Νέα
  • ΓΔ: 917.45 +0.22%
  • Τζίρος: 20,25 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καρέλιας: Διψήφια ανάπτυξη μεγεθών στο α’ εξάμηνο

Η αυξημένη ζήτηση για τα προϊόντα του Ομίλου Καρέλια σε συνδυασμό με την ανοδική ισοτιμία του δολαρίου έναντι του ευρώ έφερε αύξηση του τζίρου κατά 8,6% (στα €610,2 εκατ.) κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, ενώ ο καθαρός (χωρίς Ε.Φ.Κ.) κύκλος εργασιών παρουσίασε αύξηση 15% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα φθάνοντας τα €123,3 εκατ.

Όσον αφορά τις αγορές του εξωτερικού, ο όγκος πωλήσεων της εταιρείας στο σημείωσε αύξηση κατά 5,28%, με ιδιαίτερη θετική πορεία στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (εκτός Βουλγαρίας) και λοιπής Δυτικής Ευρώπης, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας.

Στο σύνολο των Βαλκανικών αγορών, συμπεριλαμβανομένης και της Βουλγαρίας κινήθηκε στα ίδια επίπεδα με αυτά του πρώτου εξαμήνου του 2021. Αντίθετα στις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης και κυρίως λόγω των πρόσφατων γεγονότων που επηρεάζουν άμεσα την περιοχή οι πωλήσεις κινήθηκαν πτωτικά.

Αντίστοιχη ήταν και η πορεία του όγκου στις αγορές Duty Free της Άπω Ανατολής, επηρεαζόμενες από τις εξάρσεις της πανδημίας στην Κίνα και τα δρακόντεια μέτρα που επιβλήθηκαν εκεί.

Ελλάδα

Στην ελληνική αγορά, η εταιρεία σημείωσε αύξηση του καθαρού (χωρίς Ε.Φ.Κ.) Κύκλου Εργασιών της κατά 13,9%, συγκριτικά με το εξάμηνο 2021, ενώ ο όγκος στα τσιγάρα κινήθηκε ανοδικά κατά 10,4%. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 η Καρέλιας υπέγραψε συνεργασία με την Dannemann για την διανομή των σημάτων πούρων της στην ελληνική αγορά, ενώ και η συνεργασία της με την Villiger συνέχισε να αναπτύσσεται θεαματικά με άνοδο του όγκου πωλήσεων κατά 107% έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2021.

Σχετικά με την κερδοφορία του ομίλου, αυτή κινήθηκε με διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης. Πιο συγκεκριμένα τα EBITDA διαμορφώθηκαν σε €58 εκατ. (+18,07%) και τα καθαρά κέρδη σε €50,35 εκατ. (+22,25%).

Δυσκολίες

Παρά τα ιδιαίτερα ικανοποιητικά αποτελέσματα από πλευράς πωλήσεων ο Όμιλος κλήθηκε να αντιμετωπίσει σημαντικές δυσκολίες και προκλήσεις, όπως:

  • Αυξημένο κατακερματισμό της παραγωγικής διαδικασίας λόγω των μονομερών, πέραν των κοινοτικών οδηγιών, αποφάσεων ορισμένων κρατών, κυρίως εντός της ΕΕ, να υιοθετήσουν μέτρα που επηρεάζουν τις συσκευασίες των προϊόντων της
  • Σημαντικές αυξήσεις στις τιμές κτήσης πρώτων υλών, κυρίως καπνών και υλικών συσκευασίας, τα αποτελέσματα των οποίων θα επηρεάσουν κυρίως το αποτελέσματα του δεύτερου εξαμήνου του 2022
  • Σημαντικά αυξημένο κόστος ενέργειας στην παραγωγή αλλά και μεταφορών των προϊόντων της προς τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται

Σαν αποτέλεσμα των παραπάνω εξελίξεων, τα καθαρά προ φόρων κέρδη του Ομίλου παρουσιάζουν αύξηση κατά 28% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, βοηθούμενα και από σημαντικές συναλλαγματικές διαφορές οι οποίες βοήθησαν στο να υπερκεραστούν οι προσωρινές αρνητικές επιπτώσεις στην αποτίμηση των χρεογράφων που κατέχει ο Όμιλος.

Οι προοπτικές

Αναφορικά με τις προοπτικές για το υπόλοιπο του έτους, η διοίκηση της εισηγμένης αναφέρει ότι η ζήτηση για τα προϊόντα του ομίλου, όπως διαφαίνεται και από τους πρώτους μήνες του δεύτερου εξαμήνου, παραμένει ισχυρή. Σε ότι αφορά όμως τα κόστη προμήθειας πρώτων υλών, όπως καπνών, υλικών φιλτροποϊίας και συσκευασίας, επιβεβαιώνονται οι δυσοίωνες προβλέψεις της διοίκησης. Αναμένει, έτσι, μείωση του μικτού περιθωρίου κέρδους μας κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022, αφού οι όποιες αυξήσεις στις εργοστασιακές τιμές έχουν ήδη πραγματοποιηθεί κατά το πρώτο εξάμηνο και τα περιορισμένα περιθώρια περαιτέρω αυξήσεων εξαρτώνται από τα δεδομένα της κάθε αγοράς ξεχωριστά.

Επίσης, οι αυξήσεις των επιτοκίων τόσο στο ευρώ όσο και στο αμερικανικό δολάριο βοηθούν σημαντικά στην αποδοτικότερη διαχείριση των υψηλών διαθεσίμων του Ομίλου και προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες για χρηματοοικονομικές επενδύσεις με χαμηλό ρίσκο και ικανοποιητικές πλέον αποδόσεις.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ