Νέα
  • ΓΔ: 1443.43 -0.54%
  • Τζίρος: 30,26 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελαΐς - Unilever: Ασήμαντη η επίπτωση της πανδημίας, ποιες εναλλακτικές εξετάζει στην τομάτα

Ελαϊς - Unilever
Πηγή: Ελαϊς - Unilever

Σύμφωνα με τη διοίκηση, στο βαθμό που θα συνεχιστεί η πανδημία με τον ίδιο ρυθμό δεν αναμένονται επιπτώσεις στη λειτουργία και τα αποτελέσματα της εταιρείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον προηγούμενο μήνα η εταιρεία προχώρησε στην μερική αποπληρωμή ενδοομιλικού δανείου από την Unilever Finance International καταβάλλοντας 10 εκατ. και πλέον το υπόλοιπο του δανείου ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ.

Η πώληση του  Pummaro

Σχετικά με τις εξελίξεις της περασμένης χρονιάς αναφέρεται ότι, στο τέλος Αυγούστου του 2020 η Unilever ανακοίνωσε την απόφασή της να προχωρήσει στην στρατηγική αξιολόγηση του κλάδου των τοματικών προϊόντων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την διοίκηση της πολυεθνικής, στόχος αυτής της διαδικασίας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη (με την Μινέρβα να φέρεται ως η εταιρεία η οποία έχει επικρατήσει), είναι η αναζήτηση του πιο αποδοτικού μοντέλου, που θα συμβάλει στη συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας της εταιρείας.

Από το 1999, το Pummaro και ο Πελαργός ανήκουν στις βασικές μάρκες, με το εργοστάσιο της Γαστούνης να υλοποιεί πρόγραμμα Αειφόρου και Συμβολαιακής Γεωργίας, στο πνεύμα και τις αρχές του USLP της εταιρείας. Σημειώνεται ότι, το Pummaro κατέχει διαχρονικά ηγετική θέση στην ελληνική αγορά, ενώ το 2020, κατέγραψε σημαντική ανάπτυξη.

Η Unilever εκτιμά ότι ο τομέας της τομάτας έχει ευρύ μέλλον και για αυτό εξετάζει όλα τα εναλλακτικά μοντέλα, που θα μπορούσαν να προσφέρουν περισσότερες προοπτικές ανάπτυξης και δημιουργία αξίας, με ακόμη μεγαλύτερη εστίαση στην κερδοφορία και την ενδυνάμωσή του.

Μικρή αύξηση στα μεγέθη

Σχετικά με τα μεγέθη της εταιρείας το 2019, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 361,9 εκατ. ευρώ, έναντι 361 εκατ. ευρώ της αμέσως προηγούμενης χρήσης. Tα κέρδη προ τόκων φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν στο ποσό των 10,1 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 18,3 εκατ. ευρώ το 2018, κάτι που αποδίδεται στην καταχώρηση στον ισολογισμό του προστίμου 28,2 εκατ. ευρώ από την Επιτροπής Ανταγωνισμού. Τα προσαρμοσμένα (EBITDA) χωρίς την επίπτωση του προστίμου στη χρήση 2018 αντιστοιχούν σε κέρδη 9,9 εκατ. ευρώ.

Τέλος τα αποτελέσματα μετά από τους φόρους ανήλθαν στο ποσό των 4,4 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας τον προηγούμενο χρόνο ποσού 34,9 εκατ. ευρώ. Τα προσαρμοσμένα αποτελέσματα μετά φόρων της χρήσης 2018 χωρίς την επίπτωση του προστίμου της Επιτροπής Ανταγωνισμού αντιστοιχούν σε ζημιές 6,6 εκατ. ευρώ.

Κάμψη για  Unilever Knorr  λόγω...μαργαρινών

Αναφορικά με την Unilever Knorr, η πορεία της εταιρείας το 2019 κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητική λαμβάνοντας υπ’ όψιν το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον και την επίδραση που είχε στις αγορές που δραστηριοποιείται.

Πιο συγκεκριμένα ο συνολικός κύκλος εργασιών της ανήλθε σε 37,4 εκατ. ευρώ έναντι 48,4 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση 2018, με την μείωση να αποδίδεται κυρίως  στην διακοπή των γραμμών παραγωγής μαργαρινών. Ο κύκλος εργασιών προήλθε από τις δραστηριότητες του εργοστασίου Ρέντη κατά 29,8 εκατ. ευρώ έναντι 38,1 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης 2018, ενώ αντίστοιχα το ποσό που προήλθε από τις δραστηριότητες του εργοστασίου ήταν 7,6 εκατ. ευρώ έναντι 10,2 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση 2018.

Tα κέρδη προ τόκων φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν στο ποσό των 2,5 εκατ. ευρώ έναντι 3,6 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, ενώ τα καθαρά προ φόρων κέρδη ανήλθαν στην κλειόμενη εταιρική χρήση στο ποσό των 1,2 εκατ. ευρώ, έναντι 2,3 εκατ. ευρώ το 2018.

Η συμφωνία με  Upfield

Θυμίζουμε ότι τον Απρίλιο του 2017 ο Όμιλος Unilever, στον οποίο ανήκει η εταιρεία, στα πλαίσια του στρατηγικού σχεδιασμού βιώσιμης ανάπτυξης αποφάσισε να εξέλθει σε παγκόσμιο επίπεδο από τον κλάδο των μαργαρινών και προϊόντων επάλειψης που για την Ελλάδα περιλαμβάνει και την κατηγορία ελαιόλαδου.

Τον Δεκέμβριο του 2017, ο Όμιλος Unilever ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας για την πώληση των ανωτέρω κλάδων στον όμιλο KKR & Co. L.P. Τον Ιούλιο του 2018 η εταιρεία υπέγραψε συμφωνία με την Ελάνθη ΑΒΕΕ, η οποία από την παραπάνω ημερομηνία είναι μέλος του διεθνούς ομίλου Upfield, σύμφωνα με την οποία πώλησε τα πάγια που αφορούν στις γραμμές παραγωγής μαργαρινών στο εργοστάσιο του Ρέντη με προοπτική να απομακρυνθούν και μεταφερθούν σταδιακά από το εργοστάσιο της Εταιρείας μας προς την Upfield εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019.

Οι γραμμές αυτές έχουν ήδη αποξηλωθεί από το εργοστάσιο του Ρέντη και έχει διακοπεί οριστικά η παραγωγή των προϊόντων αυτών από την Unilever Knorr. Το εργοστάσιο του Ρέντη εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική παραγωγική μονάδα ενταγμένη στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του ομίλου Unilever. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε υλοποιήθηκε μέσα στο 2019 επένδυση της τάξεως των 2,5 εκατ. ευρώ για την μεταφορά της παραγωγής προϊόντων της κατηγορίας fabrics cleaning στο εργοστάσιο του Ρέντη και ξεκίνησε η λειτουργία των νέων γραμμών.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ