Νέα
  • ΓΔ: 1458.52 +0.43%
  • Τζίρος: 98,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χαλυβουργία Ελλάδας - Η επόμενη μέρα: Θα πουλήσουν οι τράπεζες τα δάνειά της στη HIG;

Χαλυβουργία Ελλάδας / Πηγή: Intime
Χαλυβουργία Ελλάδας / Πηγή: Eurokinissi

Με αγωνία αναμένει η Χαλυβουργία Ελλάδας τις αποφάσεις των τραπεζών Εθνικής Τράπεζας και Τράπεζας Πειραιώς που κατέχουν δάνεια αξίας 90 εκατ. ευρώ της εταιρείας και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να αποφασίσουν αν θα τα πουλήσουν -σε πολύ μικρότερη αξία- στην HIG Capital. Από την απόφασή τους εξαρτάται η ολοκλήρωση μιας συμφωνίας αναδιάρθρωσης και η προοπτική ανάκαμψης της εταιρείας.

H HIG Capital απέκτησε πριν από δύο χρόνια από τη Eurobank, έναντι περίπου 8 εκατ. ευρώ, δάνεια της Χαλυβουργίας Ελλάδας ονομαστικής αξίας 53 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο τράπεζες, Εθνική και Πειραιώς, ξεκίνησαν, το περασμένο καλοκαίρι, διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση των δανείων (ύψους 55 εκατ. ευρώ από την Εθνική και 35 εκατ. ευρώ από την Πειραιώς) της Χαλυβουργίας Ελλάδας με χρηματοοικονομικό σύμβουλο την Deloitte. Πήραν μόνο μία προσφορά, αυτή της HIG Capital, σε τιμή ανάλογη με αυτή που είχε δώσει πριν δύο χρόνια στην Eurobank, στο 15% της αξίας τους.

Η εταιρεία έχει επίσης δάνεια στην Alpha Bank ύψους 170 εκατ. ευρώ, ωστόσο η τράπεζα είναι απρόθυμη να προχωρήσει στην πώληση του δικού της δανείου με αυτούς τους όρους, εκτιμώντας ότι μπορεί να εξασφαλίσει πολύ μεγαλύτερη αξία μέσα από διαφορετική διαδικασία, όπως με την ένταξή του σε μια τιτλοποίηση.

Η Χαλυβουργία Ελλάδος έκλεισε τη χρήση 2019 με πωλήσεις 187,5 εκατ. ευρώ και ζημιές σε επίπεδο προ φόρων αποτελεσμάτων 14,7 εκατ. ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι και το 2020 οι πωλήσεις διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα.

Νέα βάση για αναδιάρθρωση των δανείων

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης των δανείων των δύο τραπεζών στη HIG θα διευκολύνει μία συμφωνία αναδιάρθρωσης του δανεισμού που θα εξυγιάνει τον ισολογισμό της Χαλυβουργίας Ελλάδας και θα της δώσει τα περιθώρια για να εξυπηρετήσει μακροπρόθεσμα τις εναπομείνασες υποχρεώσεις της.

Το καλοκαίρι του 2018 η προσπάθεια αναδιάρθρωσης είχε φτάσει σε συμφωνία συναντίληψης (MoU) για την αναχρηματοδότηση. Όμως, η απόφαση της Eurobank να περιορίσει δραστικά την έκθεσή της σε μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια στα οποία είχε μειοψηφούσα έκθεση έφερε την πώληση στη HIG Capital και ανέστειλαν την υλοποίηση του MoU του 2018.

Εάν τις επόμενες εβδομάδες πουληθούν τελικά τα δάνεια των Πειραιώς και Εθνικής μπορεί να προχωρήσει μια νέα συμφωνία αναχρηματοδότησης με σημαντική απομείωση της ονομαστικής αξίας των υποχρεώσεων της Ελληνικής Χαλυβουργίας.

Ταυτόχρονα, εφόσον ξεκινήσουν τα μεγάλα έργα, όπως το Ελληνικό, το νέο αεροδρόμιο στο Ηράκλειο της Κρήτης και η γραμμή 4 του μετρό και παράλληλα ενισχυθεί η οικοδομική δραστηριότητα, πιθανότατα η ζήτηση χάλυβα στην ελληνική αγορά ενισχυθεί και δημιουργηθούν θετικότερες προοπτικές για την πορεία της εταιρείας. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ