Νέα
 • ΓΔ: 1027.18 +0.24%
 • Τζίρος: 29,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Στο επίκεντρο επενδυτικών funds και κορυφαίων Ελλήνων επιχειρηματιών ο κλάδος τροφίμων - ποτών

Μεγάλο ενδιαφέρον από κορυφαία εγχώρια και ξένα funds, καθώς επίσης και από επιφανείς Έλληνες επιχειρηματίες, συγκεντρώνει τα τελευταία χρόνια ο κλάδος των τροφίμων - ποτών.

Ενδιαφέρον το οποίο έχει ενταθεί περαιτέρω, ειδικά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19 αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς η επισιτιστική ασφάλεια έχει αναδειχθεί σε κορυφαία προτεραιότητα, όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και για ολόκληρο τον πλανήτη.

CVC Capital Partners

Ξεκινώντας από τα funds, η CVC Capital Partners, η οποία ελέγχει την Vivartia και αλλά και την γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, θα συνεχίσει τις επενδύσεις της στον κλάδο του F&B.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την Δωδώνη, όπου έχει αποκτήσει ήδη το 75%, στόχος του fund είναι εξαγοράσει πλήρως την εταιρεία, ωστόσο δεν δείχνει να βιάζεται, αφού θυμίζουμε ότι αυτό προβλέπεται να γίνει σε διάστημα 18-36 μηνών μετά το deal. Στη δεδομένη στιγμή έχει θέσει ως προτεραιότητα να “δέσει” η ομάδα και σταδιακά οι να ενοποιηθούν οι δραστηριότητες στον τομέα.

Αναφορικά με την Vivartia, για την πορεία της οποίας η διοίκηση της CVC εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένη, το fund σχεδιάζει την επιστροφή της Μπάρμπα-Στάθης στο χρηματιστήριο, μέσω της εισαγωγής της Frozen Holdings (του τομέα κατεψυγμένων που δημιούργησε η Vivartia τον περασμένο Νοέμβριο, όπου επίσης περιλαμβάνονται οι συμμετοχές σε Χρυσή Ζύμη και Ελληνική Ζύμη. Θυμίζουμε ότι η Μπάρμπα Στάθης διαπραγματευόταν παλαιότερα στο χρηματιστήριο, απ’ όπου είχε βγει το 2006 μετά τη συγχώνευσης της ΔΕΛΤΑ με την Chipita και τη δημιουργία της Vivartia.

Deca Investments

Σε νέο γύρο επενδύσεων, οι οποίες θα επικεντρωθούν μεταξύ άλλων και σε αυτόν των τροφίμων-ποτών, θα προχωρήσει η DECA Investments (συμφερόντων Δημήτρη Δασκαλοπούλου), καθώς ήδη αντλήθηκαν €158 εκατ. για το Diorama II, με την ηγετική ομάδα της DECA να αναμένει το συνολικό ποσό που θα συγκεντρωθεί στους 12 μήνες που έχει στη διάθεση του, να προσεγγίσει τα €200 εκατ.

Η στρατηγική του θα εστιάσει σε επιχειρήσεις που χαρακτηρίζονται από καλά θεμελιώδη, εξωστρέφεια και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, με πωλήσεις που κινούνται σε ετήσια βάση μεταξύ 20-100 εκατ.

Θυμίζουμε ότι μέσω του Diorama I, το fund είχε επενδύσει σε εταιρείες του κλάδου τροφίμων-ποτών και πιο συγκεκριμένα στην ΕΖΑ, τη Μινέρβα και τη Damavand.

Σπύρος Θεοδωρόπουλος

Νέα «χτυπήματα» ετοιμάζει και ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο οποίος από τότε που πουλήθηκε η Chipita στην Mondelez, κάνει σταδιακά πράξη το σχέδιο του για τη δημιουργία του μεγαλύτερου ελληνικού ομίλου τροφίμων-ποτών με πιο πρόσφατη την απόκτηση της πλειοψηφίας στην ΙΟΝ. Θυμίζουμε ότι ήδη ελέγχει την Νίκας, την Έδεσμα και την Αμβροσία, ενώ κατέχει επίσης σημαντικά μετοχικά ποσοστά στην Wonderplant και τη ΜΕΒΓΑΛ.

Πληροφορίες θέλουν να ανακοινώνεται νέο deal εντός του καλοκαιριού ή το αργότερο στις αρχές του φθινοπώρου, είτε με προσωπική αγορά μετοχικού ποσοστού, είτε μέσω στρατηγικών συνεργατών του.

Εξάλλου τον περασμένο Φεβρουάριο, είχε προχωρήσει από κοινού με τον Απόστολο Ταμβακάκη (μέσω του επενδυτικού κεφαλαίου, EOS, που διαχειρίζεται ως Πρόεδρος & CEO) σε συμφωνία με τους μετόχους της εταιρείας, Ελληνικοί Χυμοί ΑΕΒΕ, για τη

συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. Πληροφορίες θέλουν τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο να εξετάζει και νέες συνεργασίες με την EOS Capital Partners, για επενδύσεις στον F&B κλάδο.

EOS Capital

Αναφορικά με την EOS Capital, πρόσφατα ο Πρόεδρος και CEO του fund, Απόστολος Ταμβακάκης, είχε αναφέρει για τα μεγέθη της EOS μία μέση επένδυση σε εταιρεία κυμαίνεται γύρω στα €10-12 εκατ., ωστόσο “όταν υπάρχουν συνεργασίες, είτε με άλλο private equity, είτε με στρατηγικό επενδυτή, όπως κάνουμε εμείς, το ticket μπορεί να μεγαλώσει σημαντικά". Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο παράδειγμα της Μινέρβα, όπου συνεργάστηκαν τρία private equities, για να πάρουν το 100% της εταιρείας, αλλά και της Ελληνική Χυμοί ΑΕΒΕ, όπου ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος πήρε το 51% και η EOS Capital το 49%. Ο κ. Ταμβακάκης έδωσε έμφαση στην ελληνικότητα των ομάδων στα private equities, καθώς θεωρεί ότι, "γνωρίζουν καλύτερα την ελληνική πραγματικότητα, ξέρουν πρόσωπα και πράγματα και πώς να κάνουν navigate στους διαδρόμους της ελληνικής γραφειοκρατίας, ακόμα και αν οι ξένοι έχουν Έλληνες στο δυναμικό τους, οι οποίοι όμως, δεν έχουν μεγάλη διαδρομή στη χώρα μας”.

Elikonos

Ιδιαίτερα δραστήριο στον τομέα του F&B δείχνει και το fund Elikonos των Πέτρου Κατσούλα, Παντελή Παπαγεωργίου και Τάκη Σολωμού, το οποίο είναι πιθανόν να προχωρήσει σε νέα επένδυση στον κλάδο πριν φύγει η χρονιά.

Ειδικότερα, η επενδυτική ομάδα, στο πλαίσιο ενίσχυσης της παρουσίας της στην αγορά, εξετάζει ορισμένους από τους πιο ταχέως αναπτυσσόμενους κλάδους στην ελληνική αγορά, όπως βιομηχανία, τρόφιμα και logistics, χωρίς ωστόσο να έχει λάβει, για την ώρα, απόφαση για τον κλάδο στον οποίο τελικά, θα κλειδώσει η νέα επενδυτική κίνηση.

Μεταξύ των επενδύσεων της Elikonos, που αφορούν στον τομέα του F&B, αναφέρουμε τη μετοχική του συμμετοχή σε Μινέρβα, Ροδούλα, Avramar, Select Fish, Eurocatering και

Megas Yeeros. Το Elikonos 2 S.C.A. SICAR είναι ένα επενδυτικό κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών, ύψους €85 εκατ., που στόχο έχει τη χρηματοδότηση αναπτυσσόμενων ελληνικών Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (SMEs).

Deals

Εκτός από τα ξένα και ελληνικά επενδυτικά funds, αλλά και επιχειρηματίες του βεληνεκούς του Σπύρου Θεοδωρόπουλου και του Δημήτρη Δασκαλοπούλου, κυοφορούνται και deals μεταξύ εταιρειών ίδιων ή συγγενικών κλάδων του F&B τομέα, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να εστιάζεται μεταξύ άλλων στη γαλακτοβιομηχανία, τα προϊόντα ντομάτας και άλλα κηπευτικά, τα νερά-αναψυκτικά, τις μεσαίες και μεγάλες ελαιουργικές εταιρείες, και ασφαλώς στον κλάδο των super markets.

Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με στοιχεία της PwC, πέρυσι υλοποιήθηκαν στον τομέα των Τροφίμων & Ποτών πέρυσι, υλοποιήθηκαν 17 σημαντικά deals.

Ιανουάριος

 • Η Κρητικός απέκτησε ποσοστό 49% της CRM – Greek Crete SA, η οποία εδρεύει στους Μαλάδες Ηρακλείου Κρήτης και πλέον, κατέχει το 100% των μετοχών της: €2,5 εκατ.
 • Ο όμιλος IDEAL ενσωμάτωσε στο χαρτοφυλάκιό του τις εταιρείες, Astir Vitogiannis και Three Cents. Κατόπιν του συγκεκριμένου deal, η Virtus South European Fund (VSEF) (μέτοχος των εν λόγω εταιρειών πριν τη συναλλαγή) θα αποκτήσει περίπου το 47,78% των μετοχών του ομίλου IDEAL
 • Την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου της βορειοελλαδίτικης εταιρείας, Makios Logistics, μέσω θυγατρικής της ανακοίνωσε η HIG. Πρόκειται για την 9η επένδυση της HIG στον κλάδο των κέντρων αποθήκευσης και διανομής στην Ευρώπη

Μάρτιος

 • Η Marfin Investment Group (MIG) αποδέχτηκε δεσμευτική προσφορά της CVC Capital Partners για την εξαγορά της Vivartia Holdings: €161,1 εκατ.
 • Στη στρατηγική εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της εξαγωγικής εταιρείας νωπών φρούτων, Kro, με έδρα την Άρτα, προχώρησε το SMERemediumCap Investment Fund (SMERC): €3 εκατ.

Μάιος

 • Η Coca-Cola HBC AG εξαγόρασε την Wabi CCH BV, τον ολλανδικό πάροχο ψηφιακών υπηρεσιών που συνδέει χονδρεμπόρους, λιανοπωλητές, προμηθευτές και καταναλωτές συσκευασμένων καταναλωτικών αγαθών
 • Η CVC Capital Partners απέκτησε το πλειοψηφικό μερίδιο της Δωδώνης, παραγωγού και εξαγωγέα γαλακτοκομικών προϊόντων με έδρα την Ελλάδα, από την SI Capital Partners: €55 εκατ.
 • Η Χήτος προχώρησε στην εξαγορά του 100% της εταιρείας εμφιάλωσης νερού, Ζήρεια ΕΠΕ, της οποίας οι εγκαταστάσεις βρίσκονται σε περιβαλλοντικά προστατευόμενη περιοχή της Κυλλήνης Στυμφαλίας: €25 εκατ.

Ιούλιος

 • Η Minerva εξαγόρασε τον κλάδο βιομηχανικών προϊόντων τομάτας από την Elais Unilever, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών σημάτων, Pummaro και Pelargos
 • Το 70% της αλυσίδας Κουλουράδες εξαγοράστηκε από το SwitzGroup του Ινδού επιχειρηματία, Taizoon Khorakiwala
 • Η οικογένεια Χατζάκου ολοκλήρωσε την απόκτηση της ΜΕΒΓΑΛ, ενισχύοντας έτσι το μερίδιό της στον κλάδο των τροφίμων και του γάλακτος: €25,9 εκατ.
 • Η Μινέρβα απέκτησε το 66,66% των μετοχών της Mediterranean Foods SA, ελληνικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και διανομή ελαιόλαδου

Νοέμβριος

 • Η ΟΚ! Η Anytime Markets ανακοίνωσε την εξαγορά της Kosmothess Cash & Carry, η οποία δραστηριοποιείται στην Β. Ελλάδα με τη μέθοδο του franchise σε καταστήματα ψιλικών

Δεκέμβριος

 • Η ΔΕΛΤΑ Τροφίμων, θυγατρική της Vivartia Συμμετοχών, απέκτησε το 100% του μετοχικού κεφαλαίου και τα δικαιώματα ψήφου της εταιρείας, Δανιήλ Σ. Γκατένιο & Υιός
 • Η Melissa Kikizas εξαγόρασε την Terra Creta SA, ελληνική εταιρεία παραγωγής βρώσιμων ελαίων, από τον όμιλο IOGR

Συνολικά την προηγούμενη τριετία, ο κλάδος F&B εμφάνισε σταθερά διψήφιο ποσοστό συναλλαγών επί των συνολικών deals.

Μειοψηφικά πακέτα

Παράλληλα, οι συναλλαγές μειοψηφικών πακέτων ανήλθαν σε €232 εκατ., εκ των οποίων το 69,8% προέρχεται από τον κλάδο των Τροφίμων & Ποτών.

Ιανουάριος

 • Η Elikonos 2 ανακοίνωσε επένδυση ύψους €4 εκατ. και την απόκτηση μειοψηφικής συμμετοχής στην Μέγας Γύρος, τον μεγαλύτερο παραγωγό προϊόντων γύρου στην Ελλάδα

Φεβρουάριος

 • Η Elikonos 2 ανακοίνωσε επένδυση ύψους €4 εκατ., αποκτώντας μειοψηφικό μερίδιο στην Eurocatering, ηγέτη στην αγορά στην πώληση φρέσκων λαχανικών και επεξεργασμένων σαλατών. Το EOS Hellenic Renaissance Fund συνεπενδύει στην Eurocatering με ποσό €7 εκατ.

Οκτώβριος

 • Η Coca-Cola HBC AG, η ελληνική εταιρεία εμφιάλωσης προϊόντων της The Coca-Cola Company, υπέγραψε συμφωνία για την απόκτηση του 30% της Casa Del Caffe Vergnano SpA, της ιταλικής εταιρείας παραγωγής καφέ

Δεκέμβριος

 • Η Elikonos 2 ανακοίνωσε επένδυση ύψους €7 εκατ. και την απόκτηση μειοψηφικής συμμετοχής στην Select Fish
 • Η Vivartia Συμμετοχών ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η συναλλαγή μεταβίβασης του 26% της Ελληνική Ζύμη Α.Ε. Η Μπάρμπα Στάθης κατέχει πλέον, το 75% της Ελληνικής Ζύμης
 • Η Vivartia Συμμετοχών ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η συναλλαγή μεταβίβασης του 24% των μετοχών της Άλεσις Α.Ε. Η Μπάρμπα Στάθης κατέχει πλέον, το 75% της Άλεσις

Deals αναδιάρθρωσης

Παράλληλα, οι δύο από τις τέσσερις συναλλαγές αναδιάρθρωσης που έγιναν πέρυσι, αφορούσαν στον συγκεκριμένο τομέα.

Ειδικότερα, τον περασμένο Νοέμβριο, το 42,34% των μετοχών της Δίρφυς ΑΕ απέκτησε η Λουξ Μαρλαφέκας. Μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας πλειστηριασμού, το τίμημα εξαγοράς διαμορφώθηκε στα €1,2 εκατ.

Ακόμη, τον Δεκέμβριο, ο όμιλος εταιρειών, Mantis, εξαγόρασε την Οινοποιία Μαλαματίνα και σύμφωνα με το σχέδιο εξυγίανσης που επικυρώθηκε, δημιουργήθηκε νέα εταιρεία, η Οινοποιία Μαλαματίνα ΑΕΒΕ, με έδρα την Θεσσαλονίκη, στην οποία μεταβιβάστηκε μέρος του ενεργητικού και του παθητικού της παλαιάς εταιρείας.

Η δυναμική του 2022

Σύμφωνα με την PwC, τα deals αναμένεται να ξεπεράσουν φέτος, τα €6,3δισ. με επιπλέον €2,3 δισ. να προέρχονται από ιδιωτικοποιήσεις. Αναφορικά με τον κλάδο Τροφίμων & Ποτών,

 • Στις αρχές του 2022, ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Chipita από την αμερικανική, Mondelez International, με το τίμημα της εξαγοράς να ξεπερνά τα €1,6 δισ.
 • Η Coca Cola HBC ολοκλήρωσε στα μέσα Ιανουαρίου την απόκτηση του 52,7% της Coca Cola Bottling Company of Egypt (CCBCE) έναντι €259 εκατ. Η απόκτηση του εναπομείναντος 42% ολοκληρώθηκε στο τέλος του ίδιου μηνός, με το τίμημα να εκτιμάται στα €123 εκατ.
 • Η Dardanel Onentas Gida Sanayi AS εξαγόρασε την G. Kallimanis SA έναντι €6 εκατ.
 • Οι εξαγορές των εταιρειών, Άλφα Διανομές, Inkat, Delivery.gr και Ε-table, από την Delivery Hero αναμένουν την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού,

Το συνολικό τίμημα των συναλλαγών εκτιμάται πως θα ξεπεράσει τα €2 δισ.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ