Νέα
  • ΓΔ: 1422.32 +1.28%
  • Τζίρος: 103,05 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελληνικά Γαλακτοκομεία: «Τρέχουν» οι επενδύσεις των 80 εκατ. σε Ρουμανία και Κύπρο

Κινήσεις για τη συνεχή επέκταση σε Ελλάδα και εξωτερικό υλοποιεί ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία της οικογένειας Σαράντη. Οι τελευταίες σημαντικές επενδύσεις δρομολογούνται σε Ρουμανία και Κύπρο.

Ξεκινώντας από τη Ρουμανία, έχει ήδη ξεκινήσει νέα επένδυση ύψους €40 εκατ. Το 90% αυτής αφορά στην κατασκευή μίας πλήρους αυτοματοποιημένης αποθήκης έτοιμων προϊόντων με δυνατότητα 30.000 πελατοθέσεων, ενώ υπό εξέταση βρίσκεται το ενδεχόμενο δημιουργίας νέας γραμμής εμφιάλωσης γάλακτος.
Σημειώνεται ότι η Fabrica de Lapte ιδρύθηκε το 2011 και έχει επενδύσει πάνω από €150 εκατ. την τελευταία δεκαετία.

Αρχικά, επενδύθηκαν €55 εκατ. για την ανάπτυξη του εργοστασίου επεξεργασίας γάλακτος σε οικόπεδο 25.000 τ.μ., στο Brasov. Οι επενδύσεις αυτές κατευθύνθηκαν σε υπερσύγχρονο εξοπλισμό για την παραλαβή και επεξεργασία γάλακτος, καθώς και σε προηγμένες τεχνολογίες συσκευασίας τελικών προϊόντων.

Το πιο προηγμένο τεχνολογικά εργοστάσιο

Πλέον, το εργοστάσιο εκτείνεται σε εμβαδόν άνω των 39.000 τ.μ. Σύμφωνα με την εταιρεία, «πρόκειται για το πιο προηγμένο τεχνολογικά εργοστάσιο γαλακτοκομικών στη Ρουμανία, το οποίο πρωτοστατεί στη συλλογή γάλακτος από Ρουμάνους αγρότες, με δυνατότητα υποδοχής άνω του 1 εκατ. λίτρων σε ημερήσια βάση».

Κορυφαία εξαγωγική εταιρεία στον κλάδο τροφίμων

Ενδεικτικό της πορείας της συγκεκριμένης εταιρείας είναι πρόσφατο άρθρο της μεγαλύτερης οικονομικής εφημερίδας στην Ρουμανία, Ziarul Financiar. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε report του Γραφείου ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στο Βουκουρέστι, σε ό,τι αφορά τον κλάδο των τροφίμων, η πρώτη εξαγωγική εταιρεία τροφίμων στην Ρουμανία για το 2021 είναι η Fabrica de Lapte Brașov.

Η εταιρεία αυτή καταλαμβάνει και την 225η θέση στον συνολικό κατάλογο των μεγαλύτερων εξαγωγικών εταιρειών στη Ρουμανία.

Οι άλλες 5 ελληνικές παρουσίες στο Top 500

Όσον αφορά στις άλλες εταιρείες ελληνικών συμφερόντων, που περιλαμβάνονται στον κατάλογο με τις 500 μεγαλύτερες εξαγωγικές εταιρείες, αυτές είναι οι:

  • ICME ECAB, μέλος του ομίλου Ελληνικά Καλώδια (Cenergy Holdings, Βιοχάλκο): 75η
  • Frrigoglass: 186η 
  • Coca-Cola HBC: 279η
  • Intracom: 294η 
  • Sofmedica: 488η 

Το γραφείο ΟΕΥ υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει την 8η θέση όσον αφορά στους βασικούς επενδυτές στη Ρουμανία, ενώ ο αριθμός των εγγεγραμμένων εταιρειών ελληνικών συμφερόντων στη βαλκανική χώρα υπερβαίνει τις 8.000.

Κύπρος: Πήρε το ΟΚ για νέα εγκατάσταση στη ΒΙΠΕ Τσερίου

Την ίδια στιγμή, νέα μονάδα παραγωγής παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων -κυρίως χαλούμι- ξεκινάει να κατασκευάζει ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία στη βιομηχανική περιοχή Τσερίου, στη Λευκωσία της Κύπρου, μετά το ΟΚ που πήρε η περιβαλλοντική μελέτη της Olympus Foods. Σύμφωνα με την έκθεση, η νέα μονάδα θα εγκατασταθεί στη Βιομηχανική Ζώνη Β.

Επένδυση 40 εκατ. ευρώ

Πρόκειται για επένδυση ύψους €40 εκατ., που θα υλοποιηθεί από την εταιρεία Olympus Foods (Cyprus) ΕΠΕ, του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία. Σύμφωνα με κυπριακά Μέσα, η νέα μονάδα θα επεξεργάζεται γάλα για παραγωγή τυριού (χαλούμι) και η μέγιστη δυναμικότητα επεξεργασίας εκτιμάται ότι θα φθάσει τους 180 τόνους γάλακτος ημερησίως, σε διάστημα 3-5 ετών από την έναρξη λειτουργίας της.

Συμβόλαια με τοπικούς παραγωγούς

Το γάλα θα προέρχεται από τοπικούς παραγωγούς, με τους οποίους η εταιρεία θα συνάψει συμβόλαια συνεργασίας και ανάπτυξης. Τα παραγόμενα προϊόντα θα διατίθενται κατά ένα μέρος στην κυπριακή αγορά και κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους σε αγορές του εξωτερικού (χώρες Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΗΠΑ κ.λπ.).

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ