Νέα
  • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
  • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιώτης: Νέες επενδύσεις €10,1 εκατ. το 2021 – Ανοιχτή για εξαγορές

Μετά το ρεκόρ πωλήσεων που σημείωσε το 2020 η Γιώτης, ευνοημένη από τις συγκυρίες κατανάλωσης που διαμορφώθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας, η περυσινή χρονιά κύλησε με κάμψη των μεγεθών της. Ο τζίρος της εταιρείας υποχώρησε κατά 11,05% και του ομίλου κατά 6,51%, ενώ η σημαντική πτώση της μικτής κερδοφορίας – η οποία άγγιξε το 20% - αποδίδεται από τη διοίκηση στη μείωση του τζίρου, ταυτόχρονα με την ενεργειακή κρίση και την αύξηση των τιμών σε πρώτες ύλες και υλικά συσκευασίας.

Επενδυτικό πλάνο

Παρά την αστάθεια του οικονομικού περιβάλλοντος, ο Όμιλος συνέχισε απρόσκοπτα την υλοποίηση του επενδυτικού του πλάνο, το οποίο για τη χρήση του 2021 ανήλθε σε € 10,1 εκατ. (από €14,1 εκατ. το 2020) και αφορά σε:

  • Νέο κτίριο βιομηχανικής παραγωγής και χώρου γραφείων καθώς και επένδυση σε νέο μηχανολογικό εξοπλισμό της Στάμου συνολικού ύψους €3,5 εκατ. Το νέο κτίριο ανεγέρθη επί της Λ. Καραμανλή 206 (παραπλεύρως του υφιστάμενου κτιρίου) αποτελεί μία υπερσύγχρονη εγκατάσταση που διασφαλίζει την περαιτέρω αναπτυξιακή πορεία της γαλακτοβιομηχανίας Στάμου διατηρώντας και ενισχύοντας την απαράμιλλη ποιότητα των παραδοσιακών προϊόντων της εταιρείας. Το νέο εργοστάσιο ξεκίνησε να λειτουργεί σταδιακά εντός του α’ εξαμήνου του 2021
  • Νέο κτίριο βιομηχανικής παραγωγής στο Αγρίνιο καθώς και επένδυση σε νέο μηχανολογικό εξοπλισμό της Γιώτης συνολικού ύψους €6,6 εκατ.

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

Ακόμη, κατά την περυσινή χρήση πραγματοποιήθηκε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των θυγατρικών της:

  • Jotis International Investments Ltd με έδρα την Κύπρο, € 2,5 εκατ.
  • Αττικοί Ορίζοντες, €1,4 εκατ.
  • Royal TM Ltd, με έδρα την Βουλγαρία, την οποία κάλυψε στο σύνολό της η Jotis International Investments Ltd, €750 χιλ.

Επίσης, το 2021 η εταιρεία προέβη σε πωλήσεις αμοιβαίων κεφαλαίων αξίας ύψους €900 χιλ. από τις οποίες προέκυψαν κέρδη ποσού €130,8 χιλ. Παράλληλα προέβη σε αγορές μετοχών και αμοιβαίων κεφαλαίων ποσού € 2,43 εκατ.

Μειωμένες απαιτήσεις

Αναφορικά με τις εμπορικές απαιτήσεις του ομίλου, αυτές υποχώρησαν σε €23,75 εκατ. από €25,63 εκατ. το 2020, ενώ μειωμένες ήταν και οι λοιπές απαιτήσεις (αφού μειωθούν οι προβλέψεις για επίδικους πελάτες & χρεώστες), στα €4,11 εκατ. από €5,06 εκατ. το 2020. Επίσης ο όμιλος μείωσε τον μακροπρόθεσμο δανεισμό της κατά €3,5 εκατ. περίπου, στα €29 εκατ., ωστόσο στο σύνολό τους οι υποχρεώσεις αυξήθηκαν ελαφρώς, στα €63,33 εκατ. από €62,45 εκατ. την αμέσως προηγούμενη χρονιά. Αυτό αποδίδεται βασικά στην αύξηση κατά €5 εκατ. στις εμπορικές της υποχρεώσεις προς προμηθευτές.

Ο Όμιλος διαθέτει μια καλή χρηματοοικονομική θέση και συνολική διαθέσιμη ρευστότητα που υπερβαίνει τα €8,247 εκατ. για τον Όμιλο (από €11,94 εκατ. το 2020) η οποία καλύπτει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις μέχρι και το τέλος του 2022

Οι φετινοί στόχοι

Κυριότεροι στόχοι της διοίκησης για το 2022 είναι η περαιτέρω ενδυνάμωση των δραστηριοτήτων των εταιρειών του Ομίλου, η υλοποίηση συνεργειών σε όλα τα επίπεδα της δραστηριοποίησής τους μέσα από την υλοποίηση κεφαλαιουχικών επενδύσεων και την ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων. Παράλληλα, βασικό πυλώνα της στρατηγικής αποτελεί η συνεχής ανάπτυξη των πωλήσεων εκτός Ελλάδας.

Εντός του 2022 ο Όμιλος συνεχίζει να υλοποιεί εκτεταμένο πρόγραμμα σημαντικών επενδύσεων σε κτιριακές εγκαταστάσεις και μηχανολογικό εξοπλισμό για τις εταιρείες Γιώτης και Στάμου. Επισημαίνεται τέλος πως «πέραν της επιμέρους λειτουργικής ανάπτυξης των δραστηριοτήτων των εταιρειών του Ομίλου, η Διοίκηση συνεχίζει να αξιολογεί κάθε ενδιαφέρουσα επέκταση των δραστηριοτήτων μέσω νέων εξαγορών».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ