Νέα
  • ΓΔ: 779.68 -3.32%
  • Τζίρος: 79,28 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Lamda Development: Σχέδια για νέο ουρανοξύστη και κατοικίες «λαϊκής βάσης» στο Ελληνικό

ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ - ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Παρά το αυξημένο κόστος σε υλικά και ενέργεια και τα προβλήματα που υπάρχουν στη διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα, ο CEO της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, στη χθεσινή γενική συνέλευση της εταιρείας εξέφρασε την πίστη του ότι θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της α’ φάσης των έργων -από την παραλιακή στον Αγιο Κοσμά μέχρι τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης- τα οποία θα ολοκληρωθούν εντός πενταετίας.

Ανέφερε ότι ήδη έχουν ξεκινήσει τα έργα υποδομής. Η ΑΒΑΞ είναι ήδη στο εργοτάξιο στο Ελληνικό, όπως και η ΕΚΤΕΡ, η οποία θα ολοκληρώσει το πρώτο ακίνητο, που θα στεγάσει 4 συλλόγους ΑμεΑ. Φέτος, εξάλλου, αναμένεται να ξεκινήσουν και οι εργασίες για τον Marina Tower.

Ειδικότερα, στο δ’ τρίμηνο του 2025 θα ολοκληρωθούν οι βίλες στην παραλία, αλλά και το εμπορικό πάρκο, Marina Galleria. Στο α’ τρίμηνο του 2026 αναμένεται να ολοκληρωθεί ο Πύργος Κατοικιών (MRT), και στο β’ εξάμηνο του 2026 το Εμπορικό Πάρκο στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, ο Πύργος Μικτής Χρήσης, αλλά και τα υπόλοιπα οικιστικά projects.

Η εικόνα των οικιστικών ακινήτων

Στις βίλες, η Lamda επέλεξε να πουλήσει τα οικόπεδα, οπότε το αυξημένο κόστος κατασκευής έχει περάσει στους αγοραστές. Μάλιστα, αναμένεται τον Οκτώβριο να εγκριθούν οι οικοδομικές άδειες και να υπογραφούν τα συμβόλαια, τα οποία θα φέρουν και τις πρώτες εισπράξεις για τη Lamda.

Για τον Marina Tower, με βάση τα σημερινά δεδομένα, στις τιμές των υλικών ο αρχικός προϋπολογισμός είναι ανεβασμένος κατά 20 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο γίνεται προσπάθεια να μην επιβαρύνει την εταιρεία, καθώς η Intrakat-Bouygues, η κοινοπραξία που ανέλαβε την πρώτη φάση του έργου, θα προσπαθήσει να μειώσει το κόστος κατασκευής, φέρνοντάς το στο αρχικό πλάνο.

Στις διώροφες και τριώροφες κατοικίες, που θα κατασκευαστούν πίσω από τις βίλες, η εταιρεία έχει ενσωματώσει τις αυξήσεις του κόστους στις τιμές πώλησης. Εκτιμάται ότι εντός του ερχόμενου διμήνου θα έχει ολοκληρωθεί η πώληση του συνόλου των κατοικιών

Τα μελλοντικά σχέδια

Αναφορικά με τα μελλοντικά σχέδια, η εταιρεία θα προωθήσει την κατασκευή ενός ακόμη 50μετρου πύργου στα 150 μέτρα από τη θάλασσα, ο οποίος θα διαθέτει 90 διαμερίσματα σε 15 ορόφους, συνολικής επιφάνειας 16.500 τ.μ. Οπως ανέφερε ο κ. Αθανασίου, τη σχεδιαστική ευθύνη του συγκεκριμένου έργου θα έχει ο γνωστός Δανός αρχιτέκτονας, Bjarke Ingels.

Παράλληλα, με joint ventures έχει στόχο την κατασκευή και άλλων κατοικιών, προς τον Αλιμο, οι οποίες θα είναι περισσότερο «λαϊκής βάσης», με την έννοια ότι θα μπορεί να τις αγοράσει η πλειοψηφία του κόσμου.

Αναμένει εισπράξεις 200 εκατ. ευρώ εντός του 2022

Ο κ. Αθανασίου ανέφερε ακόμη ότι η Lamda έχει ήδη προπωλήσει ακίνητα αξίας 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 200 εκατ. αναμένεται να τα εισπράξει εντός του 2022 και άλλα 300-350 εκατ. ευρώ την επόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με τον CEO, αυτά τα 200 εκατ. θα προέλθουν από πωλήσεις στα τρία οικιστικά ακίνητα (βίλες, ουρανοξύστη, κατοικίες), καθώς επίσης και «από άλλα πράγματα που κάνουμε», όπως είναι π.χ. η ανέγερση ξενοδοχείου σε συνεργασία με την ΤΕΜΕΣ και η πώληση οικοπέδου στην Orilina, το οποίο συνολικά, θα αποφέρει στην Lamda ποσό 30 εκατ. ευρώ.

Είσοδος της Lamda Malls στο χρηματιστήριο

Αναφορικά με τη Lamda Malls, μετά και την εξαγορά του 31,7% της Varde Partners -η οποία, όπως ανέφερε ο κ. Αθανασίου, βγήκε από την εταιρεία μετά από διάστημα πενταετίας, ενώ είθισται το επενδυτικό της πλάνο να κινείται μεταξύ 2-3 ετών- στόχος της διοίκησης είναι να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών εντός του 2023, αναζητώντας παράλληλα στρατηγικό επενδυτή, ο οποίος επιθυμεί να αποκτήσει σημαντικό μετοχικό ποσοστό στην εταιρεία.

Σε αυτήν θα ενταχθούν τα τρία υφιστάμενα εμπορικά κέντρα της Lamda (The Mall Athens, Golden Hall, Mediterranean Cosmos), τα οποία ήδη στο τελευταίο τρίμηνο είχαν έσοδα καλύτερα από το αντίστοιχο του 2019, καθώς επίσης και τα νέα που θα κατασκευαστούν στο Ελληνικό.

Ο CEO της Lamda Development πρόσθεσε ότι εξετάζεται για τους υφιστάμενους μετόχους της εταιρείας είτε να επιλεχθεί η λύση της επιστροφής κεφαλαίου από τα έσοδα της δημόσιας προσφοράς, είτε να τους δοθούν κάποιες δωρεάν μετοχές. Η Lamda Malls αναμένεται στη συνέχεια, με τη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου της, να μετατραπεί σε ΑΕΕΑΠ.

Με discount 20% η μετοχή

Για την απογοήτευση που δικαίως αισθάνονται οι μέτοχοι της εταιρείας από την πορεία της μετοχής, ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι αυτό οφείλεται αφενός μεν στο γεγονός ότι ακόμα οι επενδυτές δεν έχουν αντιληφθεί τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη και κυρίως τις προοπτικές των εμπορικών κέντρων, αλλά και των έργων που θα γίνουν στο Ελληνικό, καθώς επίσης και στα discounts, τα οποία χαρακτηρίζουν διεθνώς τις μετοχές του κλάδου.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι εταιρείες real estate δεν είναι της... μόδας και διαπραγματεύονται με discount 30%-40% σε σχέση με την εσωτερική τους αξία, ενώ η Lamda ναι μεν υστερεί, αλλά με discount γύρω στο 20%.

Μεγαλύτερη απόδοση στο επόμενο ομόλογο

Το επόμενο ομόλογο αναμένεται να εκδοθεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, καθώς αναμένονται εγκρίσεις από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με τον κ. Αθανασίου να σημειώνει ότι «το κουπόνι θα ικανοποιήσει τους ομολογιούχους, οι οποίοι αναμένεται να πάρουν απόδοση μεγαλύτερη από αυτή του προηγούμενου ομολόγου, η οποία ανερχόταν σε 3,40%».

Θα είναι μάλιστα «λαϊκής βάσης», του... χιλιάρικου (σε ευρώ), όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε και από μετόχους της εταιρείας. Υπογραμμίστηκε, πάντως, ότι το ομόλογο αυτό προορίζεται για τη βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής δομής της Lamda και όχι για περαιτέρω χρηματοδότηση, καθώς αυτή είναι εξασφαλισμένη για την επόμενη πενταετία, με κεφάλαια 2,5 δισ. ευρώ Στο δάνειο των 1,1 δισ. ευρώ, όπου ήδη συμμετέχουν Eurobank και Πειραιώς, αναμένεται να προστεθεί και η Alpha Bank.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ