Νέα
  • ΓΔ: 903.97 -2.04%
  • Τζίρος: 84,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Η χονδρική ξεκλειδώνει τις πόρτες της λιανικής

Χονδρική πώληση
Πηγή: Pixabay

Με συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων (B2B πωλήσεις) οι περισσότερες από τις μεγάλες αλυσίδες λιανικής, που λειτουργούν με πολλαπλές δραστηριότητες (ΚΑΔ), άνοιξαν εν μέσω lockdown και καθυστερήσεων στις online παραγγελίες μέρος, ή το σύνολο, του δικτύου των φυσικών καταστημάτων τους εξυπηρετώντας επαγγελματίες.

Έτσι, μετά τις αλυσίδες cash&carry τροφίμων και οικιακών ειδών, που με τιμολόγιο διέθεταν από πιάτα και σεντόνια μέχρι ποδήλατα και χριστουγεννιάτικα στολίδια ήδη από την αρχή του δεύτερου γενικού απαγορευτικού, αλυσίδες όπως η Praktiker, η Leroy Merlin, η JYSK, η Καυκάς, το Πλαίσιο (με 12 καταστήματα), η IKEA (κατάστημα Κηφισού), η Κωτσόβολος, καθώς και Public και Media-Markt, εξυπηρετούν δια ζώσης όποιον πιστοποιεί ότι διαθέτει επαγγελματικό ΑΦΜ. Το ίδιο πράττουν - και το έπρατταν και στο πρώτο lockdown - και τα καταστήματα που διαθέτουν εξοπλισμό φωτισμού, ξυλεία, οικοδομικά υλικά, χρώματα, σιδηρικά κ.ά. για την εξυπηρέτηση επιτηδευματιών και τεχνιτών.

Το «κλειδί» για το άνοιγμα των καταστημάτων βρίσκεται στη τελευταία ΚΥΑ που αφορά τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού CΟVID- 19. Συγκεκριμένα επιτρέπεται σε επιχειρήσεις που λειτουργούν με πολλαπλές δραστηριότητες (ΚΑΔ) να διαθέτουν σειρά προϊόντων σε όσους έχουν επαγγελματικό ΑΦΜ.

H είσοδος στα καταστήματα των δικτύων λιανικής, που εκμεταλλεύονται τις προβλέψεις της τελευταίας ΚΥΑ, επιτρέπεται μόνο σε έναν επαγγελματία ανά Α.Φ.Μ., που φέρει έγγραφο από το οποίο αποδεικνύεται η επαγγελματική του ιδιότητα και μόνο για έκδοση τιμολογίου. Τέτοια έγγραφα είναι η βεβαίωση αδείας κυκλοφορίας επιτηδευματία / ελ. επαγγελματία / μέλους διοίκησης από το Π.Σ. Εργάνη, εκτύπωση στοιχείων μητρώου από το TAXISNET, δελτίο επαγγελματικής ταυτότητας, πρόσφατο αντίγραφο έναρξης δραστηριότητας της επιχείρησης, πρόσφατο αντίγραφο Τaxis net με περιγραφή της επιχείρησης ως ενεργή, πρόσφατο παραστατικό έκδοσης της επιχείρησης ή άλλο παρόμοιο έγγραφο. 

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με όσα προβλέπει η τελευταία ΚΥΑ, επιχειρήσεις που λειτουργούν με πολλαπλές δραστηριότητες (ΚΑΔ), συνεχίζουν τη λειτουργία τους ως προς δραστηριότητες που δεν καταλαμβάνονται από τους ΚΑΔ της περ. α) υπό τις εξής προϋποθέσεις:

  1. Η προσέλευση των επαγγελματιών - αγοραστών γίνεται με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων περί μάσκας, χρήσης απολυμαντικού κατά την είσοδο και τήρησης ελάχιστης απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου.
  2. Κατά την είσοδο στο κατάστημα οι επαγγελματίες -αγοραστές επιδεικνύουν έγγραφο από το οποίο αποδεικνύεται η επαγγελματική τους ιδιότητα.
  3. Επιτρέπονται πωλήσεις μόνο με έκδοση τιμολογίου και όχι με απόδειξη λιανικής πώλησης.
  4. Η αναλογία επαγγελματιών - αγοραστών στον χώρο έκθεσης των επιχειρήσεων είναι 4:200 (άτομα/τ.μ.). Στα σημεία τιμολόγησης τηρείται απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των πελατών και μεταξύ υπαλλήλων και πελατών.
  5. Απαγορεύεται η παρουσία μη επαγγελματία αυτοτελώς ή ως συνοδού άλλου επαγγελματία.

Αντιδρά το ΕΕΑ στο «άνοιγμα» των μεγάλων αλυσίδων

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών εκφράζει την έντονη αντίδρασή του στο άνοιγμα των συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων,
υποστηρίζοντας ότι «την ώρα που χιλιάδες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου αγωνιούν για το πότε θα ανοίξουν και υπό ποιες προϋποθέσεις, ώστε να σώσουν ότι σώζεται από την εορταστική περίοδο, κάποιες μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων προχωρούν σε συγκαλυμμένη λιανική πώληση, "βαφτίζοντάς" την χονδρική».

Στην ίδια ανακοίνωση το ΕΕΑ επισημαίνει ότι με καταγγελίες μελών του, έχουν ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες προωθητικές ενέργειες από τέτοιες μεγάλες αλυσίδες, μέσω αποστολής μηνυμάτων και ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, όπου ενημερώνουν τους καταναλωτές για τη δυνατότητα που έχουν να προχωρήσουν σε αγορές χονδρικής.

«Από την στιγμή που υπάρχουν περισσότερα από 750.000 επαγγελματικά ΑΦΜ –τα οποία μάλιστα μπορούν να χρησιμοποιήσουν και συγγενικά πρόσωπα- είναι πολύ εύκολο για έναν καταναλωτή να κάνει μία αγορά που καμία σχέση δεν έχει με χονδρική, δίνοντας απλώς ένα επαγγελματικό ΑΦΜ και παίρνοντας τιμολόγιο. Και ήδη έχει ξεκινήσει μία τέτοια διαδικασία, η οποία γίνεται και με τη φυσική παρουσία του καταναλωτή. Μπορεί η χονδρική πώληση τυπικά να επιτρέπεται, όμως αυτή η απαράδεκτη πρακτική προκαλεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η Πολιτεία οφείλει να λάβει δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της», σημειώνει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Προσθέτει, δε, πως η πολιτεία οφείλει να ανακοινώσει άμεσα και το χρονοδιάγραμμα ανοίγματος του λιανεμπορίου, καθώς είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός ο κίνδυνος το αμέσως επόμενο διάστημα να κλείσουν δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και να χάσουν την εργασία τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι.

«Η στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και των αυτοαπασχολούμενων πρέπει να είναι από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, καθώς μόνο μέσα από την ανάπτυξη και την πρόοδο τους μπορεί να ανακάμψει η ελληνική οικονομία», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το ΕΕΑ. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ