Νέα
  • ΓΔ: 815.1 -0.24%
  • Τζίρος: 78,17 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ελλάκτωρ: Ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων θέτει ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης

Καλλιτσάντσης
Αναστάσιος Καλλιτσάντσης

Με συνέντευξή του στο Βήμα ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης επισημαίνει πως «η Ελλάκτωρ είναι μεγάλης στρατηγικής σημασίας επιχείρηση και για τους μετόχους αλλά και για την Ελλάδα. Ο έλεγχός της από τον βασικό μέτοχο του κύριου ανταγωνιστή της θα αποδυναμώσει τον υγιή ανταγωνισμό και μακροπρόθεσμα το κόστος που θα πληρωθεί από τη χώρα θα είναι πολύ υψηλό.

Ο κλάδος έχει υποστεί βαρύτατες συνέπειες από τις αθέμιτες πρακτικές σχετικά με τον ανταγωνισμό και η Ελλάκτωρ, εξαιτίας αυτών των πρακτικών της προηγούμενης διοίκησης, πλήρωσε περισσότερο από όλους σε πρόστιμα (50 εκατ. ευρώ), σε φήμη αλλά και σε απώλεια συμβάσεων που μειοδότησε, αξίας 400 εκατ. ευρώ. Όταν ξεκινήσαμε το Change4Ellaktor τον Ιούνιο του 2018, στόχος μας ήταν να στηρίξουμε κανόνες υγιούς ανταγωνισμού. Και αυτό κάναμε. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και μετά τη ΓΣ στις 27 Ιανουαρίου. Γιατί μόνο έτσι χτίζονται οι υγιείς εταιρείες που μπορούν να πάνε μπροστά».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης σημειώνει πως το ερώτημα είναι αν οι μέτοχοι θα στηρίξουν την ολοκλήρωση του έργου που έχει ήδη γίνει «ή αν θα επιλέξουν να μπλέξουν την εταιρεία σε μια επικίνδυνη περιπέτεια σύγκρουσης συμφερόντων του μετόχου Reggeborgh μεταξύ των συμμετοχών του. Στην Ελλάκτωρ (με 14,5% θέλει να ελέγξει τη διοίκηση) και στη ΓΕΚ Τέρνα με τη συμμετοχή του (τουλάχιστον 30%) είναι ο βασικός μέτοχος και de facto καθορίζει τις στρατηγικές επιλογές».

Ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης υποστηρίζει πως το διακύβευμα έχει να κάνει με το μέλλον του ομίλου. «Είναι η επιλογή της αυτόνομης ανάπτυξης που βασίζεται σε σταθερά βελτιούμενη κερδοφορία ή η οπισθοδρόμηση», αναφέρει, προσθέτοντας πως υπάρχει κίνδυνος η εταιρεία «να εμπλακεί σε μια ατελείωτη περιπέτεια σύγκρουσης συμφερόντων και ελέγχων της Επιτροπής Ανταγωνισμού».

Σε ό,τι αφορά την πρόταση των ολλανδικής πλευράς για νέο πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, αναφέρει πως «το ολιγομελές ΔΣ, με μόνο 5 μέλη, υποβαθμίζει το επίπεδο, τον ρόλο και την αποτελεσματικότητα του ΔΣ. Ταυτόχρονα δεν διασφαλίζει επαρκές επίπεδο εποπτείας της λειτουργίας του ομίλου. Ως αποτέλεσμα, θα υποβαθμιστεί το επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης και κατά συνέπεια η διεθνής αξιολόγηση της εταιρείας».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ