Νέα
 • ΓΔ: 791.42 -0.88%
 • Τζίρος: 65,15 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Viohalco: Τζίρος 3,6 δισ. και EBITDA 355 εκατ. το α’ εξάμηνο - Ποιοι τομείς «καλπάζουν»

Viohalco

Οι εταιρείες της Viohalco σημείωσαν ισχυρές οικονομικές επιδόσεις στο εξάμηνο του 2022, αξιοποιώντας τη βελτιστοποιημένη παραγωγική δυναμικότητα, τα διευρυμένα χαρτοφυλάκια προϊόντων, καθώς και τη σημαντική ζήτηση που εκδηλώθηκε για τα προϊόντα τους.

Αλουμίνιο

Ο τομέας έλασης αλουμινίου της ElvalHalcor ενίσχυσε περαιτέρω την ανταγωνιστική του θέση στην αγορά κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, καταγράφοντας αύξηση του όγκου πωλήσεων και επιτυγχάνοντας σημαντικές επιδόσεις σε όλους τους στρατηγικούς κλάδους της αγοράς.

Ο κλάδος αλουμινίου αντέδρασε αποτελεσματικά έναντι των αυξήσεων του κόστους, προχωρώντας σε βελτιώσεις της παραγωγικότητας και αυξήσεις των τιμών κατεργασίας. Οι επιδόσεις αυτές προέκυψαν χάρη στο ευνοϊκό περιβάλλον της αγοράς, σε συνδυασμό με την πρόσθετη παραγωγική δυναμικότητα που εξασφαλίστηκε χάρη στην επένδυση για το τετραπλό θερμό έλαστρο αλουμινίου Tandem στο εργοστάσιο Οινοφύτων και τη γραμμή επίστρωσης λάκας στο εργοστάσιο Μάνδρας.

Ως αποτέλεσμα αυτών των λειτουργικών βελτιώσεων επετεύχθη βελτιστοποιημένο προϊοντικό μείγμα το οποίο κατευθύνεται προτίστως στους τομείς των συσκευασιών (άκαμπτες και εύκαμπτες), των μεταφορών, των δομικών έργων και των κατασκευών.

Γιάννης Στασινόπουλος

Συνεχίζονται οι επενδύσεις στα Οινόφυτα

Παράλληλα συνεχίζονται οι επενδύσεις στο εργοστάσιο της Elval στα Οινόφυτα για το ψυχρό έλαστρο έξι ραούλων και την αυτοματοποιημένη γραμμή βαφής. Μετά την ολοκλήρωση του έργου, η Elval θα μπορέσει να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της, αξιοποιώντας τον προηγμένης τεχνολογίας εξοπλισμό και την ενισχυμένη παραγωγική δυναμικότητα για να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες στρατηγικής ανάπτυξης και να διατηρήσει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα στην αγορά αλουμινίου.

Στο πλαίσιο της περαιτέρω επέκτασης, αποκτήθηκαν εγκαταστάσεις logistics παραπλέυρως του εργοστασίου της Elval.

Στην Bridgnorth Aluminium, η ζήτηση παρέμεινε ισχυρή και η εταιρεία κατάφερε να αυξήσει τους όγκους των πωλήσεών της κατά 2% έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2021. Συνέχισε τις προσπάθειες ανάπτυξης του χαρτοφυλακίου των προϊόντων της και αύξησε τις παραδόσεις της, ιδίως στους τομείς των άκαμπτων συσκευασιών, των δομικών έργων και των κατασκευών, αντισταθμίζοντας τις μειωμένες παραδόσεις στον τομέα της λιθογραφίας.

Μετακύληση του αυξημένου κόστους

Η εταιρεία αντιμετώπισε πληθωριστικές πιέσεις αναφορικά με τα κόστη μετάλλων, ενέργειας, μεταφορών και εργατικού δυναμικού, αλλά κατάφερε να μετακυλήσει το μεγαλύτερο μέρος αυτού του κόστους με την ενσωμάτωση ειδικών προσαυξήσεων στο μοντέλο τιμολόγησης που εφαρμόζει. Συνολικά, κατέγραψε αύξηση της κερδοφορίας.

Η Etem Gestamp κατέγραψε δυναμικό πρώτο εξάμηνο. Καθοριστικοί παράγοντες για την οικονομική της επίδοση υπήρξαν οι υψηλοί όγκοι πωλήσεων με σημαντικά περιθώρια κερδοφορίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, η υψηλή αποδοτικότητα της παραγωγής και η συστηματική παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου στους πελάτες.

Το... αποτύπωμα του πολέμου

Η έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία άφησε το αποτύπωμά της στις επιδόσεις του δεύτερου τριμήνου με πτώση της ζήτησης για τα προϊόντα της αυτοκινητοβιομηχανίας και άλλων βιομηχανιών. Συνολικά, οι πωλήσεις κινήθηκαν χωρίς διακυμάνσεις έναντι του περσινού πρώτου εξαμήνου, ενώ το επενδυτικό σχέδιο συνεχίστηκε απρόσκοπτα. Η αποτελεσματική βελτιστοποίηση του χαρτοφυλακίου προϊόντων της Etem σε συνδυασμό με τις λειτουργικές βελτιώσεις είχε ως αποτέλεσμα καλύτερες επιδόσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, παρά τους χαμηλότερους όγκους, λόγω της εστίασης στα αρχιτεκτονικά συστήματα και τα ειδικά προσαρμοσμένα βιομηχανικά προφίλ

Χαλκός

Ο κλάδος του χαλκού συνέχισε τις ισχυρές επιδόσεις του προηγούμενου έτους, με τη ζήτηση να διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα στις περισσότερες τελικές αγορές. Οι όγκοι πωλήσεων των σωλήνων χαλκού κατέγραψαν άνοδο άνω του 6%. Οι πωλήσεις των πλατέων προϊόντων σημείωσαν κάμψη κατά 4%, καθώς η Sofia Med επέλεξε να στρέψει το μείγμα σε προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, με υψηλότερη κερδοφορία και μακροπρόθεσμες προοπτικές. Επιπλέον, η αυξημένη ζήτηση υποστήριξε τις διψήφιες αυξήσεις του όγκου πωλήσεων όλων των προϊόντων διέλασης.

Μετά την ισχυρή ανάκαμψη το 2021, οι πωλήσεις των συρμάτων περιελίξεων κατέγραψαν σημαντική πτώση εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022, καθώς το ανταγωνιστικό περιβάλλον δεν επέτρεψε στην Cablel Wires να μετακυλήσει όλες τις αυξήσεις κόστους στους πελάτες.

Ισχυρή ζήτηση και έλλειψη προσφοράς

Σε όλες τις άλλες βασικές κατηγορίες προϊόντων, χάρη στην ισχυρή ζήτηση και την έλλειψη προσφοράς, ο κλάδος χαλκού κατόρθωσε να αυξήσει τις τιμές πέραν των ταχέως αυξανόμενων στοιχείων κόστους, βελτιώνοντας την κερδοφορία του.

Τα αποθέματα για τον κλάδο χαλκού βρίσκονταν σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα, λόγω της προγραμματισμένης διακοπής λειτουργίας και συντήρησης της πρέσας διέλασης της μονάδας παραγωγής σωλήνων της Halcor. Λόγω απρόβλεπτων περιστάσεων, η διακοπή λειτουργίας αναβλήθηκε από τον Αύγουστο για τον Οκτώβριο.

Επιδείνωση συνθηκών στο β’ εξάμηνο

Οι συνθήκες της αγοράς κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022 αναμένεται να επιδεινωθούν, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις και τα αυξανόμενα επιτόκια δημιουργούν αβεβαιότητα και επηρεάζουν την ανάπτυξη στις περισσότερες αγορές. Δεδομένου ότι τα παραπάνω θα επηρεάσουν τους περισσότερους ανταγωνιστές, δεν αναμένεται πίεση στις τιμές. Επιπλέον, το σημαντικό χαρτοφυλάκιο ανεκτέλεστων παραγγελιών σε ορισμένους κλάδους αναμένεται να υποστηρίξει τους όγκους πωλήσεων, υπό κανονικές συνθήκες. Η αναμενόμενη αναβάθμιση της πρέσας διέλασης θα ενισχύσει τη μελλοντική ανάπτυξη και την αποδοτικότητα της μονάδας παραγωγής σωλήνων. Παράλληλα οι μακροπρόθεσμες τάσεις ζήτησης για τα προϊόντα του κλάδου παραμένουν θετικές. Τέλος, οι στοχευμένες επενδύσεις σε προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας και οι βελτιώσεις της παραγωγικότητας, ως αποτέλεσμα της καμπύλης εκμάθησης, αναμένεται να ενισχύσουν τη δυναμικότητα παραγωγής πλατέων προϊόντων και να οδηγήσουν σε αυξημένα μεγέθη.

Καλώδια

Ο κλάδος των καλωδίων ανταποκρίθηκε στην αύξηση της ζήτησης για καλώδια ισχύος και τηλεπικοινωνιών σε όλες τις κύριες γεωγραφικές περιοχές (Κεντρική Ευρώπη, Βαλκάνια και χώρες Νοτιοανατολικής Μεσογείου) που δραστηριοποιείται, ενώ όλα τα εργοστάσια είχαν πλήρες πρόγραμμα παραγωγής καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου. Επιπλέον, ο τομέας των καλωδιακών έργων παρέμεινε ο κύριος πυλώνας κερδοφορίας του κλάδου, χάρη στην αποτελεσματική εκτέλεση των παραγγελιών που είχαν ανατεθεί τα τελευταία χρόνια. Οι συμμετοχές σε διαγωνισμούς εντάθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, καθώς η έντονη δραστηριότητα στις αγορές των υπεράκτιων αιολικών πάρκων και των διασυνδέσεων συνεχίστηκε αμείωτη.

Ποια έργα εκτελέστηκαν

Ειδικότερα, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 εκτελέστηκαν με επιτυχία τα ακόλουθα έργα εξ ολοκλήρου ή εν μέρει:

 • Ολοκληρώθηκε η παραγωγή του υποβρύχιου καλωδίου μήκους 83 χλμ. για την ηλεκτρική διασύνδεση Νάξου, Σαντορίνης και Θηρασίας. Η εγκατάσταση αναμένεται να ολοκληρωθεί βάσει χρονοδιαγράμματος έως το τέλος του 2022.
 • Ολοκληρώθηκε η παραγωγή των πρώτων παρτίδων inter-array καλωδίων 66kV για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Doggerbank στο Ηνωμένο Βασίλειο, το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στον κόσμο, ενώ οι υπόλοιπες ποσότητες για το ίδιο έργο θα συνεχίσουν να παράγονται καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022 και του 2023.
 • Ξεκίνησε η παραγωγή inter-array καλωδίων 66 kV με μόνωση XLPE για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Vesterhav Nord / Syd.
 • Πραγματοποιήθηκε εντός χρονοδιαγράμματος η εγκατάσταση της διασύνδεσης του αιολικού πάρκου Καφηρέας ΙΙ με το ηπειρωτικό δίκτυο της Ελλάδας.
 • Υλοποιήθηκαν αρκετά χερσαία έργα στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου που είχαν ανατεθεί το 2021. Κατά τη διάρκεια της περιόδου, η Hellenic Cables εξασφάλισε αρκετές αναθέσεις για έργα υψηλής τάσης και inter-array καλώδια, αυξάνοντας το χαρτοφυλάκιο ανεκτέλεστων παραγγελιών για τον κλάδο σε περίπου 650 εκατ. ευρώ στις 30 Ιουνίου 2022.

Αξιολογεί την έναρξη νέου επενδυτικού προγράμματος

Ο κλάδος καλωδίων αναμένεται να διατηρήσει την έντονη δυναμική του και να ωφεληθεί από την ισχυρή ζήτηση για καλωδιακά προϊόντα, παράλληλα με το σύνολο των εξασφαλισμένων παραγγελιών για καλωδιακά έργα. Στο μέλλον, η επιτάχυνση των σχεδίων ενεργειακής μετάβασης λόγω της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης, αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο ανεκτέλεστων παραγγελιών του κλάδου.

Υπό την προϋπόθεση ότι πράγματι θα ανατεθούν σημαντικά έργα εντός των επόμενων μηνών, η Διοίκηση αξιολογεί επί του παρόντος την εκκίνηση ενός επενδυτικού προγράμματος με στόχο τη διεύρυνση της παραγωγικής δυναμικότητας της μονάδας υποβρύχιων καλωδίων στην Κόρινθο, επενδύοντας σε πρόσθετο παραγωγικό εξοπλισμό.

Παράλληλα, διερευνάται κάθε ευκαιρία ανάπτυξης που δημιουργείται από την τρέχουσα δυναμική της αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό και σε συνέχεια προηγούμενων ανακοινώσεων, συνεχίζονται οι συζητήσεις με την Ørsted για τη συνεργασία στην κατασκευή εργοστασίου υποβρυχίων inter-array καλωδίων στο Maryland. Η Cenergy Holdings θα ενημερώνει την επενδυτική κοινότητα για κάθε σημαντική εξέλιξη σχετικά με όλα αυτά τα επενδυτικά σχέδια

Σωλήνες χάλυβα

Στις πρόσφατες αναθέσεις έργων περιλαμβάνονται:

 • Αγωγός αφαλατωμένου νερού 201 χλμ. για ένα ορυχείο χαλκού στη Χιλή από την Collahuasi.
 • Πιστοποιημένος αγωγός μεταφοράς υδρογόνου στην Αυστραλία από την Jemena.
 • 163 χλμ. αγωγού φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία από τον ΔΕΣΦΑ πιστοποιημένος για τη μεταφορά έως και 100% υδρογόνου.
 • Η ανάθεση από τη SASOL έργου για 76 χλμ. αγωγού φυσικού αερίου στη Μοζαμβίκη.
 • Αλλα σημαντικά υπεράκτια έργα στη Νότια Αμερική και την Αυστραλία.

Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022, η Σωληνουργεία Κορίνθου βρίσκεται σε ισχυρότερη θέση με το τρέχον χαρτοφυλάκιο ανεκτέλεστων παραγγελιών να υπερβαίνει τα 450 εκατ. ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο από το 2018. Το ποσό αυτό είναι απόρροια της συστηματικής εμπορικής δραστηριότητας που οδήγησε στην ανάθεση πολυάριθμων σημαντικών έργων ανά τον κόσμο. Καθώς η ζήτηση για την ενέργεια ανακάμπτει με τις συνεπακόλουθες αυξήσεις τιμών, οι διαθέσιμες ευκαιρίες για συμμετοχή της Σωληνουργεία Κορίνθου σε διαγωνισμούς αυξάνονται σταθερά.

Χάλυβας

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 ο κλάδος του χάλυβα κατέγραψε σημαντικές επιδόσεις σε όλες τις βασικές αγορές, χάρη στους αυξημένους όγκους πωλήσεων των περισσότερων προϊόντων, παρά τις σημαντικές διακυμάνσεις των διεθνών τιμών χάλυβα, ως συνέπεια του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Οι ελλείψεις κρίσιμων για την παραγωγή υλικών και εξαρτημάτων, το υψηλό κόστος των υλικών κατασκευής και μεταφορών, οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας και η αστάθεια των τιμών οδήγησαν σε μείωση της ζήτησης σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές, η οποία ξεκίνησε τον Απρίλιο και εντάθηκε τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Η δε αύξηση των εισαγωγών από χώρες εκτός της Ευρώπης για την αντικατάσταση των προμηθειών από τη Ρωσία και την Ουκρανία (μπιγιέτες, πλάκες για λαμαρίνες και άλλα προϊόντα) οδήγησε σε μεγάλες πιέσεις στις τιμές όλων των προϊόντων χάλυβα.

Οι πωλήσεις ανά χώρα

Όσον αφορά στον χάλυβα οπλισμού σκυροδέματος, ο κλάδος χάλυβα αύξησε τις πωλήσεις στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, εδραιώνοντας την ήδη ισχυρή θέση που κατείχε στην αγορά των Βαλκανίων και της Κύπρου. Οι πωλήσεις χονδροσύρματος κατέγραψαν άνοδο στη Δυτική Ευρώπη και σε Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, ενώ οι πωλήσεις λαμαρινών βαρέως τύπου και ειδικών χαλύβων σημείωσαν, επίσης, άνοδο στη Ρουμανία και την Κεντρική Ευρώπη.

Άνοδος των πωλήσεων λαμαρινών χαμηλής έντασης άνθρακα σημειώθηκε, κυρίως στις χώρες της Βαλτικής και τη Φινλανδία, ενώ οι πωλήσεις των προϊόντων σιδήρου μορφής ήταν και αυτές υψηλότερες έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2021, χάρη στις αυξημένες πωλήσεις προς τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, αρκετές εταιρείες του κλάδου χάλυβα δρομολόγησαν έργα που αποσκοπούν στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και της παραγωγικής διαδικασίας. Το εργοστάσιο της Dojran Steel εγκατέστησε φωτοβολταϊκά συστήματα με ισχύ 4MWp που θα δώσουν τη δυνατότητα στην εταιρεία να παράγει προϊόντα με χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα.

Αβέβαιες οι προοπτικές για το β’ εξάμηνο

Οι προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο του 2022 παραμένουν αβέβαιες λόγω των προβλέψεων για ασθενέστερη ζήτηση, υψηλό κόστος παραγωγής και ενδεχόμενες ελλείψεις ενέργειας στον ευρωπαϊκό τομέα μεταποίησης.

Αναμένονται επίσης καθυστερήσεις στα κατασκευαστικά έργα λόγω του αυξημένου κόστους των υλικών κατασκευής και του υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης.

Στον αντίποδα, αναμένεται ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς χάλυβα μετά από σχεδόν 10 έτη στασιμότητας, δεδομένης της έναρξης σημαντικών ιδιωτικών έργων, σε συνδυασμό με εκτεταμένα δημόσια έργα.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ