Νέα
  • ΓΔ: 1464.39 +0.45%
  • Τζίρος: 74,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Diageo Ελλάς: Η αυξημένη τουριστική κίνηση ώθησε τον τζίρο – Εκτόξευση κερδοφορίας

Πηγή: Diageo
Πηγή: Diageo

Ανοδο του τζίρου της κατά 40% εμφάνισε η Diageo Ελλάς στο β’ εξάμηνο του 2021 συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Το γεγονός αυτό οφείλεται, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην τελευταία οικονομική έκθεση της εταιρείας, στην άρση των περιοριστικών μέτρων και την αυξημένη τουριστική κίνηση τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αντισταθμίστηκε έτσι το κακό α’ μισό της χρονιάς, καθώς το κανάλι της επιτόπιας κατανάλωσης (bars, café bars, εστιατόρια κ.ά.) στο οποίο εκτιμάται ότι καταναλώνεται τουλάχιστον το 62% των αλκοολούχων ποτών, πρακτικά μηδενίστηκε (στο α’ τετράμηνο) τελώντας σε lockdown. Ειδικότερα, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο οι πωλήσεις των αλκοολούχων ποτών κατέγραψαν πτώση άνω του 30%, ωστόσο από τον Μάιο και μετά, με το σταδιακό και υπό περιορισμούς άνοιγμα της εστίασης και του τουρισμού, ο κλάδος άρχισε να ανακάμπτει.

Στα ίδια επίπεδα οι πωλήσεις

Αναφορικά με την οικονομική χρήση 2020/2021(1/7/2020-30/6/2021), οι πωλήσεις παρέμειναν στα επίπεδα της χρήσης 2019/2020, ωστόσο η κερδοφορία της εταιρείας εμφάνισε εντυπωσιακούς ρυθμούς αύξησης.

Ειδικότερα ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 50 εκατ. ευρώ (+0,45% από την χρήση 2019/2020), ενώ το μικτό αποτέλεσμα ήταν βελτιωμένο σε ποσοστό 7,12% (στα 21,2 εκατ. ευρώ). Ωστόσο τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 151,5% (στα 3,17 εκατ. ευρώ), ενώ η καθαρή κερδοφορία της εταιρείας ανήλθε σε 2,44 εκατ. ευρώ από 235 χιλ. στην οικονομική χρήση 2019/2020.

Πλήγμα από τα έκτακτα μέτρα

Η διοίκηση της Diageo Ελλάς αναφέρει στην έκθεση πως η εξέλιξη των εργασιών και η οικονομική θέση της εταιρείας, δεδομένης της δύσκολης κατάστασης της αγοράς, λόγω της προγενέστερης οικονομικής ύφεσης και των πρωτοφανών συνθηκών που διαμορφώθηκαν στην αγορά, κρίνονται ικανοποιητικές. «Τα έκτακτα μέτρα τα οποία ελήφθησαν εντός του 2021 για την αντιμετώπιση της πανδημίας, είχαν σημαντική επίπτωση στα αποτελέσματα της εταιρείας καθώς αρκετοί άμεσα συσχετιζόμενοι κλάδοι, όπως της εστίασης και της φιλοξενίας, δέχτηκαν σημαντικό πλήγμα», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Εξαιρετική εμπορική συνεργασία με τους πελάτες»

Προσθέτει δε ότι «η εταιρεία, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα μετρίασης της έκθεσής της σε πιστωτικό κίνδυνο και συνεχίζοντας την εξαιρετική εμπορική συνεργασία με τους πελάτες της, διασφάλισε τη διατήρηση της κερδοφορίας της σε ικανοποιητικά επίπεδα».

Μάλιστα το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας προτείνει τη διανομή μερίσματος ύψους 2,33 εκατ. ευρώ από τα καθαρά κέρδη της χρήσης, μετά την αφαίρεση ζημιών προηγουμένων χρήσεων, του φόρου εισοδήματος και τον σχηματισμό του τακτικού Αποθεματικού.

Στην έκθεση επισημαίνεται ακόμα το γεγονός ότι σημειώθηκε σημαντική άνοδος των ιδίων κεφαλαίων της, καθώς στις 30 Ιουνίου 2021 ανέρχονταν σε 20,45 εκατ. ευρώ από 18,21 εκατ. την αμέσως προηγούμενη χρήση.

Νέος πρόεδρος ο Gregorio Gutierrez McAllister 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι από τις 20 Ιανουαρίου 2022 νέος πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας είναι ο Gregorio Gutierrez McAllister. Έχει αναλάβει από τις αρχές του Νοεμβρίου του 2021 Managing Director για την Diageo στη Νότια Ευρώπη (Southern Europe) για τις χώρες Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και Ελλάδα. Στη Diageo βρίσκεται από τον Νοέμβριο του 2006 έχοντας αναλάβει κορυφαίες διοικητικές θέσεις για λογαριασμό της πολυεθνικής σε Κολομβία, Βενεζουέλα, Βραζιλία, Ουρουγουάη και Παραγουάη.

Αντιπρόεδρος του ΔΣ είναι ο εμπορικός διευθυντής της εταιρείας, Γιώργος Ψωμιάδης, και μέλος ο Σωτήρης Γεροδημήτρης, head of financial control της Diageo Νότιας Ευρώπης.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ