Νέα
  • ΓΔ: 810.4 +2.22%
  • Τζίρος: 16,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΣΕΕ: Webinar για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του λιανεμπορίου

Το μέλλον του λιανικού εμπορίου συζητήθηκε στο συνέδριο της ΕΣΕΕ
Το μέλλον του λιανικού εμπορίου συζητήθηκε στο συνέδριο της ΕΣΕΕ / Πηγή: Intime

Με την επαναλειτουργία μέρους των καταστημάτων λιανικής πώλησης, τις προηγούμενες ημέρες, η ΕΣΕΕ διοργάνωσε το διαδικτυακό συνέδριο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του λιανικού εμπορίου, αναδεικνύοντας τη νέα τάση ψηφιοποίησης της αγοράς, η οποία επιταχύνθηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών.

Το πρόγραμμα του διαδικτυακού συνεδρίου περιλάμβανε τρεις βασικές θεματικές, τις οποίες ανέλυσαν 12 ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ συμμετείχε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού στο λιανικό εμπόριο

Στην πρώτη συζήτηση εξετάστηκε το ζήτημα της επανακατάρτισης και της αναβάθμισης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού του λιανικού εμπορίου. Οι Λουκάς Ζαχείλας, Επικεφαλής Τομέα Συστημάτων και Θεσμών ΕΕΚ του CEDEFOP, Γιάννης Γραμματικός, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής, Επικεφαλής της Τραπεζικής Μικρών Επιχειρήσεων, των Δανείων Ιδιωτών & Μικρών Επιχειρήσεων και των Συστημάτων Πληρωμών Λιανικής Τραπεζικής στην Τράπεζα Πειραιώς και Δημήτρης Πρίφτης, Διευθυντής ΚΑΕΛΕ / ΕΣΕΕ, ανέλυσαν την αναγκαιότητα για δημιουργία νέων δεξιοτήτων των ανθρώπων που εργάζονται στο λιανικό εμπόριο, έτσι ώστε να ανταποκριθούν στη νέα πραγματικότητα της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών.

Διακαναλική προσέγγιση του λιανικού εμπορίου

Το δεύτερο πάνελ, στο οποίο συμμετείχαν ο Δημήτρης Κορνιώτης, Global Marketing Solutions, της Facebook, ο Ηλίας Σούσης, Head of Domestic Market Google and Youtube Greece, Cyprus & Malta, και η Ευτυχία Μισαηλίδου, Account Planning Director, Τhe Jones, επικεντρώθηκε στη διακαναλική προσέγγιση του λιανικού εμπορίου, αναλύοντας τις νέες εμπορικές στρατηγικές που πρέπει να αναπτύξουν οι επιχειρήσεις, έτσι ώστε να δημιουργήσουν τις συνθήκες πολυκαναλικής πώλησης και εξυπηρέτησης των καταναλωτών.

Το μέλλον του λιανικού εμπορίου

Η τρίτη θεματική αφορούσε τη συζήτηση για το μέλλον του λιανικού εμπορίου, στο οποίο η Δ/ντρια ΙΝΕΜΥ|ΕΣΕΕ, κα Βάλια Αρανίτου, συνομίλησε με τον Πρόεδρο της ΕΣΕΕ, κ. Γιώργο Καρανίκα, τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας, κ.Άδωνι Γεωργιάδη, τον Jacques Creyssel, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της FIRA, τη Δάνα Ελευθεριάδου, Επικεφαλής της Ομάδας Προηγμένων Τεχνολογιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΓΔ Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και ΜΜΕ), τον Marco Bianchini, Συντονιστή του “Digital for SMEs” Global Initiative του OECD και τον Christian Verschuren, Γενικό Διευθυντή του EuroCommerce.

Γ. Καρανίκας (πρόεδρος ΕΣΕΕ): «Θέλουμε από την πολιτεία να αγκαλιάσει το ψηφιακό μέλλον του εμπορίου»

O πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας, σημείωσε ότι «είναι προφανές ότι η ανάγκη για ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων προηγήθηκε της πανδημικής κρίσης η οποία έγινε καταλύτης για τη μετεξέλιξή τους και αυτή είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Για την ελληνική κοινωνία και οικονομία το λιανεμπόριο είναι μια κρίσιμη μεταβλητή, από τη μακροημέρευση του οποίου κρίνεται το μέλλον χιλιάδων οικογενειών, το ύψος των κρατικών εσόδων, η ασφάλεια στο κέντρο των πόλεων, η κοινωνική συνοχή πολλών τοπικών».

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας / Πηγή: ΕΣΕΕ

Και συνέχισε λέγοντας: «Το μέλλον του ελληνικού λιανεμπορίου είναι και το μέλλον της ελληνικής αγοράς. Δεν ωφελεί ούτε την οικονομία μας ούτε την κοινωνία μας η δαιμονοποίηση των μικρών επιχειρήσεων. Πρέπει να εργαστούμε για την νέα μορφή που θα έχουν τα εμπορικά καταστήματα και οι εμπορικές πιάτσες. Θέλουμε από την πολιτεία να αγκαλιάσει το ψηφιακό μέλλον του εμπορίου δίνοντας μας εφόδια που θα μας επιτρέψουν να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί. Από την πλευρά μας, η ΕΣΕΕ θα ξεκινήσει μια εκστρατεία ενίσχυσης του ψηφιακού μετασχηματισμού των μικρών επιχειρήσεων».

Αδ. Γεωργιάδης: «Μετά τον Απρίλιο η εικόνα στην αγορά θα ομοιάζει αρκετά με τη φυσιολογική»

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο συνέδριο της ΕΣΕΕ τόνισε πως η κυβέρνηση ενθαρρύνει και παρακολουθεί τη συντελούμενη ψηφιοποίηση του επιχειρηματικού κόσμου, κάνοντας αναφορά στο πρόγραμμα επιδότησης δημιουργίας ηλεκτρονικού καταστήματος από εμπορικές επιχειρήσεις, που ανακοινώθηκε πρόσφατα.

Σημείωσε, σχετικά, ότι στη νέα προγραμματική περίοδο το λιανικό εμπόριο θα ενισχυθεί για τον ψηφιακό του μετασχηματισμό με το καινούργιο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Υποστήριξε πως δεν υπάρχει λόγος «πανικού» από την ταχύτητα του ψηφιακού μετασχηματισμού καθώς ο συνολικός τζίρος των επιχειρήσεων στο μέλλον θα αυξηθεί από το άθροισμα των πωλήσεων στο ψηφιακό κανάλι και στο φυσικό κατάστημα.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, μίλησε στο συνέδριο της ΕΣΕΕ
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, μίλησε στο συνέδριο της ΕΣΕΕ / Πηγή: ΕΣΕΕ

Ο υπουργός υπογράμμισε τη συμβολή των φορέων της αγοράς και ειδικά της ΕΣΕΕ στην απόφαση της κυβέρνησης για επανεκκίνηση του λιανεμπορίου από τις 18 Ιανουαρίου. Σημείωσε πως τα μέτρα τηρούνται σε μεγάλο βαθμό από τους εμπόρους και εκτίμησε ότι από τον Απρίλιο και μετά η εικόνα στην αγορά και στην καθημερινότητα θα ομοιάζει αρκετά με τη φυσιολογική, αν και η πανδημία, όπως είπε, θα παραμείνει για καιρό.

Το διαδικτυακό συνέδριο της ΕΣΕΕ, με τίτλο «Οι κινητήριες δυνάμεις του ψηφιακού μετασχηματισμού του λιανικού εμπορίου», αποτελεί το πρώτο από μια σειρά συνεδρίων που διοργανώνει η ΕΣΕΕ, μέσα από την πλατφόρμα esee-digital.gr, με στόχο την αποτύπωση των σημερινών δεδομένων του λιανικού εμπορίου στην Ελλάδα καθώς και την ανάδειξη των βέλτιστων λύσεων για τον μετασχηματισμό της αγοράς, τα επόμενα χρόνια.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ