Νέα
  • ΓΔ: 795.01 -1.33%
  • Τζίρος: 21,95 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Flexopack: Νέο τριετές επενδυτικό πλάνο 30 εκατ. - «Αγκάθι» τα αυξημένα κόστη

Πηγή: Flexopack

Νέο επενδυτικό πλάνο ύψους €30 εκατ. υλοποιεί η Flexopack για την επόμενη τριετία, σύμφωνα με τον β’ αναπληρωτή CEO της εισηγμένης, Σπύρο Γκινοσάτη.

Οι επενδύσεις αυτές έχουν ως στόχο την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας σε όλες τις προϊοντικές κατηγορίες που παράγει η εταιρεία και αφορούν στην επέκταση των εγκαταστάσεων σε Ελλάδα και Πολωνία, καθώς και στη δημιουργία νέας μονάδας στην Αυστραλία.

Ξεκινούν οι εργασίες στην Αυστραλία

Αναφορικά με το τελευταίο, ο κ. Γκινοσάτης παραδέχτηκε ότι το πλάνο κατασκευής του νέου εργοστασίου στην Αυστραλία πήγε πίσω λόγω της covid-19, ωστόσο πρόσθεσε ότι «στόχος μας είναι ξεκινήσει η κατασκευή του κτιρίου μέσα στο 2022 και να ολοκληρωθεί το 2023. Ήταν δύσκολο να υλοποιηθεί ένα τόσο μεγάλο έργο την πρώτη περίοδο της πανδημίας, αφού δεν μπορούσαμε να το παρακολουθούμε». Σημείωσε, δε, ότι πήγε πρόσφατα στην Αυστραλία, έπειτα από περίπου 2,5 χρόνια.

Δεν επηρεάζεται η ζήτηση λόγω… τροφίμων

Σχετικά με τη φετινή πορεία της εταιρείας, υπογράμμισε ότι «στο α’ τετράμηνο του 2022 η ζήτηση δεν έχει επηρεαστεί από τις αυξημένες τιμές. Μην ξεχνάτε ότι τα προϊόντα μας αφορούν κυρίως σε συσκευασίες τροφίμων. Ο πληθωρισμός επηρεάζει λιγότερο τα τρόφιμα σε σχέση με πιο ελαστικές δαπάνες».

Συμπλήρωσε ότι οι όγκοι πωλήσεων της εταιρείας πάνε καλά. «Έχουμε στο pipeline διάφορα projects με νέους πελάτες που υλοποιούμε, ωστόσο παραμένουν τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Στόχος δικός μας είναι να εξασφαλίζουμε στους πελάτες μας συνεχή και αδιάλειπτη τροφοδοσία των προϊόντων μας».

Δύσκολη η μετακύλιση του κόστους

Για τις αυξήσεις των τιμών, ο κ. Γκινοσάτης τόνισε ότι «οποιαδήποτε μετακύλιση κόστους στους πελάτες μας δεν είναι εύκολη διαδικασία. Εμείς φροντίζουμε να εξηγούμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Κάνουμε τη δική μας προσπάθεια απορρόφησης και optimization της παραγωγικής μας διαδικασίας. Καταλαβαίνουμε βέβαια και τις δυσκολίες των πελατών μας να μετακυλίσουν, με τη σειρά τους, στους δικούς τους πελάτες το αυξημένο κόστος».

Ο κ. Γκινοσάτης υποστήριξε ότι «ο ρυθμός αύξησης των τιμών στην αγορά δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης, γι’ αυτό τον λόγο παραμένουμε σε εγρήγορση».

«Δεν μπορεί να λειτουργήσει η οικονομία με τις υφιστάμενες τιμές ρεύματος»

Στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα του ενεργειακού κόστους, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορεί να λειτουργήσει η οικονομία με τις υφιστάμενες τιμές ρεύματος σε μακροχρόνιο ορίζοντα». Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί σημαντικό συντελεστή κόστους αναφορικά με την παραγωγική δραστηριότητα του Ομίλου. Κατά τη διάρκεια του δ’ τριμήνου του 2021 σημειώθηκε σημαντική αύξηση του ενεργειακού κόστους και κατά συνέπεια επιβάρυνση του κόστους παραγωγής. Ο εν λόγω κίνδυνος κατέστη ακόμη πιο σημαντικός μετά την πρόσφατη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθόσον οι διεθνείς τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου σημείωσαν σημαντική άνοδο, ανερχόμενες σε δυσθεώρητα ύψη. Για την αντιμετώπιση του θέματος, ο Όμιλος επενδύει σε εξοπλισμό χαμηλής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Διατήρησε τα κέρδη του 2020

Αναφορικά με το 2021, σημείωσε ότι «καταφέραμε και αντιμετωπίσαμε με επιτυχία και ως ένα βαθμό τις προκλήσεις του 2021, που υπήρχαν, όχι μόνο για την εταιρεία μας, αλλά για την παγκόσμια οικονομία. Η Covid-19 δημιούργησε αρκετές δυσκολίες στη λειτουργία της εταιρείας, ενώ το 2021 είδαμε μεγάλες αυξήσεις στο κόστος παραγωγής, είτε αυτό αφορά στο μεταφορικό κόστος, είτε στο κόστος ενέργειας». Πάντως, η εταιρεία κατάφερε να διατηρήσει τα επίπεδα κερδοφορίας του 2020, ενώ αναπτύχθηκε με 17,8% (χάρη στην αύξηση του όγκου πωλήσεων και τις υψηλότερες τιμές των προϊόντων), «επιτυγχάνοντας επέκταση στις γεωγραφικές περιοχές που έχουμε εστιάσει».

Έτσι οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 114,18 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 17,8% από το 2020, ενώ το μικτό αποτέλεσμα ενισχύθηκε ελαφρώς σε ποσοστό 5,6% (στα 28,4 εκατ. ευρώ). Τα EBITDA υποχώρησαν κατά 10,4% (στα 18,55 εκατ. ευρώ), ενώ η καθαρή κερδοφορία παρέμεινε στα επίπεδα των 10,4 εκατ. ευρώ.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ