Νέα
  • ΓΔ: 914.46 +0.46%
  • Τζίρος: 31,03 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καραμολέγκος: Τα σενάρια για τα μεγάλα πακέτα και η μεταγραφή από το Μαξίμου

Ιδιαίτερη κινητικότητα εμφανίζει τους τελευταίους μήνες η Καραμολέγκος, καθώς σημαντικά μετοχικά ποσοστά αλλάζουν χέρια, προκαλώντας αίσθηση όχι μόνο στα χρηματιστηριακά στέκια, αλλά και στο επιχειρείν γενικότερα.

Χθες, πέρασαν ακόμη δύο πακέτα μετοχών μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με premium σε σχέση με την τιμή διαπραγμάτευσης του τίτλου στο ταμπλό.

Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν δύο πακέτα συνολικά 456.432 μετοχών (ή του 4,68% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης) στα 2,42 ευρώ ανά μετοχή. Σημειώνεται ότι ο τίτλος διαπραγματευόταν στο ταμπλό στα 2,24 ευρώ. Η συνολική αξία της συναλλαγής ανήλθε στα 1,1 εκατ. ευρώ.

Θυμίζουμε ότι σημαντικά πακέτα είχαν γίνει στο ΧΑ και τον περασμένο Οκτώβριο, περίοδο κατά την οποία βγήκε από το μετοχολόγιο της εισηγμένης η Σταύρος Νένδος Αρτοποιία (και ο ίδιος ο Σταύρος Νένδος), πουλώντας το 9,4% που κατείχε τα τελευταία χρόνια, σχεδόν στην ίδια τιμή που έγιναν και τα τελευταία πακέτα (2,4 ευρώ).

Τα τρία σενάρια

Το πρώτο σενάριο, που είχε κυκλοφορήσει τότε από χρηματιστηριακούς παράγοντες για αγορά του συγκεκριμένου ποσοστού από τον μεγαλομέτοχο της εταιρείας, Μανώλη Καραμολέγκο, προκειμένου να αυξήσει το ποσοστό του και στη συνέχεια να προχωρήσει σε έξοδο της μετοχής εκτός κεφαλαιαγοράς, διαψεύστηκε από πηγές προσκείμενες στην εισηγμένη.

Το δεύτερο σενάριο, που ενέπλεκε άλλη εισηγμένη στην αγορά του ποσοστού της Νένδος, συγκέντρωνε μικρές πιθανότητες την συγκεκριμένη στιγμή, αφού η μερισματική πολιτική της εταιρείας των τελευταίων ετών δεν θα μπορούσε να δικαιολογήσει μια τέτοια κίνηση. Εκτός βέβαια και αν στη συνέχεια ακολουθήσουν και άλλες ανάλογες κινήσεις για την απόκτηση πολύ υψηλότερης συμμετοχής.

Το τρίτο σενάριο έκανε λόγο για είσοδο της εταιρείας ενός τρίτου επενδυτή, ο οποίος δεν θέλει να αποκαλύψει την ταυτότητά του, γι’ αυτό και προχωρά σε τμηματικές αγορές ποσοστών, μέσω διαφορετικών οντοτήτων, που η κάθε μία δεν ξεπερνάει το 5%, ώστε να μην υποχρεωθεί να… φανερωθεί.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, αν όντως δεν είναι αγοραστής ο επικεφαλής της Καραμολέγκος, η λογική ενός πιθανού νέου επενδυτή είναι να αποκτήσει πολύ υψηλότερο ποσοστό (πλειοψηφικό) και όχι απλά να συμμετέχει ως μικρομέτοχος σε μία εταιρεία, όπου δεν μπορεί να έχει καμία ανάμειξη στη στρατηγική και τις επιχειρηματικές αποφάσεις της αρτοβιομηχανίας. 

Στο 58,148% το ποσοστό του μεγαλομετόχου

Σημειώνεται πάντως πως, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, η συμμετοχή του επικεφαλής της εταιρείας, Μανώλη Καραμολέγκου αυξήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου σε 58,148% μετά από αγορά 400.000 μετοχών, ανεβάζοντας σε 5.665.289 μετοχές τα δικαιώματα ψήφου.

Η έλευση του Βασίλη Ανδρικόπουλου

Aλλη μία σημαντική εξέλιξη, η οποία έλαβε χώρα στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου δεν είναι άλλη από την επιλογή του Βασίλη Ανδρικόπουλου, στη θέση του αναπληρωτή CEO της εταιρείας, ένα πρόσωπο το οποίο από τον Αύγουστο του 2019 ήταν στο Μέγαρο Μαξίμου, ως ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού.

Θυμίζουμε ότι ο Βασίλης Ανδρικόπουλος, πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχει πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας και έχει διατελέσει Διευθυντικό Στέλεχος και μέλος ΔΣ σε ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες, όπως είναι η Tasty Foods, η Ολυμπιακή Ζυθοποιία, η Diageo και η Green Cola, αλλά και μέτοχος στο πάλαι ποτέ caremarket.gr (που εξαγόρασε η Σκλαβενίτης) και στην αλυσίδα ελληνικών φούρνων GFG Bakery στις ΗΠΑ.

Ο ικανότατος manager αναφέρεται απευθείας στον Μανώλη Καραμολέγκο και βασικός του ρόλος είναι η οργάνωση των υφιστάμενων δομών και διαδικασιών.

Ανθεκτική στην πανδημία

Σε επίπεδο μεγεθών η Καραμολέγκος, με εξαίρεση το Απολλώνιον, λόγω των περιοριστικών μέτρων που πήρε η κυβέρνηση εν μέσω της πανδημίας, εμφάνισε ανθεκτικότητα, καταφέρνοντας να αυξήσει τα βασικά της μεγέθη, τουλάχιστον μέχρι το τέλος εννεάμηνου του 2020.

Ο τζίρος την περίοδο αυτή ανήλθε σε 71,37 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 8,44% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, ενώ τα EBITDA ενισχύθηκαν σε ποσοστό 18,37% (στα 9,8 εκατ. ευρώ) και τα EBIT κατά 34,46%, στα 2,83 εκατ. ευρώ.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ