώ.

Παράλληλα, στο πλαίσιο επέκτασης του προϊοντικού της χαρτοφυλακίου, θυμίζουμε ότι η εταιρεία ανέλαβε από τις αρχές του 2022 την εμπορία και διακίνηση όλου του portfolio της Green Cola, καθώς επίσης, την αποκλειστική εμπορία και διακίνηση του φυσικού μεταλλικού νερού Evian και του φυσικώς αεριούχου φυσικού μεταλλικού νερού Ferrarelle.

Βίκος

Από την πλευρά της, το επενδυτικό της πρόγραμμα συνεχίζει και η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων (Βίκος). Ήδη έχει ολοκληρώσει επενδυτικό πλάνο ύψους 25 εκατ. ευρώ, το οποίο μεταξύ άλλων περιελάμβανε την επέκταση της μονάδας εμφιάλωσης νερού και αναψυκτικών στο Καλπάκι Ιωαννίνων και αντίστοιχα στη μονάδα εμφιάλωσης στην Περίβλεπτο Ιωαννίνων, καθώς και την παραγωγική ενίσχυση στη μονάδα προπλάσματος πλαστικών φιαλών PET και πωμάτων PE.

Δίρφυς

Αναφορικά με τις άλλες εξελίξεις στον κλάδο, θυμίζουμε την εξαγορά του 42,34% της Δίρφυς, τον περασμένο Νοέμβριο, από την Λουξ, αντί 1,2 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον Γιάννη Μαρλαφέκα, πρόεδρο και CEO της Λουξ-Μαρλαφέκας, «η πρόοδος, που έχει σημειώσει η Δίρφυς τα τελευταία χρόνια, επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για μια αναπτυσσόμενη εταιρεία και ότι η εξαγορά του 42,34% των μετοχών της είναι μια στοχευμένη επένδυση στον κλάδο του εμφιαλωμένου νερού για την Λουξ», με τον επικεφαλής της Δίρφυς, Νικόλαο Σέρρα να υπογραμμίζει ότι «η Δίρφυς εφαρμόζει επιχειρηματικό σχέδιο, που περιλαμβάνει αύξηση της παραγωγικής ικανότητας, με σεβασμό στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ανάπτυξη των πωλήσεων και σχεδιασμό νέων προϊόντων, με έμφαση στην ποιότητα και την καινοτομία».

Pepsico-N.U. Aqua

Λίγο νωρίτερα, το καλοκαίρι του 2021, η Pepsico, η οποία δραστηριοποιείτο στον κλάδο του νερού μέσω της παραγωγής του ΗΒΗ Λουτράκι, επιστρέφει δυναμικά στην αγορά. Αυτή τη φορά, μέσω της συμφωνίας με την N.U. Aqua, η οποία προβλέπει ότι, άμεσα, θα επανελειτουργήσει το εμβληματικό εργοστάσιο παραγωγής και εμφιάλωσης νερού στο Λουτράκι. Ο επενδυτικός σχεδιασμός των δύο εταιρειών περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους €55 εκατ. στην πλήρη ανάπτυξη της μονάδας, ενώ σε αρχικό στάδιο, θα επενδυθούν €20 εκατ. Μέσω αυτής της συνεργασίας, θα εκσυγχρονιστεί το εργοστάσιο, θα παραληφθούν νέες γραμμές παραγωγής και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στην ευρύτερη περιοχή.

Σημειώνεται ότι η N.U. Aqua παράγει το νερό «Άβατον», σε εργοστάσιο 3.000 τ.μ. σε περιοχή που ανήκει στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας. Η αρχική επένδυση ανήλθε στα 30 εκατ. ευρώ, ενώ σε πλήρη ανάπτυξη θα φθάσει τα 40 εκατ.

Souroti

Στην ίδρυση νέας παραγωγικής μονάδας στη Θέρμη προχωρά η εταιρεία εμφιάλωσης και εμπορίας μεταλλικού νερού, Σουρωτή. Η επένδυση της βορειοελλαδίτικης βιομηχανίας, η οποία εντάχθηκε πρόσφατα στον Αναπτυξιακό Νόμο, είναι συνολικού κόστους άνω των 24,91 εκατ. ευρώ.

Στο επίκεντρο της δραστηριότητας της νέας παραγωγικής μονάδας θα τεθεί, εκτός από την ενίσχυση της παραγωγής του ανθρακούχου νερού “Σουρωτή”, και η ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της εταιρείας με νέα προϊόντα. Σε αυτά περιλαμβάνονται premium carbonated beverages, τα οποία έχει ήδη βάλει στο portfolio της, δηλαδή προϊόντα με βασικό συστατικό το ανθρακούχο μεταλλικό νερό, εμπλουτισμένα με φυσικά αρώματα:

  • δυόσμου και μέντας
  • λεμόνι και λάιμ
  • αγγουριού
  • μαστίχα
  • ρόδου

Mantis - Aqua Carpatica

Αναφορικά με την Mantis Group, η οποία εισήλθε στον κλάδο του εμφιαλωμένου νερού, μέσω της διανομής του Aqua Carpatica (της Valvis Holdings), επενδύει περαιτέρω στην παραγωγή προχωρώντας στην δημιουργία μονάδας εμφιάλωσης νερού στο Καστράκι Φωκίδας.

Νερά Πηγών Γράμμου

Τέλος, στα τέλη της περασμένης χρονιάς, εγκρίθηκε η υπαγωγή επενδυτικού σχεδίου 6,4 εκατ. ευρώ της εταιρείας «Νερά Πηγών Γράμμου» (του εφοπλιστή Παναγιώτη Τσάκου) και το οποίο αφορά στην κατασκευή μονάδας εμφιαλώσεως νερού στο Νεστόριο Καστοριάς.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ