Νέα
  • ΓΔ: 903.15 -0.09%
  • Τζίρος: 43,13 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ανδ. Καλλής-Olayan: Σε ποιους τομείς θέλουν να επενδύσουν οι Αραβες στην Ελλάδα

Ανδρέας Καλλής, VP, Business Development της Olayan Financing Company

Ο Ανδρέας Καλλής, VP, Business Development της Olayan Financing Company, ανέφερε στο Delphi Economic Forum ότι ο όμιλος Olayan βρίσκεται στην Ελλάδα από το 1975 και «δεν έφυγε ποτέ».

Υπογράμμισε την πολύ επιτυχημένη επένδυση στην Chipita όπου τοποθετήθηκε για πρώτη φορά το 1989, ενώ εστίασε ακόμα στην επένδυση της Olayan στην ΤΕΜΕΣ και την πρόσφατη εξαγορά του μεριδίου που κατείχε η Dogus στο Hilton της Αθήνας. Επίσης θύμισε ότι ο σαουδαραβικός όμιλος έχει επενδύσει και σε τραπεζικά ομόλογα.

Σωστές κινήσεις

Ο κ. Καλλής σημείωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση με βοήθεια από τον ΣΕΒ κάνει σωστές κινήσεις για να προσελκύσει επενδύσεις αλλά και να βοηθήσει ελληνικές επιχειρήσεις να εδραιώσουν τις θέσεις στο εξωτερικό και κυρίως στον Αραβικό Κόλπο.

Και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Σαουδική Αραβία, εκδηλώθηκε σημαντικό ενδιαφέρον από Άραβες επενδυτές».

Κλάδοι με ενδιαφέρον

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι έχουν μεγάλο ενδιαφέρον, είτε για να αποκτήσουν κάποιο ακίνητο στη χώρα μας, είτε για να εισαγάγουν στις χώρες τους ελληνική τεχνογνωσία από κλάδους όπως είναι αυτοί των φαρμάκων, των εναλλακτικών πηγών ενέργειας και του waste management.

Πού επικεντρώνεται η στρατηγική της Olayan

Σχετικά με τον όμιλο Olayan τόνισε ότι είναι κυρίως επενδυτές που -απασχολώντας πάνω από 20.000 ανθρώπους- εστιάζουν στους κλάδους της ενέργειας, της εστίασης, της υγείας, κάποιους τομείς της βαριάς βιομηχανίας και της τεχνολογίας.

Ανοιχτοί σε συνεργασίες

Πρόσθεσε ότι «είμαστε ανοιχτοί να συνεργαστούμε με ελληνικές εταιρείες, οι οποίες θέλουν να εξαπλωθούν και εκτός συνόρων. Είναι κάτι το οποίο βλέπουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον».

Τέλος, γενικότερα για το επενδυτικό περιβάλλον στη χώρα μας, παραδέχτηκε ότι ένα από τα βασικά προβλήματα για τους ξένους επενδυτές είναι ότι δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια «μεγάλη κλίμακα (scale) στις επενδύσεις».

Σημαντικές ευκαιρίες σε τουρισμό και ακίνητα

Διακρίνει πάντως σημαντικές ευκαιρίες στον τουριστικό κλάδο, στο hospitality, επισημαίνοντας ότι πλέον οι τράπεζες έχουν ετοιμάσει το έδαφος για να υποδεχθούν μεγάλες επενδύσεις, προσθέτοντας τη μεγάλη εμπειρία που έχουμε αποκτήσει στο λεγόμενο collection management.

Παραδέχτηκε ότι στα ακίνητα έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια ένας «οργασμός συναλλαγών και έχουν ανέβει πολύ οι τιμές», ωστόσο πρόσθεσε ότι «ο τομέας παραμένει ελκυστικός σε σχέση με άλλες χώρες και οικονομίες», καθώς «μπορεί να προσφέρει συγκριτικά καλύτερες αποδόσεις, καθιστώντας την ελληνική αγορά ακινήτων αρκετά ενδιαφέρουσα».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ