Νέα
  • ΓΔ: 792.9 +0.56%
  • Τζίρος: 65,92 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Μετρό Θεσσαλονίκης: Ξεκινά ο διαγωνισμός για 15 νέους συρμούς με κόστος 176 εκατ. ευρώ

Πηγή: Eurokinissi

Στις 31 του μήνα θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός με την κατάθεση των φακέλων για την αγορά 15 νέων συρμών για το Μετρό Θεσσαλονίκης από την Αττικό Μετρό. Πρόκειται για συμπληρωματική αγορά τρένων για να καλύψει τις ανάγκες τόσο στη βασική γραμμή (Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός) όσο και την επέκταση προς Καλαμαριά (Πατρικίου-Μίκρα).

Σήμερα στο Μετρό Θεσσαλονίκης έχουν έρθει οι 17 από τους 18 συρμούς που προβλέπει η σύμβαση για το βασικό έργο, προκειμένου όταν λειτουργήσει σταδιακά το δίκτυο από το 2024 να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του συστήματος. Είναι ιταλικής κατασκευής από την εταιρεία Hitachi/Ansaldobreda. Πρόκειται για τρένα τα οποία λειτουργούν χωρίς οδηγό αλλά μέσω ενός υπεραυτόματου συστήματος που έχει εγκατασταθεί στο Αμαξοστάσιο Πυλαίας.

Χωρίς οδηγό

Από τους 15 συρμούς οι 6 προβλέπονται για τη βασική γραμμή, που έτσι θα φτάσει τους 24 συρμούς, και οι υπόλοιποι 9 θα καλύψουν την επέκταση προς Καλαμαριά. Οι συρμοί θα λειτουργούν αυτόματα χωρίς οδηγό (Grade of Automation 4 - GoA4) σύμφωνα με το IEC 62290-1.Οι συρμοί θα είναι φυσικά και λειτουργικά συμβατοί με το υπάρχον σύστημα Μετρό Θεσσαλονίκης, ήτοι με το βασικό έργο, την επέκταση προς Καλαμαριά, το Αμαξοστάσιο Πυλαίας με τον υπάρχοντα εξοπλισμό συντήρησης του τροχαίου υλικού καθώς και με το υπάρχον τροχαίο υλικό.

Το ύψος του διαγωνισμού είναι ποσού με ΦΠΑ 176,08 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 142 εκατ. ευρώ). Στον ανάδοχο θα χορηγηθεί τμηματικά έντοκη προκαταβολή ύψους 40% επί της αξίας της σύμβασης (συμβατικό τίμημα), χωρίς ΦΠΑ.

Αποσφράγιση προσφορών στις 4 Φεβρουαρίου

Στις 4 Φεβρουαρίου θα ακολουθήσει η αποσφράγιση των προσφορών όπου θα γίνει γνωστός και ο ανάδοχος του έργου. Αρχικά, η κατάθεση των φακέλων για την προμήθεια έχει οριστεί για τις 26 Ιανουαρίου και την 1η Φεβρουαρίου αντίστοιχα.

Η περίοδος κατασκευής των συρμών είναι 910 ημέρες (30 μήνες) από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Αυτό σημαίνει πως αν πέσουν οι υπογραφές μέχρι το τέλος καλοκαιριού, τότε μέχρι τις αρχές του 2024 θα έχει ολοκληρωθεί η προμήθειά τους.

Η σύμβαση θα χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές, Μεταφορές, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ) και το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Τεχνικά στοιχεία των νέων συρμών

Η δημοπράτηση για την αγορά 15 συρμών του Μετρό Θεσσαλονίκης έχει σαφή τεχνικά χαρακτηριστικά: Οι συρµοί θα αποτελούνται από τέσσερα οχήµατα έκαστος. Ο ελάχιστος αριθµός επιβατών ανά συρµό θα είναι 450 και το ελάχιστο ποσοστό των καθήµενων επιβατών θα είναι τουλάχιστον 20%. Θα πρέπει επίσης να έχουν τη δυνατότητα να κινούνται και σε μελλοντικά επίγεια τμήματα του δικτύου. Οι επεκτάσεις που προβλέπονται είναι προς τα δυτικά προάστια και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Οι συρµοί θα είναι πλήρως αυτόµατης λειτουργίας (Grade of Automation 4 – GoA4), µε Θέση Οδήγησης Έκτακτης Ανάγκης (EDP: Emergency Driving Position) στα δύο άκρα του συρµού και µε δυνατότητα οδήγησης σε διπλή κατεύθυνση. Ο ανάδοχος θα υποβάλει προς έγκριση στην ΑΜ τρεις εναλλακτικές έγχρωµες καλλιτεχνικές δηµιουργίες, αντιπροσωπευτικές της εσωτερικής και εξωτερικής εµφάνισης των οχηµάτων.

Οι νέοι συρµοί θα έχουν συνολικό µήκος 50 έως 55 µέτρα (οι 18 συρµοί του βασικού έργου έχουν µήκος περίπου 51,5 μ., ενώ οι 15 νέοι συρµοί αναµένεται να έχουν παρόµοιο µήκος µε πιθανή µικρή απόκλιση).

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ