Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Microsoft: Κατατέθηκε ο επενδυτικός φάκελος - Σε Σπάτα και Κορωπί τα Data Centers

Μητσοτάκης Microsoft
Πηγή: Ευρωκίνηση

Στην τελική ευθεία μπαίνει από σήμερα η μεγάλη επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα, καθώς κατατέθηκε ο επενδυτικός φάκελος «Investment in Data Centers in Greece».

Το επενδυτικό σχέδιο τέθηκε σήμερα σε διαβούλευση στη σελίδα του enterprisegreece.gov.gr προκειμένου να υπαχθεί στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων.

Με την κατάθεση του φακέλου της επένδυσης, ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για τη δημιουργία των τριών Data Centers τα οποία θα κατασκευαστούν σε Κορωπί και Σπάτα.

Το χρονοδιάγραμμα

Το επενδυτικό σχέδιο θα βρίσκεται στη δημόσια διαβούλευση έως τις 23 Ιανουαρίου, ενώ στη συνέχεια θα συνεδριάσει η αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή για την ένταξη του επενδυτικού σχεδίου στις «στρατηγικές επενδύσεις».

Όπως είχε εκτιμήσει σε συνέντευξή του στην «Η» τον Οκτώβριο ο Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, Θεοδόσης Μιχαλόπουλος η κατασκευή των εγκαταστάσεων των Data Center θα έχει ολοκληρωθεί σε 2 - 3 χρόνια και θα τεθούν σε λειτουργία το ίδιο διάστημα.

Με την ολοκλήρωση της επένδυσης, ο κ. Μιχαλόπουλος προβλέπει πως η Ελλάδα θα γίνει hub της ΝΑ Ευρώπης.

«Στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης δεν υπάρχει άλλο Data Center της Microsoft αν εξαιρέσουμε την Ιταλία. Είναι το πρώτο στην ευρύτερη περιοχή και σίγουρα πολλές γειτονικές χώρες θα εξυπηρετηθούν από αυτό», είχε δηλώσει.

Εκατό νέες θέσεις εργασίας το χρόνο

Με την κατασκευή του έργου «αναμένεται να δημιουργηθούν, κατά βιώσιμο τρόπο, άνω των εκατό (100) νέων Ε.Μ.Ε. (Ετήσιες Μονάδες Εργασίας)», όπως αναφέρεται σχετικά στο φάκελο που κατατέθηκε. 

Ο κ. Μιχαλόπουλος, είχε υπογραμμίσει στην «Η» πως η επένδυση της Microsoft αποτελεί «μια μεγάλη ευκαιρία για τους νέους να στραφούν στον χώρο της τεχνολογίας», εκτιμώντας πως «στην Ελλάδα υπάρχει έλλειμμα εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού».

«Χρειαζόμαστε περισσότερους εργαζόμενους στην τεχνολογία», είχε σημειώσει συμπληρώνοντας πως «η Microsoft πριν από 2 χρόνια απασχολούσε στην Ελλάδα 140 εργαζομένους και σήμερα απασχολεί 240».

Με πράσινη ενέργεια τα Data Center το 2025 

Παράλληλα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα είχε αποκαλύψει πως «όλα τα Data Center θα τρέχουν σε 100% πράσινη ενέργεια μέχρι το 2025» και πως «αυτό αφορά και το ελληνικό έργο».

Στον φάκελο που κατέθεσε η Microsoft, αναφέρεται πως «η επένδυση έχει το χαρακτήρα της απολύτου αειφορικής προσέγγισης καθώς ενστερνίζεται τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και υιοθετεί τη στρατηγική “Carbon Negative, Water Positive and Zero Waste by 2030” σύμφωνα, με την οποία η εταιρεία αποβλέπει να καλύψει το 100% της ηλεκτρικής της ενέργειας με αγορές ενέργειας μηδενικού άνθρακα, να προβεί στη ψύξη των συστημάτων με αέρα αντί νερού και να προβεί στην ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση του 90% των μηχανημάτων και εξαρτημάτων που αντικαθίστανται».

Τι αναφέρεται στον επενδυτικό φάκελο

Συγκεκριμένα, στο δημόσιο προφίλ της αίτησης αναφέρονται τα εξής:

«Ο επενδυτικός φάκελος «Investment in Data Centers in Greece» της εταιρείας Microsoft Operations 4733 Hellas Single Member S.A., κατατέθηκε στην εταιρεία ENTERPRISE GREECE με την υπ’ αρίθμ. 8600/07-10-2021 αίτηση και την υπ’ αρίθμ. 8607/19-12-2021 τροποποίηση αιτήματος.

Το υπό μελέτη έργο αφορά στη δημιουργία ενός Συγκροτήματος Κέντρων Δεδομένων και Τεχνολογικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων αποτελούμενου από τρία (3) Κέντρα Δεδομένων (Data Centers), στο νομό Αττικής, της εταιρείας Microsoft Operations 4733 Hellas Single Member S.A., με σκοπό την ανάπτυξη και παροχή υπηρεσιών Υπολογιστικού Νέφους (Microsoft Cloud) στην Ελλάδα. Τα τρία (3) Κέντρα Δεδομένων έχουν πλήρη αλληλεξάρτηση μεταξύ τους αποτελώντας μια επιχειρηματική, λειτουργική και οικονομική οντότητα, σε τρία σημεία εγκατάστασης.

Το γήπεδο εγκατάστασης με την ονομασία Site 6 εντοπίζεται στο Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδος ενώ τα γήπεδα με τις ονομασίες Site 27 & Site 28 στο Δήμο Κρωπίας. Τα εν λόγω γήπεδα δε χωροθετούνται εντός περιοχών που εμπίπτουν σε καθεστώτα περιβαλλοντικής ή αρχαιολογικής δέσμευσης και δεν αποτελούν δασικές εκτάσεις στο σύνολό τους. Ο προϋπολογισμός του έργου όχι μόνο ικανοποιεί τη προϋπόθεση του σχετικού νόμου, όπου προβλέπεται ο συνολικός προϋπολογισμός της επένδυσης να είναι μεγαλύτερος των 75εκ. ευρώ, αλλά θα ανέλθει και σε πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν, κατά βιώσιμο τρόπο, άνω των εκατό

(100) νέων Ε.Μ.Ε. (Ετήσιες Μονάδες Εργασίας).

Φορέας της επένδυσης είναι η εταιρεία Microsoft Operations 4733 Hellas Single Member S.A., 100%. Η Microsoft Operations 4733 Hellas Single Member S.A. αιτείται να λάβει το κίνητρο της Ταχείας Αδειοδότησης του άρθρου 9 του Ν.4864/2021 επιδιώκοντας την επίσπευση της έκδοσης του συνόλου των απαιτούμενων αδειών του έργου, καθώς και το κίνητρο της Χωροθέτησης κατά τις διατάξεις του άρθρου 7 του προαναφερόμενου νόμου. Η εν λόγω επένδυση πληροί τις προϋποθέσεις ένταξης στις διατάξεις του Ν.4864/2021 ως Στρατηγική Επένδυση 1 (άρθρο 2 §1α), καθώς πρόκειται για επένδυση άνω των 75εκ. Ευρώ.

Η επένδυση έχει το χαρακτήρα της απολύτου αειφορικής προσέγγισης καθώς ενστερνίζεται τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και υιοθετεί τη στρατηγική “Carbon Negative, Water Positive and Zero Waste by 2030” σύμφωνα, με την οποία η Microsoft αποβλέπει να καλύψει το 100% της ηλεκτρικής της ενέργειας με αγορές ενέργειας μηδενικού άνθρακα, να προβεί στη ψύξη των συστημάτων με αέρα αντί νερού και να προβεί στην ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση του 90% των μηχανημάτων και εξαρτημάτων που αντικαθίστανται. Η επένδυση αναμένεται να συμβάλλει τα μέγιστα στην οικονομία σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, στην απασχόληση σε ορίζοντα δεκαετίας καθώς και στη μεταλαμπάδευση γνώσης και τεχνολογίας».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ