Νέα
  • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
  • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε τροχιά κατασκευής δύο μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα στη Θεσσαλονίκη

Συμβασιοποιήθηκε το πολύ σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο με για την αποχέτευση ομβρίων υδάτων νοτίου τμήματος Δήμου Καλαμαριάς. Πρόκειται για την Β' φάση των έργων.

Ανάδοχος του έργου είναι η "ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Α.Τ.Ε." που επικράτησε στον σχετικό διαγωνισμό ανάμεσα σε πέντε συμμετοχές. Η σύμβαση ανάμεσα στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και στον ανάδοχο υπεγράφη στις 10/05/2022.

Το σημαντικό αυτό αντιπλημμυρικό έργο αφορά στην Β` φάση της αποχέτευσης ομβρίων του νότιου τμήματος του Δήμου Καλαμαριάς. Αναθέτουσα αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Με το έργο αυτό ο Δήμος Καλαμαριάς θωρακίζεται αντιπλημμυρικά ενώ ολοκληρώνει το αποχετευτικό του δίκτυο. 

Το κόστος του έργου είναι 10,52 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ (ποσό χωρίς ΦΠΑ είναι 8,48 εκατ. ευρώ). Η δημοπράτηση του έργου πραγματοποιήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2021 ενώ στις 14 του ίδιου μήνα έγινε η αποσφράγιση των προσφορών.

Η διάρκεια των εργασιών έχει οριστεί σε 24 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Με μετριοπαθείς προβλέψεις το έργο θα μπορεί να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και αποτελεί το Υποέργο 1 της πράξης με τίτλο «ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΟΜΒΡΙΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΝΟΤΙΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ – ΦΑΣΗ Β’» η οποία έχει ενταχθεί με κωδ. ΟΠΣ 5049565 στο Ε.Π. «Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α.» 2014-2020 με την υπ' αρ. πρωτ. ΕΥΔ/ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ 11900/28-12-2020 Απόφαση Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΣ

Το αντικείμενο των έργων

Αντικείμενο της σύμβασης που θα αναλάβει η εταιρεία ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ στα έργα Β`φάσης αποχέτευσης ομβρίων στην Καλαμαριά, αποτελεί η κατασκευή τμήματος του εσωτερικού δικτύου.

Πιο συγκεκριμένα, προς κατασκευή προβλέπονται:

  • Το δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων υδάτων στον νότιο τομέα του Δήμου Καλαμαριάς, με δυτικό όριο την οδό Πόντου και Βόρειο – Βορειοανατολικό – Ανατολικό όριο τις οδούς Τσιγγιρίδου Χρίστου, Κωνσταντίνου Καραμανλή, Αναπαύσεως και την Περιφερειακή Τάφρο.
  • Ένα τμήμα αγωγού ομβρίων επί των οδών Χηλής και Μητροπολίτου Χρυσάνθου.

Προχωρά και το αντιπλημμυρικό έργο στην Λαχαναγορά

Παράλληλα προχωρά και το αντιπλημμυρικό έργο στη Λαχαναγορά Θεσσαλονίκη. Ανάδοχος είναι η ΑΚΤΩΡ με 38,7%. Η δημοπράτηση του έργου πραγματοποιήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2021 και στις 17 του ίδιου μήνα έγινε η αποσφράγιση των προσφορών.  Η διάρκεια των έργων ορίστηκε σε 30 μήνες και εφόσον η σύμβαση υπογραφεί φέτος θα μπορέσει χωρίς να προσμετρηθούν τυχόν καθυστερήσεις κατά τη διάρκεια της κατασκευής το 2025.

Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμήθηκε σε 31 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και είναι επίσης ενταγμένο από το 2020 στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Επιπρόσθετα έχει εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους.

Επείγουσα η υλοποίηση του έργου

Η δημοπράτηση και υλοποίηση του έργου του θέματος είναι απολύτως αναγκαία και επείγουσα, δεδομένου ότι τα προτεινόμενα αντιπλημμυρικά έργα αποσκοπούν στην αντιπλημμυρική προστασία της ευρύτερης περιοχής της Λαχαναγοράς του Ν.Θεσσαλονίκης.

Στην περιοχή διαβιούν και εργάζονται χιλιάδες άτομα και κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες σε πολλές περιπτώσεις μετατρέπεται σε λίμνη. Προβλήματα δημιουργούνται και στις μεταφορές αλλά και στην επιχειρηματική δραστηριότητα καθώς στην περιοχή εδράζονται εκατοντάδες επιχειρήσεις.

Με το συγκεκριμένο έργο, το υπουργείο ΥΠΟΜΕ στοχεύει να υλοποιήσει μια ολοκληρωμένη παρέμβαση, που δε θα προστατεύει μόνο τη Λαχαναγορά, αλλά και περιοχές όπως ο Δενδροπόταμος, η Τάφρος των Διαβατών, το στρατόπεδο Γκόνου και ο οικισμός του Καλοχωρίου.

Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και πιο συγκεκριμένα η Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών & Εγγειοβελτιωτικών Έργων (Δ19) της Γενικής Διεύθυνσης Υδραυλικών Λιμενικών & Κτηριακών Υποδομών.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ