Νέα
  • ΓΔ: 1041.51 +0.82%
  • Τζίρος: 118,32 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Motor Oil: Στα 138 εκατ. ευρώ βλέπει την καθαρή κερδοφορία η Optima Bank

Το διυλιστήριο της Motor Oil / Πηγή: moh.gr
Το διυλιστήριο της Motor Oil / Πηγή: moh.gr

Βελτίωση των μεγεθών της Motor Oil σε όλα σχεδόν τα επίπεδα αναμένει η Optima Bank στο πρώτο τρίμηνο του 2022, καθώς η σταθερή ανάκαμψη των περιθωρίων διύλισης και της ζήτησης αναμένεται να υπεραντισταθμίσει την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας.

Ειδικότερα, με την Motor Oil να ανακοινώνει αποτελέσματα τριμήνου μετά τη λήξη της συνεδρίασης του χρηματιστηρίου την προσεχή Δευτέρα, η Optima Bank προβλέπει ότι τα EBITDA της εταιρείας θα κινηθούν στα 231 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 79% σε ετήσια βάση. 

Παράλληλα, η καθαρή κερδοφορία αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί στα 138 εκατ. ευρώ από τα 65 του περασμένου έτους. 

Εξαιρουμένων των έκτακτων εξόδων και της επίδρασης των αποθεμάτων, η Optima Bank προβλέπει ότι τα προσαρμοσμένα EBITDA της Motor Oil θα ανέλθουν στα 126 εκατ. ευρώ, με αύξηση 58% σε ετήσια βάση και 75% στο τρίμηνο, με τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη στα 56 εκατ. ευρώ από 28 εκατ. πέρυσι και προσαρμοσμένες ζημίες 11 εκατ. το τρίμηνο που είχε προηγηθεί.

Μεταξύ άλλων, η Optima εκτιμά ότι το "καθαρό" περιθώριο διύλισης της Motor Oil θα διευρυνθεί τόσο σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2021 όσο και πέρυσι λόγω της δυναμικής που παρουσιάζει η ζήτηση, υπεραντισταθμίζοντας το αυξημένο κόστος πρώτων υλών (κυρίως του φυσικού αερίου).

Η ανάκαμψη της ζήτησης για καύσιμα αυτοκινήτων σε προ κορονοϊού επίπεδα υποδηλώνει ισχυρά EBITDA για το τμήμα πωλήσεων της εταιρείας, σύμφωνα με την Optima Bank, ωστόσο η πρόσφατη άνοδος του ενεργειακού κόστους και των τιμών της λιανικής του ρεύματος εκτιμάται ότι προκάλεσε ζημιές στη θυγατρική του ομίλου στον κλάδο, την NRG.

Σε κάθε περίπτωση, η Optima πιστεύει ότι η σταθερή ανάκαμψη των περιθωρίων διύλισης και της ζήτησης οδηγεί σε βελτίωση των μεγεθών τη Motor Oil σε τριμηνιαία βάση και εκτιμά ότι πρόκειται για τάση που θα συνεχιστεί και στο Q2.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Optima Bank διατηρεί τη σύσταση "buy" για τον τίτλο του ομίλου και αναμένει από τη διοίκησή του να παράσχει αναβαθμισμένο guidance.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ