Νέα
 • ΓΔ: 805.55 -0.03%
 • Τζίρος: 38,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Frigoglass: Οι κινήσεις για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία

Με διψήφια αύξηση τζίρου και EBITDA έκλεισε το 2021 για τη Frigoglass, η οποία ωστόσο παρέμεινε ζημιογόνα, μολονότι οι ζημιές της μειώθηκαν στο ένα τρίτο σχεδόν συγκριτικά με το 2020.

Ο Νίκος Μαμουλής, διευθύνων σύμβουλος της Frigoglass, σχολίασε πρόσφατα ότι «παρά τους περιορισμούς στην παραγωγή του κλάδου επαγγελματικής ψύξης και το υψηλό κόστος στο δεύτερο μισό του έτους, πετύχαμε διψήφια αύξηση πωλήσεων και ενίσχυση του περιθωρίου EBITDA το 2021. Μολονότι είμαστε αισιόδοξοι από τη συνέχιση των θετικών τάσεων της ζήτησης στις αρχές του 2022, αναμένουμε η πρόσφατη σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και οι συνεχώς εξελισσόμενες κυρώσεις να επηρεάσουν την επίδοσή μας κατά το έτος που διανύουμε».

Η παρουσία του ομίλου σε Ρωσία-Ουκρανία

 • Αφορούν στο 16,9% των πωλήσεων του ομίλου.
 • Η θυγατρική στη Ρωσία έχει σημαντικές εξαγωγές (έτοιμων και ημιέτοιμων προϊόντων) σε άλλες χώρες.
 • Η θυγατρική στη Ρωσία αντιπροσωπεύει το 20% του συνολικού ενεργητικού του ομίλου.
 • Οι αγορές πρώτων υλών στη Ρωσία αντιπροσωπεύουν περίπου το 23% των συνολικών αγορών του κλάδου επαγγελματικής ψύξης (ICM).
 • Η θυγατρική στη Ρωσία διατηρεί πιστωτικές γραμμές με διεθνείς και ρωσικές κρατικές τράπεζες, που είναι κυρίως κατ’ απαίτηση.
 • Στις 31 Δεκεμβρίου 2021 η Frigoglass Eurasia LLC είχε δανεισμό €34 εκατ.

Επανασχεδιασμός δρομολογίων - Αναζήτηση εναλλακτικών μέσων

Όπως ανέφερε ο κ. Μαμουλής, «αντιμετωπίζαμε ήδη κάποιες δυσκολίες στην εφοδιαστική αλυσίδα πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι οποίες επιδεινώθηκαν και αναμένεται να επιδεινωθούν περαιτέρω λόγω της ραγδαία κλιμακούμενης κατάστασης. Το 2022 έχουμε αντιμετωπίσει σημαντικές δυσκολίες στη μεταφορά τελικών και ημιέτοιμων προϊόντων από την Ρωσία. Για να ανταπεξέλθουμε σε αυτές, αναλάβαμε προληπτικά πρωτοβουλίες όπως τον επανασχεδιασμό των δρομολογίων μεταφοράς και την αναζήτηση εναλλακτικών μέσων, για να διευκολυνθεί η μεταφορά των προϊόντων από τις εγκαταστάσεις μας στην Ρωσία».

Σχετικά ικανοποιητική η παραγωγή στη Ρωσία

Επίσης, η Frigoglass αντιμετωπίζει δυσκολίες στην προμήθεια πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται στο εργοστάσιο της στη Ρωσία. Η προληπτική συνεργασία με τους προμηθευτές, η ανάληψη πρωτοβουλιών βελτίωσης του προγράμματος παραγωγής και ο επανακαθορισμός των αποθεμάτων ασφαλείας, είχαν ως αποτέλεσμα τη διατήρηση των βαρδιών και των επιπέδων παραγωγής σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα στο εργοστάσιο της Ρωσίας.

Ανατιμήσεις

Σύμφωνα με τον κ. Μαμουλή, «το κόστος πρώτων υλών και μεταφορικών αναμένεται να επιβαρύνει την κερδοφορία μας τη χρονιά που διανύουμε. Ωστόσο ο αντίκτυπος στην κερδοφορία αναμένεται να αντισταθμιστεί μερικώς μετά τις πρωτοβουλίες αύξησης των τιμών πέρυσι και την περαιτέρω αναπροσαρμογή των τιμών για το 2022, καθώς και τις πρωτοβουλίες μείωσης του κόστους των πρώτων υλών».

Οι λόγοι αισιοδοξίας για το 2022

Με βάση τη σημαντική ανάκαμψη των πωλήσεων του κλάδου υαλουργίας το 2021, η διοίκηση της Frigoglass αναμένει περαιτέρω αύξηση του όγκου πωλήσεων το 2022. Ειδικότερα, εκτιμά ότι θα εμφανίσει διψήφια αύξηση των πωλήσεων και αύξηση του EBITDA στον κλάδο υαλουργίας χάρη:

 • Στην αυξημένη ζήτηση για γυάλινες φιάλες στη Νιγηρία.
 • Στην επιτυχημένη υλοποίηση των εμπορικών της πρωτοβουλιών για απορρόφηση της νέας παραγωγικής δυναμικότητας μετά την ανακατασκευή του κλιβάνου και μέσω εξαγωγών.
 • Στην αύξηση των μεριδίων αγοράς στις δραστηριότητες των πλαστικών κιβωτίων και μεταλλικών πωμάτων.
 • Στην αύξηση των τιμών σε όλες τις δραστηριότητες.

Το Μάιο η έναρξη εργασιών στη Ρουμανία

Σχετικά με την ανακατασκευή του εργοστασίου της Frigoglass στη Ρουμανία, η διοίκηση ανέφερε πως, παρότι έχει ήδη λάβει τις περισσότερες από τις απαιτούμενες άδειες και έχει ολοκληρώσει τον σχεδιασμό της διάταξης του εργοστασίου, αναμένει την έναρξη των εργασιών κατασκευής τον Μάιο του 2022, με αναμενόμενη επανεκκίνηση της παραγωγής στις αρχές του 2023.

Δεδομένης, μάλιστα, της αβεβαιότητας που προκάλεσε η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, η Frigoglass έχει ξεκινήσει την εκτέλεση σχεδίου ενίσχυσης της γραμμής συναρμολόγησης στη Ρουμανία, προκειμένου να μετριάσει τους πιθανούς κινδύνους μέχρι να τεθεί σε λειτουργία το νέο εργοστάσιο.

Ελαβε ήδη €25 εκατ. από την αποζημίωση

Η Frigoglass εισέπραξε ήδη €15 εκατ. τον Σεπτέμβριο του 2021 και €10 εκατ. τον Φεβρουάριο του 2022 από τις ασφαλιστικές εταιρείες ως μέρος της ασφαλιστικής αποζημίωσης των €42 εκατ. για υλικές ζημιές. Σύμφωνα με τη διοίκηση, η καταβολή του εναπομείναντος ποσού των €17 εκατ. υπόκειται στην τεκμηρίωση για τις δαπάνες που σχετίζονται με τη φάση ανακατασκευής του κτιρίου και τις αγορές εξοπλισμού. Η ασφαλιστική αποζημίωση που σχετίζεται με τις επιπτώσεις της διακοπής της επιχειρηματικής δραστηριότητας (business interruption) αναμένεται να διευθετηθεί εντός του δευτέρου τριμήνου του 2022.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ