Νέα

ΑΒΑΞ: Στα 12,7 εκ. ευρώ τα κέρδη το α' εξάμηνο του 2022

Ο όμιλος ΑΒΑΞ ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα α' εξαμήνου 2022, μιας περιόδου η οποία χαρακτηρίστηκε από την σημαντική αύξηση του ανεκτέλεστου υπόλοιπου έργων, την ολοκλήρωση μεγάλων συμβάσεων κυρίως στο εξωτερικό και την πώληση του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της θυγατρικής Volterra, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Στα 194 εκατ. ευρώ ανήλθε ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της ΑΒΑΞ - λαμβάνοντας υπόψη μόνο τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες δεδομένης της πώλησης του βραχίονα ΑΠΕ της θυγατρικής Volterra - έναντι 261,7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Η μείωση του τζίρου συνετέλεσε η καθυστέρηση στην έναρξη νέων συμβάσεων, ως απόρροια της αβεβαιότητας που προκάλεσε η διεθνής συγκυρία (πόλεμος, ενεργειακό κόστος, εφοδιαστική αλυσίδα υλικών). Επιπλέον, αρνητικά λειτούργησε στα μικτά αποτελέσματα του ομίλου και τα κέρδη από τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες η επίδραση που επέφερε στο κατασκευαστικό κόστος των υπό ολοκλήρωση έργων η διεθνής ανατίμηση των δομικών υλικών, του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, των καυσίμων και των μεταφορικών εξόδων, εξελίξεις που είχαν ήδη επισημανθεί από τους τελευταίους μήνες του 2020 μέχρι και σήμερα.

Παράλληλα, τα συνολικά κέρδη μετά φόρων άγγιξαν τα 12,7 εκατ. ευρώ έναντι 5,9 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο 2021.

Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων έργων του ομίλου ανήλθε σε 2,0 δισ. ευρώ. Μετά την 30.06.2022, ο όμιλος υπέγραψε νέες συμβάσεις, ενώ σε συνδυασμό και με τις προς υπογραφή συμβάσεις, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του ομίλου υπερβαίνει τα 2,5 δισ. ευρώ (χωρίς όμως να λαμβάνεται υπόψη η εκτέλεση έργων εντός του γ' τριμήνου του 2022).

Το πρώτο εξάμηνο του 2022 ο δανεισμός του ομίλου συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεων leasing μειώθηκε κατά 42,6 εκατ. ευρώ και πλέον την 30.06.2022 ανέρχεται στα 452,9 εκατ. ευρώ έναντι 495,5 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2021. Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου έχει μειωθεί παραπάνω από 120 εκατ. ευρώ από τα τέλη του 2020 έως τα μέσα του 2022.

Το συνολικό καθαρό χρηματοοικονομικό κόστος του ομίλου από συνεχιζόμενες δραστηριότητες μειώθηκε σημαντικά στα 9,1 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2022 έναντι 11,8 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του προηγούμενου έτους, λόγω μείωσης του συνολικού δανεισμού και του επιτοκιακού περιθωρίου των ομολογιακών δανείων.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ