Νέα
  • ΓΔ: 779.68 -3.32%
  • Τζίρος: 79,28 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Απόβαση Εμιρατινών στην Αθήνα: Οι επενδύσεις και το ζωηρό ενδιαφέρον για την Ελλάδα

Ηγετικά στελέχη από τα πέντε μεγαλύτερα επενδυτικά ταμεία της χώρας και 20 σημαντικές επιχειρήσεις από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με επικεφαλής τον Εμιρατινό υπουργό Βιομηχανίας και Υψηλής Τεχνολογίας Dr. Sultan Al Jaber αποβιβάζονται επί ένα διήμερο για business στην Ελλάδα με αξιωματούχους της κυβέρνησης και B2B συναντήσεις με ελληνικές επιχειρήσεις.

Τον Εμιρατινό υπουργό Βιομηχανίας και Υψηλής Τεχνολογίας Dr. Sultan Al Jaber, επικεφαλής επιχειρηματικής αποστολής 60 ατόμων υποδέχτηκαν σήμερα στην Αθήνα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης και ο γενικός γραμματέας Γιάννης Σμυρλής.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, διαβεβαίωσε τον συνομιλητή του για το στρατηγικό χαρακτήρα που αποδίδει η Ελλάδα στις σχέσεις της με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και σημείωσε την προσήλωση της κυβέρνησης στην πλήρη αξιοποίηση των αμοιβαία επωφελών ευκαιριών που προσφέρονται από τη στενότερη συνεργασία με τα ΗΑΕ. «Χαιρόμαστε πολύ που σας έχουμε πάλι στην Αθήνα, μετά από μια πολύ επιτυχημένη επίσκεψη στο 'Αμπου Ντάμπι. Γνωρίζετε πόσο μεγάλη έμφαση δίνουμε σε αυτήν την διμερή συνεργασία που έχει ταυτόχρονα μια στρατηγική και μια οικονομική συνιστώσα. Καταλαβαίνω ότι είχατε ήδη και θα έχετε πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις για να ενισχυθεί περαιτέρω η οικονομική μας συνεργασία», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Ο πρόεδρός μας πάντα δίνει πολύ μεγάλη έμφαση στην ιδιαίτερη σχέση που έχει με την σπουδαία χώρα σας και με σας προσωπικά. Έχει πολύ μεγάλο θαυμασμό και σεβασμό για την ηγεσία σας, για την κυβέρνησή σας και για τα επιτεύγματά σας τα τελευταία χρόνια», ανέφερε ο υπουργός βιομηχανίας και υψηλής τεχνολογίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Dr. Sultan bin Ahmad Sultan Al Jaber.

Πηγή: Eurokinissi

Στο πλαίσιο του διήμερου ελληνο-εμιρατινού φόρουμ, που διεξάγεται σε κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας, θα πραγματοποιηθούν και  B2B επαφές με ελληνικές επιχειρήσεις, που έχουν προγραμματιστεί από το Enterprise Greece, υπό τον συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι οι 20 εμιρατινές επιχειρήσεις που συμμετέχουν από τον τουρισμό, την ενέργεια, την αγροτοβιομηχανία, την υγεία και φαρμακοβιομηχανία, τις μεταφορές και υποδομές, τη διαχείριση αποβλήτων.

Ενδεικτικά: Emirates Telecommunications Corporation- Etisalat, Abu Dhabi Investment Authority - ADIA, International Petroleum Investment Company - IPIC, Eagle Hills Properties LLC, Abu Dhabi National Energy Company- TAQA, Dubai Holding Group, Al Dahra Agricultural Company, Fly Emirates.

Στο πλαίσιο των εργασιών της πρώτης ημέρας, σήμερα, θα παρουσιαστούν προς τα εμιρατινά επενδυτικά Ταμεία και επιχειρηματικούς ομίλους, σημαντικά ενεργειακά επενδυτικά σχέδια στην Ελλάδα, οργανωμένα σε 5 θεματικές ενότητες: ηλιακή, αιολική ενέργεια και αποθήκευση, υδρογόνο, εξόρυξη και παραγωγή, προμήθεια φυσικού αερίου, FSRU και ηλεκτρικές διασυνδέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον συντονισμό της επιχειρηματικής αποστολής έχει ο κρατικός βιομηχανικός και επενδυτικός όμιλος Αμπού Ντάμπι ADQ, με τον οποίο η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ) υπέγραψαν, τον Μάιο του 2022, Συμφωνία Πλαίσιο για την πραγματοποίηση επενδύσεων ύψους 4 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα συγκληθεί και η πρώτη επιτροπή παρακολούθησης «Steering Committee» της ανωτέρω συμφωνίας.

Εξίσου σημαντική είναι και η ανανέωση, επίσης τον Μάιο 2022, του Μνημονίου συνεργασίας της ΕΑΤΕ με το κρατικό επενδυτικό ταμείο MUBADALA, για πραγματοποίηση κοινών επενδύσεων σε start-up και καινοτόμες Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

Οι άμεσες επενδύσεις των ΗΑΕ στην Ελλάδα

Οι συνολικές Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ) των ΗΑΕ στην Ελλάδα ανέρχονται σε 207 εκατ. ευρώ, εξ αυτών 47 εκατ. ευρώ, το 2021.

Πραγματοποιημένες επενδύσεις των ΗΑΕ στην Ελλάδα

MUBADALA

Η MUBADALA δραστηριοποιείται επενδυτικά, σε συνεργασία με αμερικανικό fund Amerra Capital, στο χώρο της ιχθυοκαλλιέργειας (ο όμιλος ANDROMEDA, σε οποίον συμμετέχει η Μubadala, εξαγόρασε το 2018, το πλειοψηφικό μερίδιο συμμετοχών σε ΝΗΡΕΑ και ΣΕΛΟΝΤΑ), καθώς και σε συνεργασία με την ΤΕΜΕΣ του Ομίλου Κωνσταντακόπουλου, μέσω θυγατρικής που ονομάζεται Eagle Hills, στον τομέα του hospitality management (τον Ιούλιο 2020, αποφασίσθηκε κοινή επένδυση ύψους 500 εκατ. ευρώ Eagle Hills (Alabbar)-Temes (Κωνσταντακόπουλος) για την κατασκευή συγκροτήματος ξενοδοχειακών μονάδων,γηπέδων golf, κατοικιών στην Μεσσηνία, έκτασης 1.800 στρεμμάτων). 

Abu Dhabi Al Dahra Agriculture

Εξαγορά ποσοστού 20% της «Μύλοι Λούλης» από την κρατική εταιρεία του AbuDhabi Al Dahra Agriculture (θυγατρική της ADQ). 

Kerzner (One&Only)

Συμφωνία (2017) μεταξύ Kerzner (σε οποία συμμετέχει κρατικό επενδυτικό Ταμείο Dubai Investment Corporation) και Dolphin Capital Investors για την κατασκευή θερέτρου και παραθεριστικών κατοικιών One&Only Kea Island στην Κέα, 800 στρεμμάτων, επένδυση ύψους 150 εκ. ευρώ (εγκαίνια αναμένονται το 2022) και έχει αναλάβει την αναμόρφωση και διαχείριση των Αστεριών Γλυφάδας (One&Only Aesthesis). 

AGC

Το εμιρατινό ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο AGC συμμετέχει στον Αστέρα Βουλιαγμένης(προηγουμένως η συμμετοχή αυτή, ύψους 400 εκατ. ευρώ, ανήκε στο Κρατικό Επενδυτικό Ταμείο Abu Dhabi Investment Authority – ADIA).

Switz Group
Εξαγορά 5 εταιρειών (Κρητών Άρτος, Olympic Foods, Artizan - CSM Hellas Bakery Solution, Κουλουράδες, Σαμούρη) στον κλάδο των αρτοπαρασκευασμάτων από τον ινδικών συμφερόντων Όμιλο Switz Group με έδρα στο Dubai. Ο Όμιλος έχει μικρή μετοχική συμμετοχή και στην Optima Bank.

Monterock International

Η Monterock International δραστηριοποιείται στη Μύκονο στον κλάδο εστίασης (Coya, Nammos, Nusr-Et) και ξενοδοχειακό (N Hotel) και στην Σαντορίνη στον κλάδο εστίασης (Nobu). Τον Απρίλιο του 2022, οριστικοποιήθηκε η συμφωνία μεταξύ των Monterock International και Notion - Ανάπτυξη Ακινήτων Α.Ε. για την απόκτηση από την πρώτη μετοχών της Benestar Α.Ε. η οποία διαχειρίζεται το ξενοδοχειακό συγκρότημα Kenshό Psarou στη Μύκονο. Επίσης, αναπτύσσει τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα One & Only και Aman στον Καλαφάτη και τον Καραμπέτη της Μυκόνου αντίστοιχα. Η εν λόγω επένδυση εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ.

Σεΐχης Tahnoun bin Zayed Al Nahyan

O Σεΐχης Tahnoun bin Zayed Al Nahyan (ADQ και International Holding Company/ IHC) έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις σε ακίνητα προς τουριστική αξιοποίηση (5όροφο κτίριο επί Διονυσίου Αρεοπαγίτου/Μακρυγιάννη και ξενοδοχείο Ermioni Club σε Πόρτο Χέλι). Ιδιωτικά δραστηριοποιείται επενδυτικά σε εκτάσεις ελαιοκαλλιεργειών σε Πελοπόννησο, Κρήτη, Στερεά Ελλάδα, καθώς και μονάδας τυποποίησης ελαιολάδου.

Ενδιαφέρον Ταμείων, ομίλων και επιχειρήσεων από ΗΑΕ για επενδύσεις στην Ελλάδα

ADQ

Τον Μάιο του 2022, υπεγράφη στρατηγική συμφωνία επενδυτικής συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων και κρατικού βιομηχανικού και επενδυτικού Ομίλου Αμπού Ντάμπι ADQ για την πραγματοποίηση επενδύσεων 4 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Ελληνική πλευρά έχει ορίσει μέλη Steering Committee, η οποία θα θέτει τις κατευθυντήριες γραμμές για την επιλογή επενδύσεων.

MASDAR

Τον Δεκέμβριο 2019, υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ και της εμιρατινο-φινλανδικής κοινοπραξίας Masdar Taaleri Generation Doo – MTG για την ανάπτυξη έργων πράσινης ενέργειας τουλάχιστον 300ΜW (αιολικά & φωτοβολταϊκά έργα).
Σε εφαρμογή αυτού του Μνημονίου, τoν Μάιο 2021, υπεγράφη συμφωνία με κοινοπραξία ελληνικών επιχειρηματικών Ομίλων Κωνσταντακόπουλου (Kyoto) και Βασιλάκη (Autohellas) για δημιουργία μονάδας ηλιακής ενέργειας σε Βοιωτία ισχύος 65 MW (Μάιος 2021). Η Masdar εξετάζει, επίσης, το ενδεχόμενο να αναπτύξει ΑΠΕ σε ελληνικά νησιά (στοχεύει στα νησιά GR-eco), καθώς και υπεράκτια αιολικά πάρκα (σε συνεργασία με τη Motor Oil)

Η Masdar ενδιαφέρεται για παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά, αιολική ενέργεια από υπεράκτιες μονάδες και ενδεχομένως συνδυαστικά παραγωγή πράσινου υδρογόνου, μονάδες αφαλάτωσης που θα τροφοδοτούνται από ΑΠΕ, αποθήκευση ενέργειας, συμμετοχή σε επενδυτικά προγράμματα σε περιοχές απολιγνιτοποίησης στην Ελλάδα). Προς τούτο, ο Γενικός Διευθυντής Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων είχε πραγματοποιήσει σειρά επαφών στην Ελλάδα, τον Νοέμβριο του 2021.

ADNOC

Η ADNOC (Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι) και η Motor Oil υπέγραψαν στρατηγική συμφωνία-πλαίσιο για τη διερεύνηση ευκαιριών αναφορικά με την προμήθεια LNG στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της μελλοντικής υπεράκτιας εγκατάστασης αποθήκευσης LNG και της μονάδας FSRU της Dioriga Gas και του τερματικού σταθμού φυσικού αερίου Dioriga.

PSR Eagle Resort

Έργο χαρακτηρισμένο ως στρατηγική επένδυση που αφορά στην ανάπτυξη σύνθετου τουριστικού συγκροτήματος και παραθεριστικής κατοικίας συνολικού προϋπολογισμού 191 εκατ. ευρώ στη νότια Εύβοια, πλησίον της Καρύστου.

AGC-The Mykonos Project

Έργο χαρακτηρισμένο ως στρατηγική επένδυση που αφορά στην ανάπτυξη ξενοδοχειακής μονάδας πέντε (5) αστέρων (Two luxury hotels Villas Resort) συνολικού προϋπολογισμού 51 εκατ. ευρώ στη Μύκονο στην περιοχή Καλό Λιβάδι.

ADIA

Εξετάζεται η δημιουργία κοινού επενδυτικού/χρηματοδοτικού σχήματος. Προς τούτο υπάρχουν επαφές της ADIA με fund manager προκειμένου να δημιουργηθεί κοινοπραξία επενδυτικού οχήματος στο οποίο θα συμμετάσχουν η εμιρατινή πλευρά και η ελληνική
Κυβέρνηση.

MUBADALA

Τον Μάιο του 2022, ανανεώθηκε το Μνημόνιο Συνεργασίας (πρώτο 2018) μεταξύ Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων και Mubadala, για πραγματοποίηση κοινών επενδύσεων (συνεισφορά €400 εκατ./200εκ.έκαστος) σε start-up και καινοτόμες
ΜΜΕ. Από 200 αρχικά επιλέξιμες ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είχαν προκριθεί από κοινού περίπου 10 επενδυτικές προτάσεις (τεχνολογία, αγροτοβιομηχανία, μεταποιητική βιομηχανία, υγεία), με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο μαιευτήριο ΡΕΑ και ATTIKA GROUP), αλλά δεν έχει σημειωθεί πρόοδος. Εν τέλει εξετάζεται η δημιουργία δύο Επενδυτικών Ταμείων νεοφυών επιχειρήσεων και venture capital, καθώς και ενός ακόμα με κοινές επενδυτικές συμμετοχές, που προβλέπεται να διευκολύνουν equity financing ελληνικών μικρομεσαίων και νεοφυών/καινοτόμων επιχειρήσεων.

Επιπλέον: α) διατηρείται ενδιαφέρον για Attica Group και μαιευτήριο ΡΕΑ β) έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για εξαγορά μεριδίου στην «Ευρωκλινική», με απώτερο στόχο την συμμετοχή στην αγορά του «Ερρίκος Ντυνάν» γ) διαγράφεται θετική προοπτική για συμμετοχή στο επενδυτικό Ταμείο ΦΑΙΣΤΟΣ δ) εξετάζεται το ενδεχόμενο επένδυσης στο λιμάνι του Αστακού της Αιτωλοακαρνανίας με στόχο τη δημιουργία μιας νέας περιοχής με πολυτελείς κατοικίες και μαρίνες για mega yachts.

KHALIFA FUND

Παλαιότερα είχε ενδιαφερθεί να επενδύσει σε νεοφυείς επιχειρήσεις σε τομείς πολιτισμού, μεσογειακής διατροφής, βιοτεχνολογίας, νανοτεχνολογίας, για συνεργασία με ερευνητικά κέντρα και Πανεπιστήμια. Η ΕΑΤΕ είχε υποβάλει υπόμνημα στο Fund για το ελληνικό
οικοσύστημα μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Στο παρόν στάδιο ενδιαφέρον φαίνεται να έχει ατονήσει.

ADQ

Παρά το γεγονός ότι δεν προχώρησε τελικά επενδυτική συνεργασία με ελληνικό όμιλο του φαρμακευτικού κλάδου (PHARMATHEN), αλλά ούτε ευοδώθηκε ενδιαφέρον της για απόκτηση μετοχικού μεριδίου σε Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (λόγω εκπρόθεσμης από
πλευράς εμιρατινών εκδήλωσης σχετικού ενδιαφέροντος), υφίσταται ενεργό ενδιαφέρον ADQ για ελληνικούς κλάδους φαρμακοβιομηχανίας, εγκαταστάσεων λιμένων – π.χ. Ηρακλείου- και logistics, μεγάλων υποδομών, αεροδρομίων και αυτοκινητοδρόμων. Τελευταίους μήνες έχει ορισθεί ως ο συντονιστής της διμερούς στρατηγικής συνεργασίας για θέματα επενδύσεων και επιχειρηματικών συνεργασιών.

ELITE AGRO

Ενδιαφέρον για επενδυτικές/εμπορικές συνεργασίες με διεθνώς δικτυωμένες ελληνικές επιχειρήσεις, της τάξης 10 εκατ. ευρώ και άνω, στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής, τροφίμων και φαρμακευτικής κάναβης.

Σεΐχης Tahnoun bin Zayed Al Nahyan

O Σεΐχης Tahnoun bin Zayed Al Nahyan φέρεται να ενδιαφέρεται να επενδύσει στον ενεργειακό κλάδο στην περιοχή Μελίτη (Φλώρινα).

P&O Marinas
Διερευνά με τη Γενική Γραμματεία Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης πιθανή συνεργασία με στόχο την αναδιαμόρφωση και διαχείριση τουριστικών λιμένων στρατηγικής σημασίας στην Ελλάδα.

Ελληνικές επενδύσεις στα ΗΑΕ

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομίας ΗΑΕ, Άμεσες ελληνικές Ξένες Επενδύσεις στα ΗΑΕ αφορούν 9 υποκαταστήματα και 21 εμπορικές αντιπροσωπείες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ τα δύο τελευταία χρόνια καταγράφεται καθαρή αποεπένδυση (-7 και -9 εκ.ευρώ 2020 και 2021 αντίστοιχα). Επιπλέον, βάσει των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων του Υπουργείου Οικονομίας των ΗΑΕ, το απόθεμα ελληνικών ΑΞΕ στα ΗΑΕ ανερχόταν, το 2016, σε 95,6 εκατ. δολ. ΗΠΑ (έναντι 93,8 εκατ. δολ. ΗΠΑ κατά το τέλος του 2015).

Αυτές είναι οι εταιρείες από τα Εμιράτα που έρχονται στην Ελλάδα 

Οι ελληνικές εταιρείες που συμμετέχουν στις συναντήσεις  

Δείτε το πρόγραμμα του φόρουμ:

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ