Νέα
  • ΓΔ: 904.09 +0.09%
  • Τζίρος: 64,45 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ελλάκτωρ: Προχωρά σε εξαγορά του ακριβού ομολόγου του 2019 - Στόχος ο μηδενισμός των δανείων

Ελλάκτωρ
Κτίριο της Ελλάκτωρ

Σε επιθετική αγορά του ακριβού ομολόγου του 2019 προχωρά ο όμιλος Ελλάκτωρ στο πλαίσιο των κινήσεων για την πλήρη επαναφορά του στην κορυφή του κατασκευαστικού κλάδου.

Όπως έγινε γνωστό, χθες το απόγευμα, απηύθυνε πρόσκληση για την εξαγορά του ομολόγου του 2019. Η περίοδος αποδοχής προς τους ομολογιούχους θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου 2022.

Πρόκειται για μια στρατηγική κίνηση, καθώς η διοίκηση του ομίλου είχε βάλει ψηλά στην ατζέντα της την αποπληρωμή του. Να σημειωθεί πως το ομόλογο αυτό στοιχίζει κάθε χρόνο στην Ελλάκτωρ 45 εκατ. ευρώ μόνο για τοκοχρεολύσια και βέβαια το ποσό που αντιστοιχεί στην αποπληρωμή κεφαλαίου.

Το ομόλογο, ύψους 670 εκατ. ευρώ, είχε εκδοθεί το 2019 με επιτόκιο που άγγιζε το 6,4% και ημερομηνία λήξης το 2024. Για να μπορέσει να ολοκληρωθεί τότε η διαδικασία είχαν ενεχυριαστεί η μητρική Ελλάκτωρ, η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις και η ΗΛΕΚΤΩΡ.

Όπως έχει γίνει γνωστό, τα χρήματα για την εξαγορά του ομολόγου θα καλυφθούν από τη συμφωνία με τη Motor Oil. Για να θυμίσουμε, η συμφωνία περιλαμβάνει τη σύσταση μιας νέας νέας εταιρείας ΑΠΕ, με τη Motor Oil να διαθέτει το 75% των μετοχών και το 25% η Ελλάκτωρ. Από αυτή τη συμφωνία ο όμιλος Ελλάκτωρ θα λάβει το ποσό των 750 εκατ. ευρώ, ποσό που καλύπτει τις ανάγκες αποπληρωμής του ομολόγου του 2019.

Οι έξι κινήσεις που άλλαξαν την πορεία του ομίλου Ελλάκτωρ

Από τις αρχές του 2021 ο όμιλος Ελλάκτωρ έχει αλλάξει πορεία με έξι στρατηγικές κινήσεις που τον φέρνουν και πάλι στο προσκήνιο του κατασκευαστικού κλάδου.

Η πρώτη έγινε τον Ιανουάριο του 2021 με την είσοδο των Ολλανδών στη διοίκηση του ομίλου. Η κίνηση αυτή τότε είχε προκαλέσει αίσθηση. Η δεύτερη κίνηση ήταν η άμεση χρηματοδότηση από τη Reggeborgh του ομίλου με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Ήταν το πρώτο σημάδι της σημασίας που δίνουν οι επενδυτές του ομίλου για την πλήρη επαναφορά του.

Η τρίτη κίνηση, που είναι ίσως και η πιο σημαντική, ήταν η αλλαγή του μοντέλου διεκδίκησης έργων. Αυτό, σύμφωνα με πηγές με γνώση του ομίλου, οδήγησε το βαρύ χαρτί του, δηλαδή τις κατασκευές, σε οργανικά σχεδόν μηδέν ζημιές και το ανεκτέλεστο κοντά στα 3 δισ. ευρώ.

Φέτος μόνο η ΑΚΤΩΡ και η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις έχουν αναδειχθεί ανάδοχοι σε πολύ μεγάλα έργα, όπως τα δύο τμήματα του ΒΟΑΚ (Χερσόνησος-Νεάπολη και Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος), η επέκταση της Λεωφόρου Κύμης (με ΤΕΡΝΑ και ΙΝΤΡΑΚΑΤ), ο άξονας Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη (με την ΙΝΤΡΑΚΑΤ) και άλλα μεσαίου μεγέθους έργα, όπως το έργο που ολοκληρώνει τον κάθετο άξονα Αρδάνιο-Ορμένιο στην Εγνατία Οδό.

Η επόμενη στρατηγική κίνηση ήταν η εξαγορά του ποσοστού των Μπάκων-Καϋμενάκη (που όπως αποδείχθηκε ήταν μια win-win κίνηση) και η είσοδος της Motor Oil. Αυτή η αλλαγή στο μετοχικό καθεστώς του ομίλου άνοιξε και την πόρτα για την οικονομική εξυγίανση του ομίλου.

Η πέμπτη κίνηση ήταν η προαιρετική δημόσια προσφορά που έφτασε το ποσοστό της Reggeborgh στο 46,1% και την έκανε απόλυτη δύναμη στον ομιλικό κόσμο της Ελλάκτωρ. Η έκτη κίνηση είναι αυτή που περιγράφηκε παραπάνω και αφορά την πρόσκληση προς του ομολογιούχους για την αγορά του πανάκριβου ομολόγου του 2019.

Όπως σημειώνουν στελέχη του κατασκευαστικού κλάδου, αυτή η τελευταία κίνηση δεν είναι μόνο απόρροια της δυναμικής παρουσίας των Ολλανδών και της εμπιστοσύνης που δείχνουν στις δυνατότητες της χώρας και του κατασκευαστικού κλάδου.

Είναι μια κίνηση που αλλάζει συνολικά το προφίλ του ομίλου Ελλάκτωρ, ο οποίος «καθαρίζει» από ό,τι δανειακό βάρος έχει, εξυγιαίνεται και μπορεί απρόσκοπτα να κινηθεί πιο επιθετικά στον τομέα των κατασκευών. Επιπλέον, ο στόχος είναι να είναι ο μοναδικός όμιλος με μηδέν δάνεια. Αν γυρίσουμε τον χρόνο μόλις πριν από3 χρόνια και δούμε την τότε εικόνα, μιλάμε για ένα εντυπωσιακό comeback.

Επιπλέον, η κίνηση αυτή βελτιώνει και το χρηματοδοτικό προφίλ της Ελλάκτωρ, επιτρέποντας έτσι απρόσκοπτη πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ