Νέα
  • ΓΔ: 789.33 +1.22%
  • Τζίρος: 1,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Η ιταλική Eni ανοίγει διπλό λογαριασμό σε ρούβλια και ευρώ για να πληρώσει την Gazprom

Η Ιταλική Εταιρία Υδρογονανθράκων Eni έκανε γνωστό ότι άνοιξε έναν λογαριασμό σε ρούβλια και έναν σε ευρώ, στη ρωσική Gazprom Bank, σύμφωνα με υπόδειξη της εταιρίας Gazprom Export, "η οποία απαίτησε, μονομερώς, την τροποποίηση των ισχυόντων συμβολαίων".

Η ιταλική εταιρία του τομέα της ενέργειας πρόσθεσε ότι η απόφαση ελήφθη με σεβασμό στο διεθνές πλαίσιο κυρώσεων και με τη σύμφωνη γνώμη των ιταλικών αρχών.

Η Εni κατέστησε σαφές, τέλος, ότι η Ρωσία θα επωμισθεί κάθε τυχόν κόστος που μπορεί να προκύψει από την νέα, αυτή, διαδικασία πληρωμής.

Ο ιταλικός ενεργειακός όμιλος, ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, πρόσθεσε ότι ο διπλός λογαριασμός γίνεται σε προληπτική βάση.

Η κρατικά ελεγχόμενη Eni έχει προθεσμία η οποία λήγει γύρω στις 20 Μαΐου για να πληρώσει τη ρωσική κρατική Gazprom, αφού η Μόσχα στα τέλη Μαρτίου ζήτησε από ξένους αγοραστές να αρχίσουν να πληρώνουν για φυσικό αέριο σε ρούβλια διαφορετικά κινδυνεύουν να χάσουν την προσφορά τους.

Κομισιόν: Νέο «όχι» στους λογαριασμούς σε ρούβλια

Τo άνοιγμα από ευρωπαϊκές εταιρείες λογαριασμού σε ρούβλια στην Gazprombank για την αγορά ρωσικού φυσικού αερίου θα παραβίαζε τις κυρώσεις, διευκρίνισε σήμερα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την οδηγία που έστειλε την Παρασκευή στις χώρες – μέλη για τον τρόπο που θα μπορεί να γίνεται η αγορά.

Στην οδηγία αυτή, η Κομισιόν σημείωνε ότι οι εταιρείες μπορούν να ανοίξουν λογαριασμό σε ευρώ ή σε δολάρια στην Gazprombank και να δηλώνουν ότι έχει ολοκληρωθεί η συναλλαγή μόλις γίνεται η κατάθεση της πληρωμής.

Το άνοιγμα λογαριασμού σε ρούβλια θα ήταν «πέρα από τις ενδείξεις που δώσαμε στις χώρες – μέλη για ό,τι επιτρέπεται με βάση το καθεστώς», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Eric Mamer, όπως μεταδίδει το Bloomberg. 

«Οτιδήποτε πέρα από το άνοιγμα λογαριασμού στο νόμισμα της σύμβασης στην Gazprombank και την πληρωμή σε αυτό τον λογαριασμό και στη συνέχεια την έκδοση ανακοίνωσης που να λέει ότι με αυτό θεωρείται ότι έχει ολοκληρωθεί η πληρωμή, είναι αντίθετο με τις κυρώσεις», είπε ο Mamer.

Στην αναθεωρημένη οδηγία της, η Κομισιόν ανέφερε ότι οι εταιρείες πρέπει να κάνουν ρητή δήλωση πως θεωρούν ότι έχουν εκπληρώσεις τις υποχρεώσεις τους μόλις πληρώσουν σε ευρώ ή δολάρια.

Η γραπτή οδηγία δεν ανέφερε τίποτε για την απαίτηση της Μόσχας να ανοιχθεί και δεύτερος λογαριασμός σε ρούβλια, αλλά αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν τον περασμένο μήνα ότι μία τέτοια κίνηση θα παραβίαζε τις κυρώσεις.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ