Νέα
 • ΓΔ: 1422.75 -0.14%
 • Τζίρος: 80,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γιατί το deal στη Βουλγαρία είναι win-win για ΔΕΛΤΑ και Ελληνικά Γαλακτοκομεία

Win-win θεωρείται το deal στη Βουλγαρία μεταξύ των εταιρειών Ελληνικά Γαλακτοκομεία και ΔΕΛΤΑ, όπως επισημαίνεται από τις δύο πλευρές. Ειδικότερα, η πλήρης εξαγορά της United Milk Company (UMC), θυγατρικής της Vivartia στη Βουλγαρία, θα ενδυναμώσει την παρουσία της Ελληνικά Γαλακτοκομεία στα Βαλκάνια.

Πρόκειται για τη δεύτερη εξαγορά που ανακοινώνει το τελευταίο διάστημα ο Όμιλος της οικογένειας Σαράντη, μετά την απόκτηση του 49% της κυπριακής γαλακτοβιομηχανίας Κουρούσιης την προηγούμενη εβδομάδα.

Αγορά με μεγάλα περιθώρια κέρδους

Η Ελληνικά Γαλακτοκομεία, στο πλαίσιο της στρατηγικής για περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας της στα Βαλκάνια, έκρινε ότι η εξαγορά της UMC θα ωφελήσει τον Όμιλο, που επιθυμεί να αυξήσει το μερίδιό του στη Βουλγαρία.

«Η αγορά της Βουλγαρίας παρουσιάζει μεγάλα περιθώρια κέρδους και στόχος της Ελληνικά Γαλακτοκομεία είναι να αυξηθεί η παραγωγική δυναμική της UMC», σύμφωνα με πηγές με γνώση.

Η συναλλαγή τελεί υπό την αίρεση ολοκλήρωσης των απαραίτητων εγκρίσεων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας και μετά και την τυπική ολοκλήρωσή της ο όμιλος θα εκτιμήσει τις ανάγκες της νεοαποκτηθείσας εταιρείας και της αγοράς και θα εξεταστεί το ενδεχόμενο της από κοινού παραγωγής νέων προϊόντων.

Συναλλαγή σε πολύ καλό τίμημα

Από την πλευρά του πωλητή, η κίνηση είναι ουσιαστικής σημασίας για τη ΔΕΛΤΑ -η οποία εκτιμά ότι έγινε και σε πολύ καλό τίμημα για αυτήν- και «έρχεται να κεφαλαιοποιήσει την ήδη σημαντική και επιτυχημένη πορεία μιας ώριμης εταιρείας, σε μια δευτερεύουσας σημασίας αγορά, αυτήν της Βουλγαρίας, αποτελεί δε το επόμενο βήμα στην υλοποίηση μίας ισχυρής και ανταγωνιστικής ανάπτυξης με κύριους στόχους την περαιτέρω εστίαση και ενίσχυση της ηγετικής της θέσης στην εγχώρια αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων και τροφίμων με την είσοδο σε νέες κατηγορίες προϊόντων και την παράλληλη ενδυνάμωση των υπαρχόντων brands».

Εστίαση στην ελληνική αγορά

Επισημαίνεται δε από πηγές προσκείμενες στον όμιλο της Vivartia ότι «σε συνδυασμό με τις πρόσφατες κινήσεις αξιοποίησης ανενεργών παγίων (εργοστάσια Ταύρου και Πλατέως Ημαθίας), με την πώληση της UMC, η ΔΕΛΤΑ προχωρά σε νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες και σε νέες αναπτυσσόμενες αγορές στον κλάδο γαλακτοκομικών και τροφίμων με έμφαση στην ελληνική αγορά και με στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού επιχειρηματικού ομίλου».

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε ότι στα τέλη της περασμένης χρονιάς η ΔΕΛΤΑ είχε προχωρήσει στην εξαγορά της Δανιήλ Σ. Γκατένιο & Υιός ΑΕ, η οποία δραστηριοποιείται στην εισαγωγή, εξαγωγή και εμπορία γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων.

Επόμενες κινήσεις

Στις επόμενες κινήσεις της ΔΕΛΤΑ περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

 • Η συνεχής βελτιστοποίηση της παραγωγικής και εμπορικής της λειτουργίας.
 • Η ενδυνάμωση του χαρτοφυλακίου των brands.
 • Η συνεχιζόμενη επένδυση στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες και στους ανθρώπους της.
 • Η ενίσχυση των συνεργασιών και συνεργειών στον πρωτογενή τομέα.

Το προφίλ της UMC

Η UMC, που ιδρύθηκε το 1959 και από το 2006 αποτελεί θυγατρική της Vivartia Holding στην Βουλγαρία, εδρεύει στο Plovdiv και αποτελεί ηγέτιδα δύναμη στον κλάδο των γαλακτοκομικών στην αγορά της γείτονας χώρας, έχοντας κύρια παρουσία στο γάλα, τα λευκά τυριά, σε φυτικά προϊόντα, αλλά και στο παραδοσιακό πρόβειο γιαούρτι, το οποίο αποτελεί ιδιαίτερα δημοφιλές προϊόν για την αγορά των Βαλκανίων.

Το portfolio της United Milk Company (UMC), που εξάγει κυρίως σε ΗΠΑ, Αυστραλία, Λίβανο, Καναδά και Ρωσία, περιλαμβάνει διάφορα brands, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες μας, θα ενισχυθούν, καθώς θα αυξηθεί το capacity του εργοστασίου στη Βουλγαρία.

INFO UMC
Μεγέθη

 • Κύκλος εργασιών (2021): €52,5 εκατ.
 • Κέρδη EBITDA (2021): €5,15 εκατ.
 • Κέρδη προ φόρων (2021): €1,65 εκατ.
 • Εργαζόμενοι: 500

Brands

 • ΒΕΡΕΙΑ: Φρέσκο γάλα και γιαούρτι.
 • FIBELLA: Γάλα και γιαούρτι με γεύση φρούτων, γάλα και κρέμα UHT, όπως επίσης και τις σειρές Vitalact, Khansko και Russalka.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ