Νέα

Κ. Χατζηδάκης: Απέσυρε τροπολογία για ένταξη του ΕΛΟΕΝ στο ΝΑΤ

Κωστής Χατζηδάκης
Πηγή: InTime

Απέσυρε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, άρθρο τροπολογίας στο νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή για τον e-ΕΦΚΑ, το οποίο αφορά την ένταξη στο ΝΑΤ του Ειδικού Λογαριασμού Οικογενειακών Επιδομάτων Ναυτικών (ΕΛΟΕΝ), που έχει ως αντικείμενο τη χορήγηση οικογενειακών επιδομάτων στους Ελληνες ναυτικούς, που είναι ασφαλισμένοι στο ΝΑΤ.

Ο υπουργός είπε ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξει διάλογος με τις οργανώσεις των ναυτικών, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι προηγήθηκαν μεγάλες αντιδράσεις από την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ).

Η ΠΝΟ είχε σημειώσει ότι η κατάργηση του ΕΛΟΕΝ αποτελεί «casus belli» για τους ναυτικούς και προειδοποίησε ότι αν δεν αποσυρθεί άμεσα η τροπολογία η ΠΝΟ θα απαντήσει με καθολικές και άμεσες κινητοποιήσεις.

Τι προέβλεπε η τροπολογία

Με σκοπό την απλοποίηση των διαδικασιών και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ) εντάσσεται σε αυτό ο Ειδικός Λογαριασμός Οικογενειακών Επιδομάτων Ναυτικών (ΕΛΟΕΝ), που έχει ως αντικείμενο τη χορήγηση οικογενειακών επιδομάτων στους Ελληνες ναυτικούς, που είναι ασφαλισμένοι στο ΝΑΤ.

Καθώς τα ποσά που αφορούν στα οικογενειακά επιδόματα συνεισπράττονται μέσω των ναυτολογίων από το ΝΑΤ και αποδίδονται στη συνέχεια στον ΕΛΟΕΝ, κρίθηκε σκόπιμη και λειτουργικά επιβεβλημένη η ένταξη του ΕΛΟΕΝ στο ΝΑΤ και η συνέχιση της λειτουργίας του μέσα σε αυτό με πλήρη οικονομική, λογιστική και περιουσιακή αυτοτέλεια.

Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις ορίζονται οι αναγκαίες τεχνικές και διαδικαστικές παράμετροι της ένταξης, με τρόπο που θα διασφαλίσει την λειτουργική συνέχεια και την κανονική καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων στους δικαιούχους.

Ρητά, δε, ξεκαθαρίζεται ότι θα εξακολουθήσει να ισχύει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις λήψης του οικογενειακού επιδόματος και τους δικαιούχους αυτού, που  παραμένουν αμετάβλητοι.

Τέλος, επικαιροποιείται το πλαίσιο των οργάνων διοίκησης του ΝΑΤ και καθίσταται πιο ευέλικτο, προσπάθεια που θα συνεχιστεί με την κωδικοποίηση της πολυδιασπασμένης νομοθεσίας του Ταμείου.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ