Νέα
  • ΓΔ: 903.97 -2.04%
  • Τζίρος: 84,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γ. Στάσσης: Αβεβαιότητα στις αγορές - Κοντά σε εξαγορά στη Ρουμανία

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώρτγος Στάσσης
Ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης / Πηγή: Eurokinissi

Μεγάλη αβεβαιότητα επικρατεί στις αγορές και οι σχεδιασμοί αλλάζουν μέρα με τη μέρα είπε χθες μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη των αναλυτών για τα αποτελέσματα εξαμήνου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης. Η ΔΕΗ, ωστόσο σημείωσε, σε αυτή τη συγκυρία βρέθηκε με ισχυρή ρευστότητα που της επιτρέπει να αντεπεξέρχεται.

Σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών που έχει αποφασίσει η εταιρεία, σημείωσε ότι πρόκειται να ξεκινήσει στις 20-30 Σεπτεμβρίου. Όπως είπε η εταιρεία συνεχίζει κανονικά το επιχειρηματικό της πρόγραμμα και εξετάζει στόχους εξαγορών εκτός Ελλάδας. Μάλιστα, σύντομα, τους επόμενους μήνες σημείωσε ότι η εταιρεία θα είναι έτοιμη να ανακοινώσει κάποια εξαγορά στη Ρουμανία.

Εν τω μεταξύ, τον Ιανουάριο του 2023 αναμένεται να μπει σε εμπορική λειτουργία η λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ, την Πτολεμαιδα 5, που τον Οκτώβριο εισέρχεται σε δοκιμαστική λειτουργία.

Όσον αφορά στα αποτελέσματα εξαμήνου η ΔΕΗ εμφάνισε EBITDA στα 429,3  εκ. ευρώ και έτσι ευθυγραμμίζεται με το στόχο για EBITDA στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, παρά τη μεγάλη αύξηση των λειτουργικών δαπανών, και κυρίως των δαπανών για αγορές ενέργειας και για φυσικό αέριο, η οποία ουσιαστικά οφείλεται στις εξαιρετικά αυξημένες τιμές φυσικού αερίου που ωθούν ανοδικά και τις τιμές στην χονδρεμπορική αγορά.

Για να ανταπεξέλθει στις μεγάλες ανάγκες σε κεφάλαια κίνηση και τα αυξημένα κόστη στο hedging, αύξησε το δανεισμό της κατά 355 εκατ. ευρώ.  Ο καθαρός δανεισμός στο πρώτο εξάμηνο ανήλθε σε 2,245 δισ. ευρώ από 1,89 το αντίστοιχο περσινό αυξάνοντας τον δείκτη net debt/EBITDA στο 2,7 από 2,2 που ήταν πριν ένα χρόνο.

Ανθεκτικότητα και ανάπτυξη

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Γεώργιος Στάσσης δήλωσε: «Tα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου καταδεικνύουν την ανθεκτικότητα του Ομίλου παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες εντός των οποίων δραστηριοποιείται σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο, στηρίζοντας παράλληλα τους πελάτες με σημαντικές εκπτώσεις και σταθερά τιμολόγια.

H λειτουργική κερδοφορία παρέμεινε σε επίπεδα εντός των στόχων του προϋπολογισμού, ενώ συνεχίσαμε να αυξάνουμε τις επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό του Δικτύου Διανομής και την αύξηση της ισχύος μας σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής μας για επιλεκτικές εξαγορές σε γειτονικές χώρες αλλά και στην Ελλάδα, προχωρήσαμε σε συμφωνία με την Volterra για την απόκτηση χαρτοφυλακίου έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας συνολικής ισχύος 112MW. Πρόκειται για χαρτοφυλάκιο το οποίο γνωρίζουμε ήδη καλά λόγω της συμμετοχής μας σε μέρος αυτού με 45% και περιλαμβάνει έργα τόσο σε λειτουργία όσο και έτοιμα για κατασκευή.

Παράλληλα, συνεχίζουμε την οργανική ανάπτυξη μέσω της ωρίμανσης του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου έργων μας σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, εξασφαλίζοντας περιβαλλοντικούς όρους για άλλα 100MW και προχωρώντας στην προκήρυξη Φωτοβολταϊκών Πάρκων συνολικής ισχύος 644MW στην περιοχή της Πτολεμαΐδας.

Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τους πελάτες μας να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση μέσα από καμπάνιες ενημέρωσης ενώ προσφέρουμε σημαντικά βελτιωμένη εμπειρία και παρέχουμε περισσότερη αξία μέσω νέων προϊόντων και υπηρεσιών.

Μέσα από τις δράσεις που αναλαμβάνουμε, επιβεβαιώνουμε τον στόχο που έχουμε θέσει για διατήρηση της επαναλαμβανόμενης λειτουργικής κερδοφορίας το 2022 στα επίπεδα του 2021 και συνεχίζουμε την προσήλωσή μας στην υλοποίηση του  επιχειρηματικού μας σχεδίου, που είναι ο μόνος δρόμος για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και τις εισαγόμενες ανατιμήσεις και με πολλαπλά οφέλη για τους μετόχους μας, το περιβάλλον και την κοινωνία.»

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ