Νέα

Μασούτης: Οι φετινές προτεραιότητες - Σταθερός ο τζίρος του 2021 με αύξηση 19,2% στα κέρδη

Παρόλο που οι συνθήκες δυσχεραίνουν τη διενέργεια αξιόπιστων και αντικειμενικών προβλέψεων εξαιτίας των εξάρσεων της πανδημίας, των νέων προκλήσεων που συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία και των έντονων πληθωριστικών πιέσεων που έχουν δημιουργήσει, η διοίκηση της Μασούτης εκτιμά ότι ο κύκλος εργασιών θα παρουσιάσει άνοδο φέτος.

Όπως σημειώνεται στις τελευταίες ετήσιες χρηματοοικονομικές καταστάσεις, παρά το γεγονός ότι ο κλάδος του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων αναμένεται να εμφανίσει το 2022 μικρή υποχώρηση σε όγκο πωλήσεων, οι απώλειες αυτές αναμένεται ότι θα είναι περιορισμένες σε σχέση με την πίεση που δέχεται συνολικά η οικονομία.

Επενδύσεις για μείωση ενεργειακού κόστους

Στόχος της διοίκησης της Μασούτης για το 2022 είναι η διατήρηση των προ φόρων, χρηματοδοτικών και EBITDA σε ικανοποιητικά επίπεδα και επίτευξη καθαρής κερδοφορίας, ώστε να ενισχυθούν τα Ίδια Κεφάλαια και η ρευστότητα της εταιρείας. Παράλληλα, εξαιτίας των έντονων πληθωριστικών πιέσεων στο τομέα της ενέργειας η εταιρία αποφάσισε να αυξήσει τις επενδύσεις που επιτυγχάνουν μείωση του ενεργειακού κόστους και ταυτόχρονα έχουν και εμπορική απόδοση. Έτσι, εξοικονόμηση ενέργειας, ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και αυτοπαραγωγή, συνθέτουν μία στρατηγική επιλογή απέναντι στις προκλήσεις και ανάγκες της εποχής λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους.

Στον εμπορικό τομέα προτεραιότητα θα δοθεί στην πολιτική τιμών, με στόχο την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας και ταυτόχρονα ο αντίκτυπος των ανατιμήσεων και του πληθωρισμού για τους καταναλωτές να είναι ο ελάχιστος δυνατός.

Συμφωνία με ΣΥΝ.ΚΑ

Σημειώνεται ότι η Μασούτης μέσα στο 2022 προχώρησε σε μια νέα στρατηγική συμφωνία με τη ΣΥΝ.ΚΑ Κρήτης Υπεραγορές Α.Ε., μέσα από την οποία διευρύνει την παρουσία της σε νέες περιοχές. Η συμφωνία περιλαμβάνει μεταβίβαση καταστημάτων της Κέρκυρας στην Διαμαντής Μασούτης των «Γαλαξίας Α.Ε.» και «Μαρκάτο Α.Ε.» και προγραμματισμό μεταβίβασης υποκαταστημάτων που βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου.

Για την Κρήτη συμφωνήθηκε η συμμετοχή της Διαμαντής Μασούτης στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, όπου και τα καταστήματα θα διατηρήσουν την υφιστάμενη ταυτότητά τους.

Διατήρηση των… κεκτημένων

Αναφορικά με την προηγούμενη χρονιά, η βορειοελλαδίτικη αλυσίδα σούπερ μάρκετ κατάφερε να διατηρήσει, σε γενικές γραμμές, τα μεγέθη που είχε κερδίσει εξαιτίας της πανδημίας, μία ιδιαίτερα ικανοποιητική επίδοση, αν σκεφτούμε ότι συγκρίνεται με μία πολύ υψηλή βάση του 2020, όπου σημειώθηκε μεγάλη αύξηση τζίρου, λόγω του Covid-19.

Αναλυτικότερα, οι πωλήσεις της εταιρείας το 2021 ανήλθαν σε €883,47 εκατ. από €882,46 εκατ. το 2020, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 0,1%. Τα μικτά κέρδη αυξήθηκαν κατά 6,4% από €217,29 εκατ. το 2020 σε €231,24 εκατ. το 2021.

Ακόμη, τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) διαμορφώθηκαν σε €21,73 εκατ., μειωμένα κατά 0,5% σε σχέση με τα €21,85 εκατ. του 2020, ενώ και τα EBITDA μειώθηκαν κατά 1% στα €59,22 εκατ.

Ωστόσο, στην τελική γραμμή του ισολογισμού καταγράφηκε σημαντική άνοδος, καθώς τα κέρδη προ φορών ανήλθαν σε €13,5 εκατ. αυξημένα κατά 4,7% από το 2020, ενώ ακόμη μεγαλύτερη ήταν η άνοδος των κερδών μετά φόρων, σε ποσοστό 19,19% άγγιξαν τα €11,57 εκατ.

Dark Store – Grand Μασούτης

Θυμίζουμε ακόμη ότι από τον περασμένο Αύγουστο, η Μασουτης έθεσε σε λειτουργία το πρώτο dark store της στην Αττική (Μεταμόρφωση), όπου ετοιμάζεται να παρουσιάσει 30 νέα καταστήματα μέχρι το τέλος του 2023, δημιουργώντας ένα δίκτυο 100 σημείων στο Λεκανοπέδιο.

Στόχος μεταξύ άλλων είναι η βέλτιστη εξυπηρέτηση, η επίτευξη ταχύτερων χρόνων διαλογής και παράδοσης και η διεύρυνση του πελατολογίου. Το νέο dark store διέπεται από νέες λειτουργικότητες, βασισμένες σε καινοτόμες τεχνολογίες, οι οποίες εγγυώνται στον ηλεκτρονικό καταναλωτή μια βέλτιστη αγοραστική εμπειρία στο eshop.masoutis.gr. Σύμφωνα με την αλυσίδα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός εφαρμόζεται και στη αγορά του ecommerce, το οποίο αποτελεί σημαντικό κανάλι πωλήσεων για την εταιρεία.

Ο σχεδιασμός της διοίκησης περιλαμβάνει και την δημιουργία 3 Grand Μασούτης, ένα εκ των οποίων αναμένεται να λειτουργήσει μέσα στο 2023 στην Γλυφάδα.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ