Νέα
  • ΓΔ: 903.97 -2.04%
  • Τζίρος: 84,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Hellenic Catering: Αύξηση τζίρου το 2021, αλλά διεύρυνση των ζημιών λόγω ενεργειακού κόστους

Πηγή: helleniccatering.gr
Πηγή: helleniccatering.gr

Μπορεί η Hellenic Catering (θυγατρική του ομίλου Goody’s) να κατάφερε να ανακάμψει πέρυσι -αυξάνοντας κατά 24% τον τζίρο της, στα €47 εκατ.- καλύπτοντας μέρος των απωλειών του 2020, ωστόσο οι ζημιές της διευρύνθηκαν στα επίπεδα των €4,34 εκατ. από ζημιές €880 χιλ. την αμέσως προηγούμενη χρονιά.

Συνολικά τα μεγέθη συνολικά παρέμειναν μακριά από τα προ πανδημίας επίπεδα, καθώς το 2019 είχε κλείσει με τζίρο €59,14 εκατ., μικτό κέρδος €6,43 εκατ. και κερδοφόρο τελικό αποτέλεσμα, ύψους €3,267 εκατ.

Για το 2022 προβλέπεται αύξηση των πωλήσεων και βελτίωση των αποτελεσμάτων, ωστόσο η διοίκηση αναγνωρίζει ότι «οι προκλήσεις είναι πολλές και σημαντικές, καθώς η εταιρεία λειτουργεί σε ένα ιδιαίτερα ρευστό περιβάλλον, που επηρεάζεται σημαντικά από την πορεία της πανδημίας».

Ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες και ενέργεια

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, «η συνέχιση της κρίσης λόγω COVID-19 και το 2021, καθώς και η παράταση των περιοριστικών μέτρων μέχρι και τον μήνα Μάιο, επηρέασαν αρνητικά την ανάκαμψη των πωλήσεών μας, οι οποίες άρχισαν να βελτιώνονται από τους καλοκαιρινούς μήνες και έπειτα». Εκτός από την υστέρηση της ανάκαμψης των πωλήσεων, σημαντικό αρνητικό ρόλο στην κερδοφορία της εταιρείας έπαιξαν:

  • το σταδιακό κύμα ανατιμήσεων πρώτων υλών που ξεκίνησε στα μέσα της άνοιξης και επιδεινώθηκε ραγδαία από τα μέσα φθινοπώρου και έπειτα,
  • η σταδιακή αύξηση του κόστους ενέργειας που ξεκίνησε από τον Ιούνιο και επιδεινώθηκε ραγδαία μετά τον Σεπτέμβριο.

Γιατί παρέμεινε σε ζημιογόνο έδαφος 

Επισημαίνεται ότι «η εταιρεία μας κατάφερε, κατά το μέγιστο δυνατό τρόπο, να απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των παραπάνω αυξήσεων του κόστους της και προχώρησε σε ελάχιστες επιλεκτικές ανατιμήσεις των προϊόντων της προκειμένου να στηρίξει τον τομέα της αγοράς εστίασης όπου δραστηριοποιείται. Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν να υπάρξει αντίκτυπος στα αποτελέσματα της εταιρείας, όπου για ακόμη μία χρονιά ήταν ζημιογόνα».

Κάλυψη των ταμειακών της αναγκών

Οι ταμειακές ανάγκες που δημιουργήθηκαν κατά το 2020 και συνεχίστηκαν τους πρώτους μήνες του 2021, καλύφθηκαν κυρίως με χρήση των κρατικών μέτρων στήριξης, ενώ παράλληλα, και σε συνεργασία με τα τραπεζικά ιδρύματα εγκρίθηκε η λήψη νέου ομολογιακού δανείου για την κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης με την εγγύηση που παρέχεται από το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19 της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, συνολικού ύψους €14 εκατ.

Η εκταμίευση του εν λόγω δανείου έγινε εντός του α’ τριμήνου 2021. Τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς πραγματοποιήθηκε αναδιάρθρωση του, από το 2019, δανείου της εταιρείας και μετατροπής του σε κοινό ομολογιακό δάνειο ύψους €5,631 εκατ. με ευνοϊκότερους χρηματοδοτικούς όρους.

Επενδύσεις ύψους €1,346 εκατ. το 2021

Η Hellenic Catering, στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού της παραγωγικής διαδικασίας και βελτίωση όλων των συνθηκών στις εγκαταστάσεις της, προχώρησε σε αντικατάσταση μέρους καθώς και στην προμήθεια νέου μηχανολογικού εξοπλισμού παραγωγής προκειμένου να καλύψει τις απαραίτητες ανάγκες παραγωγής και αποθήκευσης των ειδών της όπως και να διασφαλίσει την υψηλή ποιότητα των προϊόντων της.

Επίσης στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου διανομών, πραγματοποιήθηκε αγορά 10 φορτηγών-ψυγείων αυτοκινήτων. Γενικά το σύνολο των παραπάνω επενδύσεων που πραγματοποιήθηκε το 2021 ανήλθε στο ύψος των €1,346 εκατ. περίπου.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ