Νέα
  • ΓΔ: 787.76 -0.30%
  • Τζίρος: 29,25 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Boeing: Το 2020 είναι η χειρότερη χρονιά της

Η Boeing μειώνει την παραγωγή των 787 λόγω της πανδημίας του κορονοϊού / Πηγή: Pixabay
Η Boeing μειώνει την παραγωγή των 787 λόγω της πανδημίας του κορονοϊού / Πηγή: Pixabay

Το 2020 καταγράφεται ως η χειρότερη χρονιά της Boeing, καθώς η κρίση της πανδημίας και κατά συνέπεια τα μέτρα που θέσπισαν οι κυβερνήσεις για την αντιμετώπισή της, μείωσαν τις πωλήσεις κατακόρυφα. Την ίδια χρονιά η εταιρεία κλήθηκε να διαχειριστεί τις περισσότερες ακυρώσεις αεροσκαφών από το 1977. Περισσότερα από 650 σκάφη ακυρώθηκαν, παρά τις νέες εντολές για 737 Max από εταιρείες που τα διεκδικούν σε τιμή-προσφορά.

Ο Δεκέμβριος γεννά προβληματισμούς, αφού η εταιρεία παρέδωσε 157 αεροσκάφη (80 περίπου 737 Max), τα λιγότερα από το 1984, παραγωγή που είχε σταματήσει παλαιότερα εν μέσω των ανησυχιών για την πανδημία της νόσου Covid-19, σύμφωνα με στοιχεία της Teal Group, εταιρείας συμβούλων αερομεταφορών.

Επίσης, ξανάρχισε την παραγωγή του 737 Max, η οποία είχε παύσει τον περασμένο Ιανουάριο, όταν η εταιρεία είχε πληγεί σημαντικά μετά τις πτώσεις δύο αεροσκαφών της, με εκατοντάδες νεκρούς.

Την ίδια στιγμή, εκτός από την πληγείσα αξιοπιστία, η εταιρεία καλείται να διαχειριστεί την κατακόρυφη πτώση της αεροπορικής κίνησης, λόγω της πανδημίας, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες δε βρίσκουν λόγο να παραλάβουν τα αεροσκάφη τους, ειδικά σε μία εποχή με μειωμένη ζήτηση. Μεταξύ αυτών και εταιρείες που νοικιάζουν αεροσκάφη μέσω leasing.

Οι μετοχές της Boeingσημείωσαν ελαφρά μείωση την περασμένη Τρίτη, μετά από τη δημοσίευση των πωλήσεών της.

Τον περασμένο μήνα, ο CFO της εταιρείας, Greg Smith, δήλωσε ότι η Boeing θα μειώσει περαιτέρω την παραγωγή των Dreamliners, κατασκευάζοντας έξι σκάφη το μήνα αντί για πέντε. Πριν από την πανδημία, η Boeing είχε προγραμματίσει να αυξήσει την παραγωγή των αεροπλάνων έως και 14 ανά μήνα, ωστόσο η χαμηλή ζήτηση, δεν συνέβαλε στην υλοποίηση του προγραμματισμού της.

Το αντίπαλο δέος της Boeing, η Airbus, επίσης πλήττεται από την πανδημία. Παρέδωσε 566 αεροπλάνα το 2020, σημειώνοντας μείωση 34% από την προηγούμενο χρονιά. Ως προς τις ακυρώσεις, η Airbus πούλησε 268 αεροπλάνα,

Η ανάκαμψη των Air cargo

Η πανδημία απογείωσε τα Air cargo, αφού η καραντίνα ενίσχυσε το ηλεκτρονικό εμπόριο και κατ΄ επέκταση τις μεταφορικές εταιρείες. Την Τρίτη, η Atlas Air Worldwide Holdings ανακοίνωσε την παραγγελία τεσσάρων Boeing 747-8s, ενώ η DHL Express δήλωσε ότι αγοράζει οκτώ Boeing 777.

Στις 27 Ιανουαρίου η Boeing  θα ενημερώσει τους μετόχους αναφορικά με τον στρατηγικό της σχεδιασμό για το 2021, αλλά και τα αποτελέσματα του έτους.

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ