Νέα
  • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
  • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Θεσσαλονίκη: Σύμπραξη ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων

Η μετουσίωση των ερευνητικών αποτελεσμάτων σε προϊόντα και υπηρεσίες προς όφελος της κοινωνίας, της αγοράς εργασίας και της επιχειρηματικότητας αποτελεί τον στόχο του Σχεδίου Δράσης «ΣΠΕΙΡΑ», μέσω του οποίου η δομή Μεταφοράς Τεχνολογίας του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) αξιοποιείται από τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ), το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) και Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ).

Οι φορείς υπέγραψαν συμφωνία πλαίσιο για τη δράση που χρηματοδοτείται με 166 εκατ. ευρώ μέσω του χρηματοδοτικού πλαισίου της ΕΕ «Ορίζοντας 2020» (Horizon 2020). Οι υφιστάμενες ελλείψεις στο ζήτημα της αξιοποίησης των αποτελεσμάτων της έρευνας σχεδιάζεται να αντιμετωπιστούν μέσα από την αξιοποίηση των οικονομιών κλίμακας.

Μεταξύ άλλων θα συστηματοποιηθούν διαδικασίες και θα εμπλουτιστούν οι υπηρεσίες της Δομής Μεταφοράς Τεχνολογίας του ΕΚΕΤΑ, η οποία θα ενισχύσει την επικοινωνία της με επιχειρήσεις και φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό προκειμένου να υποστηρίξει την δικτύωση των πέντε φορέων και την αξιοποίηση των ώριμων τεχνολογιών τους δημιουργώντας αξίες, αποτελέσματα και εισροές που θα διασφαλίσουν τη μελλοντική σταθερότητα και βιωσιμότητα της συνεργασίας τους.

«Εξαιρετικά σημαντικό γεγονός» χαρακτήρισε τη σύμπραξη ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας, παρεμβαίνοντας διαδικτυακά στη συνέντευξη Τύπου παρουσίασης της δράσης, που πραγματοποιήθηκε το πρωί στις εγκαταστάσεις του ΕΚΕΤΑ. «Γίνεται μία προσπάθεια να αξιοποιήσουμε την εξειδικευμένη γνώση. Δεν θα είναι μόνο καλό το αποτέλεσμα αλλά θα βοηθηθούν και άλλες προσπάθειες. Ελπίζουμε να έχουμε και άλλες "σπείρες" στη χώρα», επισήμανε ο υφυπουργός.

Τη βεβαιότητα ότι «τα κέντρα μεταφοράς τεχνολογίας θα βοηθήσουν ακριβώς στη διάδοση των αποτελεσμάτων», εξέφρασε -επίσης μέσω διαδικτυακής παρέμβασης- ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, Αθανάσιος Κυριαζής. «Πρόκειται για σύμπραξη ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων που θα εξασφαλίσει καλύτερα αποτελέσματα. Ελπίζουμε να δούμε και στο μέλλον τέτοιες αντίστοιχες δράσεις», είπε.

Τα στοιχεία που όπως επισήμανε καθιστούν το ΕΚΕΤΑ «ισχυρό πόλο διεξαγωγής ερευνητικής δραστηριότητας», παρουσίασε ο πρόεδρος του Δρ. Δημήτρης Τζοβάρας σημειώνοντας πως «η ερευνητική αυτή δραστηριότητα έχει οδηγήσει και σε υψηλές επιδόσεις σε βασικούς δείκτες μεταφοράς τεχνολογίας» και «μόνον την τελευταία πενταετία το ΕΚΕΤΑ κατέθεσε 16 αιτήσεις για χορήγηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, υλοποίησης 451 συμβάσεις παροχής υπηρεσιών έρευνας προς τη βιομηχανία, ενώ σήμερα λειτουργούν 19 spin off εταιρείες του ΕΚΕΤΑ». Εξήγησε δε ότι μέσω του νέου σχεδίου δράσης το ΕΚΕΤΑ επεκτείνει και αναβαθμίζει ποιοτικά τη δομή Μεταφοράς Τεχνολογίας και στρέφεται σε δράσεις μεγάλης κλίμακας και συνεργατικού τύπου.

Αμοιβαία επωφελή χαρακτήρισε τη συμφωνία ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ Στέλιος Κατρανίδης, σημειώνοντας ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός κόμβου μεταφοράς τεχνολογίας στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς και ότι ενδυναμώνει περαιτέρω τη διασύνδεση των πανεπιστημίων με την επιχειρηματική κοινότητα και την αγορά εργασίας. «Μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη επιχειρηματικού πνεύματος μέσα στο πανεπιστήμιο», ανέφερε.

Την ανάγκη οι πατέντες που κατοχυρώνονται να μην προσμετρώνται απλώς ως αναγνώριση του ερευνητικού αποτυπώματος των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων, αλλά να αξιοποιούνται επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Παναγιώτης Χατζηνικολάου, ενώ σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του Οργανισμού στη Δράση ΣΠΕΙΡΑ εξήγησε πως «είμαστε πολύ κοντά στα παραγωγικά συστήματα, έκτος από την έρευνα που αφορά τη μεγαλύτερη δραστηριότητα στον Οργανισμό -περίπου το 40- 50% - οι υπόλοιπες δραστηριότητες που είναι η κατάρτιση, η εκπαίδευση στο αγροτικό τομέα, η υποστήριξη στα ποιοτικά προϊόντα και οι έλεγχοι, όλο αυτό μας κάνει να ερχόμαστε πολύ κοντά στο παραγωγικό σύστημα, που αναφέρεται η αγροδιατροφή»

Στην αναγκαιότητα της λειτουργίας γραφείων μεταφοράς τεχνολογίας στα πανεπιστήμια αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙΠΑΕ, Αθανάσιος Καΐσης εξηγώντας πως αποστολή του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας είναι να εξετάζει αν κάποια ευρεσιτεχνία έχει ή όχι βιομηχανική σπουδαιότητα. «Εάν η πρόταση έχει αξία τότε πρέπει να είναι το γραφείο σε θέση, όχι να στραφεί στην πολιτεία και να ζητήσει να χρηματοδοτηθεί η spin off, αλλά να μπορεί να απευθύνεται απευθείας στο εξωτερικό σε εκείνους οι οποίοι είναι ενδιαφερόμενοι, ώστε να έχει χρηματοδότηση ο ερευνητής και να γίνει μια έρευνα που θα αποδώσει ένα αποτέλεσμα χρήσιμο πραγματικά και όχι μόνο ονομαστικά», σημείωσε.

Στην σπουδαιότητα της μεταλιγνιτικής εποχής για την έρευνα αλλά και την αναπτυξιακή προοπτική του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπός του, σημειώνοντας ότι μεγάλο μέρος των κονδυλίων από το ταμείο δίκαιης μετάβασης απευθύνεται σε ερευνητικές προτάσεις που δύνανται να αξιοποιηθούν.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Τζοβάρας σημείωσε ότι το ΕΚΕΤΑ είναι ανοιχτό και στην είσοδο νέων μελών και άλλων φορέων που θα ενδιαφέρονταν να αξιοποιήσουν τα στελέχη και τις υπηρεσίες του Κέντρου Μεταφοράς Τεχνολογίας, ενώ γνωστοποίησε ότι τον Σεπτέμβριο ενδέχεται να έχει ωριμάσει μία κοινή δράση με το κέντρο μεταφοράς τεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Δημοκρίτειο Πανεπιστημίου Θράκης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ