Νέα
  • ΓΔ: 916.69 +0.14%
  • Τζίρος: 17,33 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Μέλισσα-Κίκιζας: Αύξηση 5,4% στον τζίρο του 2021 - Πού αποδίδεται η πτώση της κερδοφορίας

Με αύξηση του τζίρου κατά 5,4% (στα €78 εκατ. περίπου) έκλεισε το 2021 για τη Μέλισσα-Κίκιζας συγκριτικά με το 2020, γεγονός το οποίο αποδίδεται στις υψηλότερες τιμές των προϊόντων, αντισταθμίζοντας τη μείωση του όγκου, εξέλιξη αναμενόμενη μετά το ανοδικό boom της πρώτης χρονιάς Covid-19.

Συνολικά η ζήτηση στο σύνολο της αγοράς επωνύμων ζυμαρικών αλλά και προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας κινήθηκε αρνητικά λόγω της σύγκρισης με τα υψηλά του 2020.

Ωστόσο η κερδοφορία της μειώθηκε σε σημαντικό βαθμό. Τα EBITDA υποχώρησαν στα €4,934 εκατ. από €9,92 εκατ. το 2020, τα κέρδη προ φόρων σε €964 χιλ. από €5,91 εκατ. και τα κέρδη μετά από φόρους σε €729 χιλ. από €5,1 εκατ. το 2020.

Αστάθεια στην αγορά

Σύμφωνα με τη διοίκηση, το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι η εταιρεία «αντιμετώπισε ένα συνδυασμό προκλήσεων τόσο λόγω της αστάθειας της αγοράς αλλά και της κατάρρευσης των εφοδιαστικών αλυσίδων σαν αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης πανδημίας του Covid-19, όσο και λόγω των σημαντικών πιέσεων στις τιμές των Α’ Υλών σαν αποτέλεσμα των πολύ κακών καιρικών συνθηκών τον Ιούνιο του 2021. Συνέπεια των ανωτέρω ήταν η σημαντική μείωση της κερδοφορίας κατά την κλειόμενη χρήση, λόγω σημαντικής επιβάρυνσης του κόστους παραγωγής από τις συνδυασμένες αυξήσεις των Σιτηρών καθώς και των Υλικών Συσκευασίας, της Ενέργειας και των λοιπών συντελεστών παραγωγής».

Ειδικότερα το κόστος από τη μεταβολή αποθεμάτων - αναλώσεις υλών και υλικών του ομίλου αυξήθηκε κατά 15,1%, λόγω κυρίως της αύξησης στις τιμές των πρώτων υλών και των υλικών. Σημειώνονται ακόμη τα σημαντικά αυξημένα χρηματοοικονομικά έξοδα λόγω των αυξημένου δανεισμού για την πραγματοποίηση της εξαγοράς της Terra Creta.

Επενδύσεις

Παρά την αρνητική συγκυρία, η Μέλισσα-Κίκιζας συνέχισε να υλοποιεί τα αναπτυξιακά της πλάνα, επενδύοντας τόσο σε μηχανολογικό εξοπλισμό όσο και στην είσοδο σε νέες αγορές αλλά και νέες κατηγορίες τροφίμων. Συγκεκριμένα, το 2021 ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση της νέας γραμμής παραγωγής κοφτών ζυμαρικών, καθώς και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού και μονάδας «Συμπαραγωγής Ενέργειας» στο εργοστάσιο της Λάρισας.

Σημειώνεται ότι φέτος το επενδυτικό project της εταιρείας, ύψους €5,643 εκατ, το οποίο αφορά στην επέκταση δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας παραγωγής στην Λάρισα κατά 70.000 κιλά/ημέρα προϊόντων μακαρονοποιείου, με την προσθήκη νέας γραμμής παραγωγής κοφτών ζυμαρικών, εντάχθηκε στον Αναπτυξιακό Νόμο. Η επένδυση αυτή θα ενισχυθεί κατά €1,975 εκατ. με τη μορφή φορολογικής απαλλαγής.

Νέα προϊόντα

Σε προϊόντικό επίπεδο επισημαίνεται ότι «η εταιρεία συνέχισε να πρωτοπορεί σε παγκόσμιο επίπεδο με το λανσάρισμα νέων προϊόντων, με τη σειρά "Ζυμαρικά με λαχανικά" να γνωρίζει τεράστια εγχώρια αλλά και διεθνή επιτυχία».

Terra Creta

Ο σημαντικότερος βέβαια σταθμός για το 2021, όπως επισημαίνεται στις ετήσιες χρηματοοικονομικές καταστάσεις, ήταν η είσοδος στην αγορά του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, με την εξαγορά της Terra Creta.

«Μέσα από αυτήν την εξαγορά, η εταιρεία αυξάνει το αποτύπωμά της στους πελάτες και τους καταναλωτές όλου του κόσμου και συμπληρώνει το προϊοντικό της portfolio, ενισχύοντας παράλληλα την εξωστρέφειά της», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η Terra Creta, με έδρα το Κολυμβάρι Χανίων, εξάγει τα προϊόντα της σε 43 χώρες και συνεργάζεται με πάνω από 100 αλυσίδες τροφίμων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Τα συνολικά μεγέθη της Terra Creta για το σύνολο του 2021 ήταν πτωτικά, ωστόσο η χρήση έκλεισε με θετικό πρόσημο. Ο κύκλος εργασιών της ανήλθε σε €18,41 εκατ. από €19,1 εκατ. το 2020, τα EBITDA σε €1,54 εκατ. από €2,66 εκατ., τα προ φόρων κέρδη σε €1,27 εκατ. από €2,37 εκατ. και τα καθαρά κέρδη σε €943 χιλ. από €1,8 εκατ. το 2020.

Προοπτικές για το 2022

Αναφορικά με την τρέχουσα χρήση, η παραμονή της πανδημίας Covid‐19, η συνεχιζόμενη δυσλειτουργία των εφοδιαστικών αλυσίδων καθώς και οι πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις δημιουργούν ένα ασταθές περιβάλλον.

Η διοίκηση της εταιρείας, έχοντας την εμπειρία της διαχείρισης των πρόσφατων κρίσεων, προσβλέπει στη σημαντική βελτίωση των οικονομικών της μεγεθών. Ταυτόχρονα, επισημαίνεται πως η συνεπής προσπάθεια για ανάπτυξη των εξαγωγών αποδίδει πλέον σημαντικά αποτελέσματα, τόσο στις υφιστάμενες χώρες που δραστηριοποιείται ο Όμιλος, όσο και σε νέες αγορές.

Αναμένεται δε σημαντική ώθηση στις εξαγωγές μέσω των συνεργειών με την γκάμα προϊόντων της Terra Creta. Το 2022 σχεδιάζεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία συγχώνευσης, αλλά και η πλήρης οργανική και διοικητική ενσωμάτωσή των δύο οργανισμών.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ