Νέα
  • ΓΔ: 1453.86 +0.48%
  • Τζίρος: 41,41 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΣΒΕ: Δέσμη προτάσεων κατέθεσε στον πρωθυπουργό για την ενεργειακή κρίση

Ο πρόεδρος του ΣΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης
Ο πρόεδρος του ΣΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης / Πηγή: Eurokinissi

Τέσσερις δέσμες προτάσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης κατέθεσε στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), Αθανάσιος Σαββάκης (πρόεδρος και του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας).

Στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, ο κ. Σαββάκης επισημαίνει ότι η πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης για τη λήψη μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο που αφορούν στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης είναι ορθή και επιβεβλημένη.

Επισημαίνει ακόμα την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων ενίσχυσης των επιχειρήσεων, «τα οποία όμως δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να θέσουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να μελετηθούν προσεκτικά οι σχετικές δημοσιονομικές επιπτώσεις τους».

Αναλυτικότερα, οι τέσσερις δέσμες προτάσεων, που αναλύονται σε 20 δράσεις, εστιάζουν:

  1. στο επίπεδο λήψης αποφάσεων στην ΕΕ,
  2. στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων,
  3. σε άμεσα, και
  4. σε μακροπρόθεσμα μέτρα θεσμικού χαρακτήρα.

Ως προς τις δράσεις σε επίπεδο ΕΕ, ο ΣΒΕ υποστηρίζει πλήρως -μεταξύ άλλων- τη δημιουργία «Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης για την Ενεργειακή Κρίση», τη θεσμοθέτηση πλαφόν στις τιμές του Ταμείου Μεταφοράς Τίτλων, με σημείο αναφοράς την υψηλότερη τιμή αερίου πριν την έναρξη της κρίσης, αλλά και ημερήσιου ορίου τιμών ως προστατευτικού μέτρου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις με εύρος διακύμανσης, συν-πλην 10.

Σχετικά με τα άμεσα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, η διοίκηση του ΣΒΕ προτείνει μεταξύ άλλων τη λήψη αντίστοιχων μέτρων με αυτά της πανδημίας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της κρίσης ρευστότητας: επιστρεπτέες προκαταβολές για πληρωμή τιμολογίων ενέργειας, εγγυήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, πληρωμή σε 12 δόσεις των τιμολογίων ενέργειας, άμεση ενίσχυση των ενεργοβόρων βιομηχανιών, με επιδότηση προσαρμοσμένη ανά επαγγελματικό κλάδο και επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο για επιχειρήσεις που πραγματοποιούν εξαγωγές, σε ποσοστό αντίστοιχο της αξίας των εξαγωγών τους στον τζίρο.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ