Νέα
  • ΓΔ: 911.91 +0.53%
  • Τζίρος: 56,74 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Β. Κορκίδης: Αναγκαίο κακό η εφαρμογή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους καυσίμων και τροφίμων

Βασίλης Κορκίδης
Πηγή: eurokinissi

Το «πλαφόν» δεν είναι αρεστή λέξη στο εμπόριο, αλλά στην παρούσα κατάσταση η περιορισμένη εφαρμογή του σε καύσιμα και τρόφιμα είναι «αναγκαίο κακό».

Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης, σχολιάζοντας τη δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνι Γεωργιάδη για την επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους για τα καύσιμα και άλλα προϊόντα, το κόστος των οποίων επηρεάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς ανέφερε τα εξής:

Το πλαφόν είναι ένα πολιτικό εργαλείο οικονομικής παρέμβασης για την προστασία των καταναλωτών και τη δυνατότητα πρόσβασης τους σε κοινωνικά αγαθά σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Το πλαφόν κέρδους διαφέρει από το πλαφόν τιμών και την διατίμηση ανεξαρτήτως κόστους, ενώ όσο πιο πολύ πλησιάζει στην πηγή παραγωγής, εισαγωγής και χονδρικής διάθεσης, τόσο πιο αποτελεσματικό είναι για τον τελικό καταναλωτή.

Δηλαδή στην περίπτωση του πετρελαίου, στα διυλιστήρια και στη περίπτωση των σιτηρών στις αλευροβιομηχανίες, παρά σε βενζινοπώλες και αρτοποιούς αντίστοιχα. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, ανακοίνωσε ότι, κατ΄ανώτατη τιμή, το περιθώριο κέρδους του Σεπτέμβρη του 2021 θα είναι ο οδηγός για το περιθώριο κέρδους. Μάλιστα διασαφήνισε ότι η επιλογή αυτή γίνεται με μέριμνα και για τις περιοχές, όπως τα νησιά όπου υπάρχουν αυξημένα κόστη λόγω μεταφοράς και γι' αυτό προβλέπεται ο προσδιορισμός του πλαφόν κέρδους στη βάση εσόδων-εξόδων.

Διευκρίνισε πως δεν θα μπει αόριστα πλαφόν στο περιθώριο κέρδους και πρόσθεσε πως γενικά όλες οι επιχειρήσεις πρέπει να βάλουν πλάτη αυτή τη δεδομένη συγκυρία. Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή, ενώ προαναγγέλθηκε ότι θα δημοσιοποιηθούν βαριά πρόστιμα, σε πολλές επιχειρήσεις στη διατροφική αλυσίδα, για υπερβολικό κέρδος, σύμφωνα με τα στοιχεία των ελέγχων. Το «πλαφόν» δεν είναι αρεστή λέξη στο εμπόριο, αλλά στη παρούσα κατάσταση η περιορισμένη εφαρμογή του σε καύσιμα και τρόφιμα είναι «αναγκαίο κακό».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ