Νέα
  • ΓΔ: 792.73 -0.68%
  • Τζίρος: 51,64 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΕ: Αυξήθηκαν οι πτωχεύσεις, μειώθηκαν οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων το β' τρίμηνο

Πηγή: AP

Οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων στην ΕΕ μειώθηκαν κατά 1,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο, ενώ παράλληλα αυξήθηκαν οι πτωχεύσεις κατά 2,2%, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Από την αρχή του έτους, οι νέες εγγραφές μειώνονται. Το πρώτο τρίμηνο σημειώθηκε μείωση 2,3% σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2021.

Ωστόσο, ο αριθμός των εγγραφών επιχειρήσεων τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2022 ήταν ακόμη υψηλότερος σε σύγκριση με την προ πανδημίας περίοδο, το 2019.

Πηγή: Eurostat

Πτωχεύσεις

Όσον αφορά τις κηρύξεις πτώχευσης, αυξήθηκαν για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο. Η αύξηση ξεκίνησε το τρίτο τρίμηνο του 2021, έπειτα από αισθητή πτώση 11% το δεύτερο τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του ίδιου έτους. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2022, οι δηλώσεις πτώχευσης αυξήθηκαν κατά 2,2%, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο.

Πού σημειώθηκαν οι περισσότερες χρεοκοπίες

Οι κηρύξεις πτώχευσης αυξάνονται περισσότερο στον τομέα των μεταφορών το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Εξετάζοντας τις πτωχεύσεις ανά δραστηριότητα, μόνο οι κλάδοι των κατασκευών και της πληροφόρησης & επικοινωνίας κατέγραψαν μείωση στον αριθμό των πτωχεύσεων το β' τρίμηνο του 2022, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο (-12% και -4%, αντίστοιχα). Από την άλλη πλευρά, άλλες δραστηριότητες παρουσίασαν αύξηση των πτωχεύσεων. Οι μεταφορές και η αποθήκευση (+16%) και η εκπαίδευση, η υγεία και οι κοινωνικές δραστηριότητες (+12%) ήταν οι δραστηριότητες με τις υψηλότερες αυξήσεις στον αριθμό των χρεοκοπιών το δεύτερο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Σε σύγκριση με τις περιόδους πριν από την πανδημία (δηλαδή πριν από το 2020), ο αριθμός των πτωχεύσεων το δεύτερο τρίμηνο του 2022 ήταν χαμηλότερος στους περισσότερους τομείς της οικονομίας με δύο κύριες εξαιρέσεις: μεταφορές - αποθήκευση και διαμονή -υπηρεσίες διατροφής (όπου το ποσοστό ήταν υψηλότερο το 2022 από ό,τι πριν από την πανδημία).

Οι μεγαλύτερες μειώσεις στον αριθμό των πτωχεύσεων σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2022 και την περίοδο πριν από την πανδημία (δηλαδή πριν από το 2020) καταγράφηκαν στη βιομηχανία, τις κατασκευές, την πληροφόρηση και επικοινωνία και το εμπόριο.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ