Νέα
  • ΓΔ: 792.9 +0.56%
  • Τζίρος: 65,92 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Λεμονής: Εγκαινίασε τον 9ο της φούρνο στην Χαλκιδική

Ο φούρνος Λεμονή στην Αθυτο σήμερα

Το ένατο κατάστημά της στην Άθυτο Χαλκιδικής, το οποίο αποτελεί την τέταρτη προσθήκη στο δίκτυό της από το 2016 και έπειτα, εγκαινίασε η εταιρεία Λεμονής, η οποία την τελευταία πενταετία έχει επενδύσει πάνω από €2 εκατ. στην ανάπτυξη του δικτύου και την αναβάθμιση του εξοπλισμού της. Πρόκειται για μια πετρόκτιστη αποθήκη σιτηρών του 1950, εμβαδού 180 τ.μ, η οποία παρέμενε κλειστή από το 1989.

Η εταιρεία την ανακαίνισε το τελευταίο εξάμηνο, διατηρώντας όλα τα παραδοσιακά αρχιτεκτονικά στοιχεία του κτιρίου, που ανήκε στην οικογένεια Κατσάνη για περίπου 40 χρόνια και χρησίμευε για τη συγκομιδή, την αποθήκευση και την εμπορία δημητριακών. Το 1989, η επιχείρηση μεταφέρθηκε σε νέες εγκαταστάσεις, οπότε οι αποθήκες έμειναν αναξιοποίητες.

«Αμοιβαία αξία στην τοπική κοινωνία»

Ακολουθώντας τη φιλοσοφία της εταιρείας, που σχεδιάζει τα καταστήματά της με σκοπό να αποτελούν σημείο συνάντησης της τοπικής κοινωνίας και των επισκεπτών, ο νέος χώρος διαθέτει εξωτερικά τραπεζοκαθίσματα με φόντο το Δημοτικό Σχολείο και είναι κατάλληλος για άτομα με κινητικές δυσκολίες.

«Στοχεύουμε όλες μας οι δραστηριότητες να δημιουργούν αμοιβαία αξία στην τοπική κοινωνία, να την ενισχύουν οικονομικά και να την εξελίσσουν πολιτισμικά. Ήταν στρατηγική επιλογή να δώσουμε ζωή σε μια κλειστή αποθήκη σιτηρών και να συγκροτήσουμε μια νέα γειτονιά στο γραφικό χωριό της Αθύτου» δήλωσε ο Μιχάλης Λεμονής, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Η ανακαίνιση

Η ανακαίνιση, διάρκειας ενός εξαμήνου, εγκεκριμένη από την Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας, περιλάμβανε τη διατήρηση όλων των παραδοσιακών αρχιτεκτονικών στοιχείων του κτιρίου, όπως την ανακατασκευή της ξύλινης σκεπής με παρόμοια υλικά και την ενίσχυση των τοίχων με μπετό, οι οποίοι είχαν φτιαχτεί με ντόπια πέτρα.

Το κτίριο της οικογένειας Κατσάνη για περίπου σαράντα χρόνια χρησίμευε για τη συγκομιδή, την αποθήκευση και την εμπορία δημητριακών. Το 1989 η επιχείρηση μεταφέρθηκε σε νέες εγκαταστάσεις, οπότε οι αποθήκες έμειναν αναξιοποίητες. Τη μελέτη του έργου εκπόνησαν οι αρχιτέκτονες Γιάννης Βαλασάκης και Νίκος Μίκος, την στατική του επάρκεια ο Μηχανικός Αλέκος Οικονόμου και την υλοποίησή του ο εργολάβος Δημήτρης Λειβαδιώτης.

Το λευκό κυριαρχεί στην εσωτερική διακόσμηση

Ανοδικά και το 2022

Μολονότι το τουριστικό μείγμα που συγκεντρώνει η Κασσάνδρα Χαλκιδικής, δεν ευνοεί την περαιτέρω ανάπτυξη των πωλήσεων – καθώς η περιοχή συγκεντρώνει κυρίως επισκέπτες από το εξωτερικό, ενώ η κύρια αγορά για την εταιρεία είναι οι Έλληνες – εντούτοις η αλυσίδα φούρνων εμφανίζει ανάπτυξη και τη φετινή χρονιά.

Σημειώνεται ότι πέρυσι η εταιρεία εμφάνισε αύξηση του τζίρου της σε σχέση με το 2020, αν και δεν έφθασε τα επίπεδα προ πανδημίας. Η πανδημία «πάγωσε» τα φιλόδοξα σχέδια.

Η εταιρεία Λεμονής διατηρεί συνολικά εννέα καταστήματα στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής και συγκεκριμένα, στην Κασσάνδρα, με την πανδημία και τις γεωπολιτικές διαταραχές να έχουν παγώσει, για την ώρα, τα οποιαδήποτε σχέδια ανάπτυξης είχαν καταστρωθεί, σε επίπεδο καταστημάτων, αλλά και νέων concepts.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, η εταιρεία, αν και είχε σκοπό να επεκτείνει το δίκτυό της στην Ελλάδα πριν την πανδημία, πλέον παραμένει διστακτική λόγω και των πιέσεων που υφίσταται ο κλάδος HoReCa, αλλά και λόγω της έλλειψης καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού. Ενδιαφέρον εκ…Σερβίας.

Αυξημένο, ωστόσο, είναι το ενδιαφέρον από Σέρβο επιχειρηματία να επενδύσει στην εταιρεία της οικογένειας Λεμονή, με σκοπό να επεκταθεί το brand και να τοποθετηθούν τα προϊόντα του σε καταστήματα της Σερβίας, εξετάζοντας το ενδεχόμενο, ανάλογα και με την εγχώρια ζήτηση, να δημιουργηθεί και ένα δίκτυο καταστημάτων στα Βαλκάνια. Σημειώνεται ότι, μέχρι στιγμής η εταιρεία συνεργάζεται με καταστήματα του εξωτερικού, στέλνοντας κατεψυγμένα προϊόντα με την υπογραφή της, όπως είναι πίτες και σιροπιαστά.

Διευρυμένο δίκτυο χονδρικής Αξίζει να αναφέρουμε ότι η εταιρεία Λεμονής ξεκίνησε ως οικογενειακή επιχείρηση το 1978 στο Παλιούρι Χαλκιδικής και σήμερα, διαθέτει εννιά σύγχρονους και φιλόξενους φούρνους στην Κασσάνδρα και υποστηρίζει ένα διευρυμένο δίκτυο χονδρικής, ενώ παράγει τα προϊόντα της σε νέα και πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια, στα οποία εφαρμόζεται πιστοποιημένο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου τροφίμων.

Η αποθήκη πριν την ανακατασκευή
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ